Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Oι σταθμοί της θητείας της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό

Το Contra.gr καταγράφει τις σημαντικότερες στιγμές της 32ηχρονης διαδρομής της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.


Ποιες ήταν οι σημαντικότερες στιγμές της 32ηχρονης διαδρομής της οικογένειας Βαρδινογιάννη στους πράσινους:


Ιούλιος 1979: Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα γίνεται επαγγελματικό, οι ποδοσφαιριστές ομάδες μετατρέπονται σε ΠΑΕ και η οικογένεια Βαρδινογιάννη αναλαμβάνει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός με στόχο να την οδηγήσει στην κορυφή. Πρόεδρος γίνεται ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.



Δεκέμβριος 1981: Εγκαινιάζεται από τον τότε ΓΓΑ Κίμωνα Κουλούρη το έργο του αθλητικού κέντρου στην Παιανία. Θεωρείται, όχι άδικα, ένα από τα κορυφαία αθλητικά κέντρα της Ελλάδας και είναι το καμάρι της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Στον εν λόγω κέντρο έχουν κάνει προπονήσεις ομάδες όπως ο Αγιαξ και η Λίβερπουλ.

Μάιος 1984: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρώτο πρωτάθλημά του επί ημερών οικογένειας Βαρδινογιάννη. Προπονητής είναι ο Γιάτσεκ Γκμοχ και για έδρα χρησιμοποιείται ακόμα το ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ιούλιος 1984: Ο Παναθηναϊκός προχωρά στην απόκτηση του Δημήτρη Σαραβάκου, ενός παίκτη που θα συνδέσει το όνομά του με την ομάδα των πράσινων. Ο τότε παίκτης αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο και φόρεσε την πράσινη φανέλα για 10 συνεχόμενα χρόνια.

Απρίλιος 1985: Μετά από μία έξοχη πορεία στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός αποκτά το δικαίωμα να παίξει για δεύτερη φορά στην ιστορία του στα ημιτελικά του θεσμού. Αποκλείεται από τη μεγάλη Λίβερπουλ της εποχής (4-0, 1-0).

Μάιος 1986: Η σεζόν 1985-86 κλείνει με εκπληκτικό τρόπο για τους πράσινους. Ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 4-0 του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου και κάνει το νταμπλ αφού εν τω μεταξύ είχε κατακτήσει άνετα και το πρωτάθλημα με παίκτες όπως ο Σαραβάκος, ο Κυράστας, ο Σαργκάνης και ο Ζάετς.

Δεκέμβριος 1989: Ερχεται στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού ένας άγνωστος Πολωνός επιθετικός μετά από ενέργειες του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Τ' όνομά του, Κριστόφ Βαζέχα. Ο δεινός, εκείνος, στράικερ, επρόκειτο να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού.


Οκτώβριος 1991: Ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ (πειραματικό εκείνη τη σεζόν). Αντίπαλοί του στον όμιλο η Σαμπντόρια, ο Ερυθρός Αστέρας και η Αντερλεχτ.

Απρίλιος 1996: Η μεγάλη ευρωπαϊκή σεζόν του Παναθηναϊκού ολοκληρώνεται στα ημιτελικά με τα δύο αλησμόνητα παιχνίδια κόντρα στον Αγιαξ. Στο Αμστερνταμ οι πράσινοι επιτυγχάνουν ιστορικό θρίαμβο με 1-0 (το γκολ ο Βαζέχα) αλλά στη ρεβάνς της Αθήνας γνωρίζουν την ήττα με 3-0.

Μάιος 2000: Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποχωρεί από την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά από 21 χρόνια. Νέος πρόεδρος γίνεται ο Αγγελος Φιλιππίδης.



Μάιος 2004: Με πρόεδρο τον Αργύρη Μήτσου, ο Παναθηναϊκός κάνει το νταμπλ (στον τελικό του Κυπέλλου νίκησε 3-1 τον Ολυμπιακό) και επιστρέφει στους τίτλους μετά από 8 χρόνια ανομβρίας.

Ιούνιος 2008: Σε συνέντευξή του, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανοίγει το δρόμο της πολυμετοχικότητας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μέτοχοι γίνονται, μεταξύ άλλων, οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι, ο Νικόλας Πατέρας και ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σεπτέμβριος 2011: Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοινώνει την αποχώρηση της οικογένειάς του από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ενας μεγάλος κύκλος κλείνει.



Η συνέντευξη-αποχώρηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου