Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η υπόθεση που κόστισε δύο τίτλους στη Γιούβε

Το τρίτο χρονικά τεράστιο σκάνδαλο, μετά το 1980 και το 1986, το οποίο τράνταξε τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Ιταλίας έμελλε να αποδειχτεί και εκείνο με τις μεγαλύτερες διαστάσεις. Εμεινε στα... πρακτικά με το όνομα Calciopoli και η αποκάλυψή του ανέρχεται την άνοιξη του 2006.

Βασίστηκε ολόκληρο σε παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών, οι οποίες ήταν το αντικείμενο ερευνών που φανερώθηκαν μονάχα τον Μάιο του ίδιου έτους. Ενέπλεκε διοικητικά στελέχη ομάδων, αλλά και της ίδιας της ομοσπονδίας, όπως και της ένωσης Ιταλών διαιτητών.

Το πειθαρχικό του ιταλικού σώματος του ποδοσφαίρου ανέλαβε δράση και έστειλε στο αθλητικό εδώλιο φυσικά πρόσωπα και έξι ομάδες. Εκεί από μόνη της η απόδειξη μονάχα της κατηγορίας ότι τα μεγαλοστελέχη συλλόγων διατηρούσαν σχέσεις με τους αρχιδιαιτητές και εκπροσώπους της ομοσπονδίας, ικανές να επηρεάσουν στα δικά τους παιχνίδια τον ορισμό των ρέφερι που τύχαιναν της αποδοχής τους, έφτασε για την επιβολή παραδειγματικών ποινών.

Χωρίς καν όπως φάνηκε και από τις αθλητικές αποφάσεις να αποδειχτεί εκφοβισμός ή δωροδοκία των ορισμένων ρέφερι, ούτως ώστε αυτοί να ευνοήσουν τη μία ομάδα εις βάρος της άλλης, οι ποινές για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο ήταν σοβαρές. Δύο πρωταθλήματα και έναν υποβιβασμό κόστισε το Calciopoli στη Γιουβέντους και αναλογικά τιμωρήθηκαν οι Φιορεντίνα, Λάτσιο και Μίλαν που από τις μεγάλες του Καμπιονάτο ήταν εμπλεκόμενες.

Στο δισέλιδο αυτό μπορείτε να διαβάσετε όλο το χρονικό του, από τα πρώτα δημοσιεύματα-προαναγγελίες της «βόμβας», τα οποία βγήκαν στον ιταλικό Τύπο τον Απρίλιο του 2006, μέχρι και τις τελευταίες εξελίξεις του, φέτος, πέντε χρόνια μετά.

Το σκάνδαλο ενέπνευσε τη σάτιρα στα γήπεδα. Εδώ βλέπετε τα (διαιτητικά) ψησίματα του Μότζι

Το κατηγορητήριο και η δίκη
Συνολικά... στάλθηκαν στον δικαστή 21 άτομα που σχετίζονταν με τον κόσμο του ποδοσφαίρου και 6 ομάδες: Γιουβέντους, Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο, Ρετζίνα και Αρέτσο. Επειδή για τις δύο τελευταίες δεν υπήρχε το θέμα της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά Κύπελλα, κρίθηκαν σε ξεχωριστή δικαστική διαδικασία. Οι κατηγορίες τώρα κυμαίνονται από την αθλητική ατιμία μέχρι την αθλητική παρανομία, αδικήματα που αμφότερα συνεπάγονται από το καταστατικό της ιταλικής ομοσπονδίας κυρώσεις. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, τα διοικητικά στελέχη των συλλόγων διατηρούσαν σχέσεις με τους αρχιδιαιτητές ικανές να επηρεάσουν τον ορισμό τους στα παιχνίδια των δικών τους ομάδων με τρόπο ώστε να πετυχαίνουν να τους σφυρίζουν ρέφερι οι οποίοι τύχαιναν της αποδοχής τους.

Σε αυτό συχνά είχαν την υποστήριξη ή την αβάντα από τους εμπλεκόμενους εκπροσώπους της ομοσπονδίας. Σύμφωνα πάντοτε με το κατηγορητήριο, συνήθης ήταν η πρακτική προώθησης κατηγοριών και μεταβίβασης κρυμμένων απειλών διαμέσου αρχιδιαιτητών και ομοσπονδίας στους διαιτητές που δεν ήταν ανάμεσα στα «καλά παιδιά». Ημερολογιακά είμαστε στις αρχές του Ιουλίου 2006. Ενώ στη Γερμανία η εθνική ομάδα της Ιταλίας πορεύεται προς το θρίαμβο, πίσω στη χώρα και με ταχείς ρυθμούς, καθώς το καινούργιο πρωτάθλημα της χρονιάς 2006-07 είναι προ των πυλών, εξελίσσεται η δίκη ενώπιον της αθλητικής Δικαιοσύνης.


«Μότζι με ποιον μιλάς σήμερα;» αναρωτιούντια πολλοί...
Οι ετυμηγορίες της αθλητικής Δικαιοσύνης
Στις 14 Ιουλίου το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό αθλητικό όργανο ανακοινώνει τις ποινές του: Υποβιβασμός της Γιουβέντους στην Β' Κατηγορία με ποινή 30 βαθμών για τη σεζόν 2006/07. Υποβιβασμός της Φιορεντίνα με 12 βαθμούς αφαίρεσης, υποβιβασμός και της Λάτσιο στη Β' Κατηγορία με 7 βαθμούς αφαίρεσης. Από τη Μίλαν αφαίρεση 44 πόντων στην τελική κατάταξη του 2005/06 και ξεκίνημα της σεζόν 2006/06 με μείον 15 πόντους.

Εντεκα εικοσιτετράωρα αργότερα το ομοσπονδιακό δικαστήριο εκδίδει τις ποινές του δευτέρου βαθμού, οι οποίες και αυτές είναι κατώτερες των αρχικών αιτημάτων του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Στέφανο Παλάτσι: Η Γιουβέντους υποβιβάζεται στη Β' Κατηγορία και ξεκινάει το πρωτάθλημα με μείον 17 βαθμούς. Της αφαιρείται ο εθνικός τίτλος του 2004-05 και δεν της καταλογίζεται ο άλλος του 2005/06. Η Φιορεντίνα τιμωρείται με 30 βαθμούς μείον από το Καμπιονάτο 2005/06 και ξεκινάει με -19 το άλλο του 2006-07. Τριάντα οι βαθμοί αφαίρεσης και για τις Λάτσιο, Μίλαν στο πρώτο, -11 και -8 αντίστοιχα στο δεύτερο.


Έγινε και σκίτσο ο Μότζι, προς τιμήν του οποίου το σκάνδαλο ονομάστηκε και «Moggiopoli»



Στη φόρα οι πρώτες συνομιλίες

Στο ξετύλιγμα του μίτου ακολουθεί η δημοσιοποίηση των πρώτων συνομιλιών, στις οποίες ο Μότζι μιλάει στο τηλέφωνο με εξέχουσες ιταλικές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες. Αυτές οι επικοινωνίες δεν αποδεικνύουν διαφθορά, στημένα παιχνίδια και πρωταθλήματα, αλλά εμφανίζουν το μεγαλοστέλεχος της «κυρίας» ως τον άνθρωπο που πατρονάρει το ιταλικό ποδόσφαιρο, που έχει τη δύναμη να «διορίζει» τους διαιτητές, να επηρεάζει τον Τύπο, να υποδεικνύει τη διαιτησία σε παιχνίδια, να ζητάει από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες να προσποιούνται τραυματισμούς και να δημιουργούν καυγάδες εντός των συλλόγων τους ούτως ώστε στη συνέχεια να τους αγοράσει σε εκπτωτική τιμή. Καταστάσεις δηλαδή που πλήττουν την αξιοπιστία του ιταλικού ποδοσφαίρου.


Οι ύποπτοι αγώνες

Οι ημέρες περνούν και οι τηλεφωνικές συνομιλίες που βλέπουν το φως εμπλέκουν και άλλα διοικητικά στελέχη. Τον Αντόνιο Τζιράουντο, εκτελεστικό διευθυντή της Γιούβε, τους προέδρους Ντιέγκο ντέλα Βάλε της Φιορεντίνα, Κλαούντιο Λοτίτο της Λάτσιο, Πασκουάλε Φότι της Ρετζίνα, το διοικητικό στέλεχος Λεονάρντο Μεάνι της Μίλαν, τον δεύτερο αρχιδιαιτητή Πάολο Μπέργκαμο, τους διαιτητές Ντε Σάντις, Ντονταρίνι, Παπαρέστα, Μπερτίνι, Μεσίνα, Ρόκι, Ταλιαβέντο και Ροντομόντι και τον επικεφαλής της Ενωσης Ιταλών διαιτητών, Τούλιο Λανέζε.

Στις 8 Μαΐου παραιτείται ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας, Φράνκο Καράρο, και στις 11 Μαΐου αποστέλλονται από την Εισαγγελία της Νάπολης 41 ειδοποιήσεις διεξαγωγής έρευνας. Την ίδια ώρα στον Τύπο δίνονται και άλλες πληροφορίες: Οι ύποπτοι αγώνες που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας είναι 39 και όλοι αφορούν το πρωτάθλημα της σεζόν 2004/05.


Πώς άρχισε ο... μίτος να ξετυλίγεται
Ανοιξη, πριν από πέντε χρόνια. Το Καμπιονάτο της σεζόν 2005-06 φτάνει στο τέλος του και η ποδοσφαιρική Ιταλία προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, το οποίο στο φινάλε του θα βρει νικήτρια τη «σκουάντρα ατζούρα». Παράλληλα και πριν από αυτό, η Γιουβέντους κάνει τις δικές της ετοιμασίες για την κατάκτηση του 29ου πρωταθλήματος στην ιστορία του συλλόγου. Στο τέλος του Απρίλη 2006, στα μεγαλύτερα αθλητικά έντυπα της χώρας βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα στοιχεία του σκανδάλου, ως... προαναγγελία των αποκαλύψεων που θα ακολουθούσαν.

Στις 30 του ίδιου μηνός η αντίστροφη μέτρηση για την έκρηξη της βόμβας με το όνομα «Calciopoli» αρχίζει. Ανοίγει εισαγγελική έρευνα για τη διαιτησία, καθώς το περιεχόμενο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τις εισαγγελίες Τορίνο και Νάπολι για το διάστημα ανάμεσα στο 2004 και το 2005, είναι πραγματικά «καυτό». Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι αναφορικά με την Ιταλία οι παρακολουθήσεις ως μέσο αναζήτησης αποδείξεων προβλέπονται και είναι σύννομες του άρθρου 266 και του Ποινικού Κώδικα Δικονομίας και η αξία τους ως στοιχείο αποδεικτικό είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε μαρτυρία.

Δεν βγαίνουν ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των εμπλεκομένων διοικητικών ποδοσφαιρικών στελεχών, αλλά το κάλτσιο ήδη τρέμει. Η ταυτότητα των κύριων συμμετεχόντων γίνεται γνωστή στις 3 Μαΐου. Πηγή της η Εισαγγελία του Τορίνο που έχει ανοίξει και την έρευνα: Λουτσιάνο Μότζι, Πιερλουίτζι Παϊρέτο και Ινοτσέντσο Ματσίνι, γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, αρχιδιαιτητής και αντιπρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας αντίστοιχα. Την επομένη ακριβώς οι πρώτοι δύο απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσαν ήρεμοι και πως δεν έχουν τίποτα για το οποίο να ανησυχούν.


Η Ιντερ παίρνει το πρωτάθλημα στα «χαρτιά»

Ποινές φυσικά εκδόθηκαν και για τους εμπλεκόμενους διοικούντες. Οι πιο μεγάλες στους Μότζι και Τζιράουντο προέβλεπαν «παύση» 5 ετών με πρόταση διά βίου αποκλεισμού με το πέρας της εν λόγω πενταετίας. Στις 26 Ιουλίου η ιταλική ομοσπονδία, της οποίας προεδρεύει ο ειδικός επίτροπος Γκουίντο Ρόσι, αναθέτει στην Ιντερ τον τίτλο της σεζόν 2005-06, ενώ μένει χωρίς κάτοχο εκείνος του προηγούμενου έτους.

Ολοι οι σύλλογοι καταφεύγουν στη διαιτησία της CONI και στις 27 Οκτωβρίου του 2006 ανακοινώνονται οι τελικές ποινές. Στη Γιουβέντους επιβεβαιώνεται ο υποβιβασμός στη Serie B, με εννέα βαθμούς ποινής για το 2006-2007, στις Φιορεντίνα, Λάτσιο και Μίλαν επιβεβαιώνονται επίσης οι 30 βαθμοί ποινής για την περίοδο 2005-2006, αλλάζουν εκείνοι για τη σεζόν 2006-2007: 15 οι πόντοι για τους «βιόλα», 3 για τους «μπιανκοτσελέστι», παραμένουν οι 8 για τους «ροσονέρι».

Οσο για τη συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της χρονιάς 2006-07: Ιντερ, Ρόμα, Μίλαν στο Τσάμπιονς Λιγκ, Κιέβο, Λιβόρνο, Παλέρμο, Πάρμα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.


Το «Calciopoli 2»
Η διαδικασία της αθλητικής Δικαιοσύνης τελείωσε, αλλά το σκάνδαλο «Calciopoli» θα έκανε ακόμη θόρυβο. Τον Ιανουάριο του 2009 άνοιξε η ποινική δίκη στις αίθουσες των δικαστηρίων της Νάπολι και της Ρόμα. Σε εκείνο της ιταλικής πρωτεύουσας η διαδικασία αφορούσε το φάκελο με την ονομασία «GEA» και μιλάμε για την εταιρεία αθλητικών μάνατζερ, της οποίας πρόεδρος ήταν ο γιος του Λουτσιάνο Μότζι, Αλεσάντρο. Κατά τη διάρκεια αυτών και συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου του 2010 οι δικηγόροι του πρώτου παρέδωσαν στη Δικαιοσύνη τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες ήταν στα χέρια της Εισαγγελίας του Τορίνο και της Νάπολι από το 2006 και όμως δεν τις έλαβε υπόψη η αθλητική Δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της δίκης του σκανδάλου το ίδιο έτος. Σε αυτές... πρωταγωνιστούν ο πρόεδρος της Ιντερ, Μάσιμο Μοράτι και ο τότε αντιπρόεδρος, ο αείμνηστος Τζατσίντο Φακέτι, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι.


Σε ακρόαση ο Μοράτι

Η Γιουβέντους με τη νέα της ηγεσία και τον πρόεδρο Αντρέα Ανιέλι απαιτεί ύστερα από τις αποκαλύψεις του Μότζι να της επιστραφεί το πρωτάθλημα του 2006, το οποίο η ομοσπονδία έδωσε στα χαρτιά στην Ιντερ, στηριζόμενη στο επιχείρημα της ηθικής. Στο ότι δηλαδή και με βάση την τελική κατάταξη του πίνακα η ίδια δεν εμπλεκόταν πουθενά στο «Calciopoli». Η «κυρία» που κατέθεσε επίσημο αίτημα στην ομοσπονδία, επισημαίνοντας πως με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που βγήκαν στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του Μότζι το αιτιολογικό της ηθικής καταρρίπτεται αναφορικά με τους «νερατζούρι», πέτυχε κάτι τις τελευταίες ημέρες. Το πειθαρχικό του ιταλικού σώματος του ποδοσφαίρου κάλεσε για τις 31 Μαρτίου σε ακρόαση τον πρόεδρο της Ιντερ Μάσιμο Μοράτι.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου