Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

Μονοπώλιο: Μια κρατική παρανομία σε παρακμή...

Το Match Money κατάφερε να εξασφαλίσει αποκλειστική συνέντευξη από τον Emmanuel de Rohan Chabot, επικεφαλής της Μαλτέζικης εταιρίας Zeturf που πρόσφατα πήρε από το ανώτατο Γαλλικό δικαστήριο απόφαση - σταθμό στη μάχη ιδιωτών με τα κρατικά μονοπώλια.

Η Zeturf, με έδρα τον οικισμό Gwardamangia της Μάλτας, ξεκίνησε το 2001 και σήμερα είναι ο καλύτερη και δημοφιλέστερη πηγή πληροφοριών για τις Γαλλικές ιπποδρομίες στο διαδίκτυο. Η ποιότητα και η εγκυρότητά της, καθώς και οι συμφέρουσες αποδόσεις της έχουν ήδη προσελκύσει πάνω από 300.000 χρήστες, ενώ έχει άδεια λειτουργίας από την Αρχή λοταριών και παιγνίων της Μάλτας.

Γενικός διευθυντής και ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Emmanuel de Rohan Chabot. Το όνομά του είναι στενά συνδεδεμένο με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Γαλλίας, και συγκεκριμένα του της Βρετάνης.

Πρόκειται για μια οικογένεια αρχικά υποκόμητων, δουκών και πριγκίπων, που έχει αναδείξει σπουδαία πρόσωπα και ηγέτες του τόπου. Οι ρίζες του οίκου των Rohan φτάνουν βαθιά στον χρόνο, στον 4ο μάλιστα μ.Χ. αιώνα, οπότε και ο θρυλικός Conan Meriadoc, ανηψιός του Οκτάβιου τον ίδρυσε.

Ο Alain I de Rohan, γιος του υποκόμη του Porhoët ήταν ο πρώτος που έφερε το όνομα Rohan, ονομασία του τόπου γέννησής του. Ο κορμός της οικογένειας έπαψε να υφίσταται με τον θάνατο του άκληρου Jean ΙΙ, με τους τίτλους και την περιουσία της οικογένειας να περνούν στους Rohan –Gie, και μετέπειτα στους Rohan Chabot, μετά από το γάμο της μοναχοκόρης του Henri II de Rohan-Gié με τον Henri Chabot.

Το «παρακλάδι» της γενεαλογίας των De Rohan Chabot εξακολουθεί να υπάρχει και να διαπρέπει μέχρι σήμερα, ενώ στη μακρόχρονη πορεία του έχει να καυχιέται για τους γενναίους στρατιωτικούς και τον καρδινάλιο του Besancon που έχει αναδείξει. Εμανουέλ ντε Ροάν Σαμπό, τον Γενικό διευθυντή της Ze Turf που απαντά σε πολλά από τα θέματα που κοντράρονται μονοπώλια και ιδιώτες.

1) Κύριε Σαμπό, πώς αισθάνεστε που είστε ο πρώτος άνθρωπος που σημειώνει νίκη κατά του Σαρκοζί; Μήπως βοήθησε σε αυτό και η αποδοχή του πανίσχυρου Γάλλου ηγέτη στις δηλώσεις υπέρ της ελεύθερης διακίνησης υπηρεσιών από τον πρώτο ευρωπαίο πολίτη, τον Ζοσέ Μπαρόζο;
Δεν πιστεύω πως νικήσαμε τον Πρόεδρο Σαρκοζί. Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο κύριος Σαρκοζί είπε πως πιστεύει ότι η Γαλλική αγορά του τζόγου θα έπρεπε να ανοίξει για τους ιδιώτες, εφόσον σέβονται κάποιες Γαλλικές ιδιαιτερότητες, όπως, λόγου χάρη, η χρηματοδότηση ιπποδρομιακών δραστηριοτήτων από λειτουργούς παιγνίων. Εκτός αυτού, πιστεύω πως οι δηλώσεις αυτές, καθώς και οι κινήσεις της Κομισιόν κατά της Γαλλίας βοήθησαν πολύ στην υπόθεσή μας.

2)Ποια ήταν η αντίδραση των Γάλλων πολιτών στην απόφαση του Cour de Cassation και ειδικότερα πια ήταν τα μηνύματα που λάβατε από τους Γάλλους πελάτες της εταιρίας σας;
Ο Γαλλικός τύπος είδε την απόφαση αυτή ως την «αρχή του τέλους» του Γαλλικού μονοπωλίου. Οι πελάτες μας αντιμετώπισαν την ιστορική απόφαση ως δική μας νίκη, εκφράζοντας παράλληλα και την πλήρη υποστήριξή τους.

3)Νομίζετε ότι μετά την απόφαση του Cour de Cassation το άνοιγμα της Γαλλικής αγοράς είναι θέμα χρόνου; Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της εταιρίας σας μετά τη μεγάλη απόφαση – νίκη που πήρατε από το Cour de Cassation;
Κατ’ αρχάς σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις προτάσεις μας για χρηματοδότηση της εκτροφής ίππων και των ιπποδρομιών στη Γαλλία. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που πάντα κάναμε. Το άνοιγμα της Γαλλικής αγοράς φαίνεται πως είναι όντως ζήτημα χρόνου πλέον, ενώ άποψή μας είναι πως κάτι τέτοιο (το άνοιγμα της αγοράς) θα έπρεπε να γίνει οργανωμένα, ώστε να προστατευτεί η μεγάλη αυτή δραστηριότητα.

4)Η εξαίρεση των τυχερών παιχνιδιών έγινε από την κοινότητα γιατί τα Ιπποδρομιακά και Αθλητικά στοιχήματα έχουν υψηλό κίνδυνο απάτης και εγκλημάτων και γι αυτό θεώρησε ότι μπορούν να προστατευτούν κάτω από μονοπωλιακό – κρατικό έλεγχο. Πιστεύεται ότι ισχύει;
Οχι! Όταν τέτοιες δραστηριότητες υπόκεινται σε αυστηρό κρατικό έλεγχο, όπως, για παράδειγμα, στη Μάλτα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε μόνο. Εξάλλου πιστεύουμε πως οι ιδιώτες λειτουργοί είναι αυτοί που προστατεύουν τους πελάτες τους, περισσότερο τουλάχιστον από τα κρατικά μονοπώλια. Σίγουρα αυτό συμβαίνει στη δική μας περίπτωση, στη ZEturf.

5) Θεωρείται ότι τα κρατικά μονοπώλια, ανάμεσά τους και το Γαλλικό, μπορούν να ελπίζουν σε κοινοτική στήριξη;
Όχι. Η Ε.Ε. απευθύνθηκε στη Γαλλία ζητώντας να της εξηγήσει την ύπαρξη του μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια. Αυτά τα μονοπώλια είναι αντίθετα στο άρθρο 49 (υπεγράφη στη Ρώμη)  Η Γαλλία και 10 ακόμη χώρες, είναι στο στόχαστρο της Ευρώπης, ώστε να επιτρέψουν τον ανταγωνισμό.

6) Για πιο λόγο επιλέξατε τη Μάλτα για έδρα της εταιρίας και όχι την Αγγλία που είναι πιο regulated environment (έχει πιο καλορυθμισμένο περιβάλλον στον τζόγο) ή την Αυστρία;
Για δύο κυρίως λόγους βρισκόμαστε στη Μάλτα: Κατ’ αρχάς έχουμε Μαλτέζους μετόχους, ενώ και η Μάλτα διαθέτει ένα πολύ καλά ρυθμισμένο περιβάλλον. Αλλωστε, ο ήλιος της Βαλέτας είναι πολύ πιο ευχάριστος από την ομίχλη του Τάμεση!!!

7) Πως συμπεριφέρεται η εταιρία σας στα κράτη τα οποία δραστηριοποιείται; Αποδίδετε φόρους στη Μάλτα, η Γαλλία, ας πούμε, τί μπορεί να κερδίζει από τις δραστηριότητες της Zeturf;
Έχουμε προτείνει να δίνουμε ένα ποσοστό στο κράτος (όπως κάνει και η γαλλική εταιρεία)  Το ίδιο προτείνουμε σε όλες τις χώρες που συνεργαζόμαστε. Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με πολλές από τις χώρες αυτές. Ελπίζω να υπάρξει θετική κατάληξη τόσο με τη Γαλλία όσο και με άλλες χώρες.

8) Να υποθέσω ότι ο τρόπος που θέλει να λειτουργεί εταιρία σας είναι παρόμοιος και για άλλες αγορές;
Φυσικά. Στη Μ. Βρετανία οι ιπποδρομίες είναι ακόμη πιο διαδεδομένες και η αγορά είναι ανοιχτή. Εμείς όμως, με τη θέλησή μας, συζητούμε με την κυβέρνησή της ώστε να δίνουμε κάποιο ποσοστό στο κράτος.

9) Ένα πιθανό άνοιγμα της αγοράς στα Ιπποδρομιακά στοιχήματα θα συμπαρασύρει και τα Αθλητικά Στοιχήματα?
Αν και δεν είμαι ειδικός στον στοιχηματισμό στα σπορ, δεν το θεωρώ διόλου απίθανο να επηρεαστεί και αυτός ο τομέας, ναι.

10) Πότε θα τοποθετούσατε χρονολογικά το άνοιγμα της αγοράς;
Με ορίζοντα το 2010 και μάλλον και νωρίτερα, πιστεύω ότι η αγορά θα έχει ανοίξει εντελώς.

11) Στην Ελλάδα, ο ΟΔΙΕ έχει ήδη κάνει επαφές με εταιρίες του εξωτερικού (ανάμεσα τους και η PMU) ώστε να στοιχηματίζουν οι Ελληνες σε ιπποδρομίες του εξωτερικού. Η εταιρία σας σκέφτεται να δραστηριοποιηθεί διαδικτυακά και στην Ελλάδα, ιδίως αν οι Ελληνες ξεκινήσουν να ποντάρουν σε ξένες ιπποδρομίες?
Θα χαρούμε πολύ να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και στην Ελλάδα.

12) Οι πολιτικοί των κρατών που υφίσταται μονοπώλιο στον τζόγο έχουν ως κύριο επιχείρημα τους την προστασία των πολιτών από τον κίνδυνο του εθισμού στον τζόγο και τη μάχη στο ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος. Θεωρείται ότι τα μονοπώλια έχουν αυτούς τους στόχους;
Βασικά πιστεύω πως κυρίαρχος στόχος για τα μονοπώλια είναι η παροχή εσόδων και φόρων στο Κράτος.

13) Θεωρητικά, κάθε προσπάθεια των μονοπωλίων υπέρ της προστασίας των πολιτών από τον παθολογικό τζόγο δεν είναι δυνατόν να έχει σοβαρά αποτελέσματα και ο λόγος είναι η ανωνυμία του παίκτη που είτε παίζει ένα στοίχημα σε ιπποδρομία ή σε αγώνα ποδοσφαίρου στον ιππόδρομο ή σε πρακτορείο. Το στοίχημα μέσω διαδικτύου ίσως είναι ιδανικό για να ελεγχθούν περιπτώσεις εξαρτημένων τζογαδόρων, αφού το στοίχημα είναι επώνυμο. Πιστεύετε ότι τα μονοπώλια έχουν ελπίδες να πείσουν την κοινότητα για το βασικό επιχείρημα τους ώστε να επιτρέψει τη διατήρησή τους;
Όχι, δε νομίζω πως θα τα καταφέρουν τα μονοπώλια. Όπως είπες, εμείς (οι ιδιώτες) είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σε αυτόν τον τομέα, λειτουργώντας μέσω ίντερνετ, ελέγχοντας έτσι τον εθισμό στον τζόγο. Εκτός αυτού, ο μέγιστος αριθμός στοιχημάτων εδώ, στην ZEturf, για παράδειγμα, είναι 30 φορές μικρότερος από το μέγιστο επιτρεπτό όριο στοιχημάτων στην PMU.

14) Θεωρείτε ότι τα μονοπώλια μπορούν, ακόμα και αν θέλουν, να πάρουν ικανοποιητικά μέτρα για την προστασία των πολιτών από τον εθισμό?
Θα μπορούσαν να λάβουν ουσιαστικά μέτρα, αλλά, μέχρι και σήμερα, δεν το έχουν προσπαθήσει πραγματικά.

15) Ολες οι μορφές τζόγου – στοιχημάτων, διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, όχι μόνο γνωρίζουν μεγάλη άνθιση, αλλά και στο μέλλον οι οικονομικοί δείκτες της βιομηχανίας του τζόγου θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, «δρόμος» που και δεν θα εμποδίσει την ελεύθερη δραστηριότητα των ιδιωτικών εταιριών και θα μπορέσει να ελέγξει ικανοποιητικά τον εθισμό των πολιτών?
Φυσικά υπάρχει τρόπος. Θα έπρεπε να λειτουργήσει μια ανεξάρτητη αρχή και να θεσπιστούν ορισμένοι αυστηροί νόμοι, όπως γίνεται για το κάπνισμα και το αλκοόλ. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να τεθούν περιορισμοί στη διαφήμιση και όρια στα στοιχήματα που παίζονται.

16) Ποια θα ήταν η γνώμη σας για τη δημιουργία κοινού φορέα των εταιριών που δέχονται διαδικτυακά στοιχήματα με στόχο τον περιορισμό ατόμων που χαρακτηρίζονται ως «βαριές περιπτώσεις» εθισμένων στον τζόγο; Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο πρέπει, αλλά και μπορεί να γίνει;
Θα έπρεπε να γίνει, και πιστεύω πως τα μονοπώλια που υπάρχουν θα έπρεπε να συμμετάσχουν.

ΠΗΓΗ: Match Money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου