Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Ηττήθηκε από την Ισπανία η Ελλάδα

Η Εθνική Ελλάδος κάτω των 19 ετών ηττήθηκε με 0-1 από την Ισπανία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Αυστρίας. Παρά το ότι οι παίκτες του Νίκου Νιόπλια έπαιξαν καλύτερα από τους Ίβηρες, δέχθηκαν ένα "φθηνό" γκολ από τον Παρέχο το οποίο δεν κατάφεραν να ανταποδώσουν. Το μέλλον όμως τους ανήκει.

Το ταξίδι ήταν σπουδαίο. Ο προορισμός ανάλογος. Η εθνική Ελλάδος των Νέων ηττήθηκε 0-1 από την αντίστοιχη της Ισπανίας στο Λιντς της Αυστρίας και πήρε τη δεύτερη θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τα παιδιά του Νίκου Νιόπλια απέδειξαν πως έχουν περίοπτη θέση στο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πολλώ δε μάλλον, από τη στιγμή που έχασαν έναν αγώνα στον οποίο μόνο χειρότεροι δεν ήταν.

Το ματς άρχισε όπως αυτό του ομίλου ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οι Ισπανοί είχαν την κατοχή της μπάλας και προσπαθούσαν αν γίνουν απειλητικοί από τα αριστερά, με τον Ααρόν. Η ανασταλτική λειτουργία των Ελλήνων όμως ήταν τόσο καλή, όσο χρειαζόταν για να μη δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από τον Στρατηλάτη.

Αντίθετα, όταν οι παίκτες του Νίκου Νιόπλια είχαν τη μπάλα στα πόδια, προσπαθούσαν να κάνουν την καλύτερη δυνατή και πιο οικονομική χρήση. Στο 10ο λεπτό ο Μήτρογλου δεν κατάφερε να υποδεχθεί όπως θα έπρεπε την πάσα του Νίνη και έχασε την ευκαιρία να βγει μπροστά από τον Ασένχο.

Στα θετικά του πρώτου 45λέπτου η διάθεση των Ελλήνων για σουτ. Στο 16ο λεπτό ο Παπαδόπουλος και στην εκπνοή του ημιχρόνου ο Μονιάκης δοκίμασαν το πόδι τους από μεγάλη απόσταση και χρειάστηκε η παρέμβαση του Ασένχο. Εξαιρετικές προσπάθειες, δείγματα αυτοπεποίθησης. Ο Παπαδόπουλος βέβαια φημίζεται για παρόμοιες προσπάθειες.

Εννέα λεπτά αργότερα ο Ιωαννίδης τροφοδότησε τον στράικερ του Ολυμπιακού αλλά εκείνος δεν έκανε το σουτ όπως θα ήθελε, αν και βρισκόταν αμαρκάριστος σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση.

Το μόνο που είχαν να επιδείξουν οι Ίβηρες στο ίδιο διάστημα, ήταν η αβίαστη κυκλοφορία της μπάλας, είναι πολύ καλοί σε αυτό, αλλά και πολλά κερδισμένα φάουλ στα πέριξ της ελληνικής περιοχής. Σε ένα από αυτά, στο 38’, ο Παρέχο εκτέλεσε από πλάγια και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Στρατηλάτη, ο οποίος έστησε το τείχος λανθασμένα και δεν αντέδρασε σε ένα κατά τα άλλα χλιαρό σουτ.

Μάλιστα, του "δωρεάν" τέρματος που δέχθηκαν οι διεθνείς μας είχε προηγηθεί, στο 36’, κλασική ευκαιρία με τον Νίνη. Ο μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού πήρε εξαιρετική κάθετη πάσα από τον συμπαίκτη του Δημούτσο αλλά άνοιξε το κοντρόλ λίγο παραπάνω και  ο Ασένχο τον πρόλαβε με προβολή στα όρια της περιοχής.

Στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου, η ελληνική πλευρά παρουσίασε σημάδια αγωνιστικής αστάθειας, απόρροια και του ισπανικού προβαδίσματος στο σκορ. Στο 42΄ο Ααρόν βρέθηκε σε επίκαιρη θέση και έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ με σουτ από τα 18 μέτρα, για να οδηγηθούν οι δύο ομάδες στην ανάπαυλα με το γκολ του Παρέχο να τις χωρίζει.

Η επανάληψη άρχισε με τον Νιόπλια να βάσει τον Σιόβα στη θέση του Δημούτσου και τον Θανάση Παπάζογλου αντί του Σωτήρη Νίνη. Ο μεν κουβαλούσε κίτρινη κάρτα από τα πρώτα λεπτά, ο δε αντιμετώπιζε ούτως ή άλλως πρόβλημα τραυματισμού, το οποίο δεν του επέτρεψε να προετοιμαστεί όπως θα ήθελε.

Η ουσία πάντως είναι πως η ελληνική ομάδα μπήκε στη θέση του οδηγού άμεσα. Άλλαξε τη μπάλα ψάχνοντας την κατάλληλη λύση και ο Λαμπρόπουλος προσπαθούσε να βρει τους Μήτρογλου και Παπάζογλου μπροστά. Η σέντρα του στο 59’ ήταν εξαιρετική αλλά εν τέλει ουδείς από τους δύο επιθετικούς μπόρεσε να βάλει εαυτόν στην πορεία της μπάλας.

Έτερη μορφή απειλής ήταν τα μακρινά σουτ του Παπαδόπουλου. Ο νεαρός αποδεικνύεται σπεσιαλίστας. Στο 65’, υποχρέωσε τον Ασένχο σε ακόμη μία θετική επέμβαση.

Παρά τις ενδείξεις περί του αντιθέτου, η ελληνική υπεροχή "ξεθύμανε" στο τελευταίο εικοσάλεπτο. Όχι πως οι παίκτες του Σαντιστεμπάν έγιναν ξαφνικά απειλητικοί. Εξουδετέρωναν όμως πιο εύκολα τους αντιπάλους τους και κρατούσαν τη ροή του ματς στα μέτρα τους.

Πάντως, στο 88’, ο Παπαδόπουλος με (τι άλλο;) σουτ και ο Μήτρογλου με κεφαλιά στην εξέλιξη της φάσης θα μπορούσαν να φέρουν το ματς στα ίσια αλλά ατύχησαν. Αυτές ήταν και οι τελευταίες ελληνικές προσπάθειες. Ο Στρατηλάτης, στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων και ενώ όλοι οι συμπαίκτες του έψαχναν την ισοφάριση, έκανε εκπληκτική απόκρουση σε σουτ του Αθπιλικουέτα και κράτησε τουλάχιστον το 0-1.



Οι συνθέσεις

Ισπανία: Ασένχο, Ντίαθ, Καντέρο, Εσάιντε, Αθπιλικουέτα, Ενσούε (64’ Μαρτίνεθ), Ααρόν, Κότο (64’ Κότο), Χιλ, Σανχοσέ, Παρέχο (81’ Μπεροκάλ).

Ελλάδα: Στρατηλάτης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος, Μονιάκης, Σιάκκας, Ιωαννίδης, Λαμπρόπουλος (75’ Κουτσιανικούλης), Δημούτσος (48’ Σιόβας), Παπαδόπουλος, Νίνης (51΄Παπάζογλου), Μήτρογλου.


Γκολ: 38’ Παρέχο

Διαιτητής: Κλαούντιο Κιρτσέτα (Ελβετία)

Κίτρινες κάρτες: Παρέο, Ασένχο, Θαμόρα, Καντέρο – Δημούτσος, Μπουκουβάλας, Ιωαννίδης



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου