Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Football Manager: μία εθιστική απόλαυση

Ο Louis Myles αποφάσισε να εστιάσει στον εθισμό και τον ντόρο που προκαλεί το δημοφιλές παιχνίδι στο ντοκιμαντέρ “An Alternative Reality: The Football Manager Documentary”


Υπάρχουν άπειρα video games και μάλιστα πολλών ειδών. Σε κάποια από αυτά καλείσαι να παίξεις μόνος σου, ενώ σε άλλα η απόλαυση πολλαπλασιάζεται όταν τα παίξεις multiplayer είτε με τους φίλους σου στο σπίτι είτε online. Με κάποια παιχνίδια μπορείς να ασχοληθείς πιο χαλαρά και περιστασιακά, ενώ με άλλα πωρώνεσαι τόσο πολύ που θέλεις να παίζεις συνέχεια. Αρκετά παιχνίδια έχουν κατηγορηθεί πως προκαλούν εξάρτηση: Second Life, The Sims, World Of Warcraft, StarCraft, Civilization, Counter-Strike, Call Of Duty... Μια κατηγορία από μόνο του όμως είναι το Football Manager...

Το Football Manager λοιπόν είναι το παιχνίδι με το οποίο είχα καεί εγώ. Παιχνίδια προσομοίωσης ποδοσφαίρου υπάρχουν πολλά (με πιο επιτυχημένα το FIFA και το Pro Evolution). Και παιχνίδια τύπου manager έχουν κυκλοφορήσει επίσης αρκετά, όπως το FIFA Manager, το Premier Manager και το Championship Manager, αλλά για τους περισσότερους από μας όταν λέμε Manager εννοούμε Football Manager. Στο παιχνίδι αυτό αναλαμβάνεις ως προπονητής σε μια ομάδα της επιλογής σου. Το βασικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι φυσικά η διαχείριση της ομάδας σου, η αγοραπωλησία παιχτών, η δημιουργία τακτικών και οι αγώνες. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια πληθώρα μικροεπιλογών και λειτουργιών που ο καθένας αποφασίζει αν και πόσο θέλει να ασχοληθεί. Μπορεί περιληπτικά να μη φαντάζει σαν κάτι τρομερό σε κάποιον ανυποψίαστο, αλλά πίστεψέ με, αν αφοσιωθείς, δεν καταλαβαίνεις πώς περνούν οι ώρες, καθώς το φαινόμενο του να επαναλαμβάνεις συνεχώς τη φράση «λίγο ακόμα και θα το κλείσω» ενώ έχεις περάσει προ πολλού τα μεσάνυχτα έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου.

Όλα αυτά τα ωραία και πολλά ακόμα αποφάσισε ο Louis Myles να τα χωρέσει σε ένα ντοκιμαντέρ που ονόμασε “An Alternative Reality: The Football Manager Documentary”. Με συνεντεύξεις από τους δημιουργούς του παιχνιδιού (που περιλαμβάνουν κάποιους από τους καλύτερους scouters στον κόσμο, πράγμα που αποδίδει απίστευτο ρεαλισμό και προβλέπει πολλές φορές τα καινούργια αστέρια του ποδοσφαίρου), φανατικούς παίχτες ανά τον κόσμο, αλλά και πραγματικούς προπονητές, ποδοσφαιριστές και μέλη ομάδων παρουσιάζει το πόσο επιδραστικό έχει γίνει το Football Manager. Τόσο, ώστε ακόμα και πραγματικές ομάδες το χρησιμοποιούν, με το χαρακτηριστικό παράδειγμα πως ένας προπονητής είχε βάλει το γιο του να ψάξει για νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στο παιχνίδι!

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στη Βρετανία τον Οκτώβριο του 2014, καθώς και τηλεοπτικά σε κάποιες χώρες αμέσως μετά. Αμφιβάλλουμε κατά πόσο θα έχουμε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουμε σε κάποιο από αυτά τα μέσα στην Ελλάδα. Κυκλοφορεί όμως ήδη σε DVD και Blu-Ray, ενώ είναι διαθέσιμο και για κατέβασμα από ορισμένες ψηφιακές υπηρεσίες όπως iTunes, GooglePlay και Amazon Instant.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου