Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ποιοι τζογάρουν, πόσα χρήματα και κάθε πότε;

Τελικά πόσοι άνθρωποι ασχολούνται με το online τζόγο, φανερά ή κρυφά; Πόσα χρήματα και πόσο συχνά παίζει ο κάθε παίκτης; Αυτά είναι συχνά ερωτήματα κάποιων που ασχολούνται ή δεν ασχολούνται με το τζόγο, για τα οποία όμως δεν είναι διαθέσιμες πολλές πληροφορίες.


Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε και αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μας δώσει μια ιδέα για τη συμπεριφορά των Βρετανών παικτών, που θεωρητικά δεν πρέπει να έχει και τεράστιες διαφορές από την αντίστοιχη των Ελλήνων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Βρετανική Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών σε μια προσπάθεια να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στον online τζόγο, τον τζόγο μέσω κινητού τηλεφώνου, τηλεόρασης με διαδραστικές υπηρεσίες κλπ. Ένας από τους βασικότερους στόχους φυσικά ήταν φυσικά να καταγραφεί το ενδιαφέρον των Βρετανών για όλες αυτές τις «μη παραδοσιακές» μορφές τζόγου.



Όπως καταγράφηκε:

- To 9,7% των 8.000 ενηλίκων που συμμετείχαν ανέφεραν ότι συμμετείχαν τουλάχιστον μια φορά το 2008 σε κάποιο «μη παραδοσιακό» τυχερό παιχνίδι, έναντι του ποσοστού 8,8% που είχε καταγραφεί το 2007.
- Οι περισσότεροι παίκτες που ασχολούνται με αυτή τη μορφή τζόγου ήταν άνδρες ηλικίας 18-44 ετών.
- Οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν τον προσωπικό τους υπολογιστή για να ποντάρουν ή να παίξουν, έως και 3 φορές περισσότερο από το κινητό τηλέφωνο ή τη διαδραστική τηλεόραση.

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η έρευνα χωρίζει τους παίκτες σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, μόλις το 2,4% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ασχολείται με τον ιππόδρομο και 1,1% με online Bingo. Κοντά στο 1% ήταν και η συμμετοχή στο Blackjack και τη ρουλέτα.
Η Επιτροπή αποκάλυψε παράλληλα στατιστικά και για το 2009, χρόνο στον οποίο υπήρξαν μικρές αλλαγές, αναφορικά με τα παλαιότερα δεδομένα. Έτσι:


- Το ποσοστό ενηλίκων που συμμετείχαν τουλάχιστον μια φορά το 2008 σε κάποιο «μη παραδοσιακό» τυχερό παιχνίδια έφτασε το 10,2%.
- Ο τζόγος μέσω του προσωπικού του υπολογιστή παρέμεινε η πιο δημοφιλής επιλογή σε ποσοστό 8,6%.
- Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά την επιλογή παιχνιδιών σε σχέση με το 2009.


Σε αντίθεση με τον περιορισμό αριθμό ανθρώπων που ασχολούνται με τις νέες αυτές τεχνολογίες, τα στοιχεία που έχουμε (έως και το 2009) δείχνουν ότι το 68% του πληθυσμού της χώρας έχει δοκιμάσει κάποιο είδος τζόγου. Αυτό ανάγεται σε 30 εκατ. ανθρώπους και φαίνεται ότι το Εθνικό Λαχείο (Britain’s National Lottery), τα online καζίνο, τα αθλητικά στοιχήματα, το online πόκερ κλπ. είναι πολύ δημοφιλή στη Βρετανία. Ακόμη και αν αφήσουμε στην άκρη το Εθνικό Λαχείο, το 48% των ενηλίκων ασχολείται τουλάχιστον μια φορά με τα τυχερά παιχνίδια μέσα στο χρόνο.
Ανάμεσα στα πολλά αυτά εκατομμύρια ανθρώπων το 17% στοιχημάτισε σε ιπποδρομίες και το 14% σε «φρουτάκια».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου