Τι σου είναι τελικά το ποδόσφαιρο... Όλα αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν...
Σχεδόν είκοσι χρόνια από την πρώτη του... μαγική εμφάνιση και η επιστροφή στο προσκήνιο, έστω και σε μορφή συμβουλάτορα του Αργύρη Σαλιαρέλη, αν μη τι άλλο μας κάνει να λέμε το περιβόητο ρητό «όπου φτωχός και η μοίρα του...».
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως στα δύσκολα, στις εποχές που... δεν υπάρχει σάλιο, οι ίδιοι άνθρωποι επιστρέφουν δυναμικά, άλλοτε σε μορφή «σωτήρων», άλλοτε σε μορφή «συμβούλων», άλλοτε σε μορφή «επενδυτών», αλλά εν τέλει μ' έναν κοινό παρονομαστή: Το ιδίον όφελος!Σχεδόν είκοσι χρόνια από την πρώτη του... μαγική εμφάνιση και η επιστροφή στο προσκήνιο, έστω και σε μορφή συμβουλάτορα του Αργύρη Σαλιαρέλη, αν μη τι άλλο μας κάνει να λέμε το περιβόητο ρητό «όπου φτωχός και η μοίρα του...».
Μία τέτοια κλασική περίπτωση είναι ο Αργύρης Σαλιαρέλης και το SentraGoal για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, υπενθυμίζει τις... περιπέτειες του «βασιλιά του ρουμπινιών», του ανθρώπου που δηλώνει «πεντακάθαρος» πλέον, αλλά έχει θα 'χει να λέει πως έχει γνωρίσει αρκετούς... εισαγγελείς, τόσους που μπορεί να μην τους θυμάται κιόλας...
Του ανθρώπου που βρέθηκε στο πλάι του Ξενιάδη και με την παρουσία του και μόνο έβαλε... ταφόπλακα στα σενάρια αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΑΕΚ.
Η αγορά του Ολυμπιακού!
Ηταν Νοέμβριος του 1988, όταν ο «βασιλιάς των ρουμπινιών» πρωτοεμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο... Ο Σαλιαρέλης, ο άνθρωπος που φυγάδευσε τον Γιώργο Κοσκωτά, αρχικά για τη Βραζιλία, και μάλιστα προφυλακίστηκε για το αδίκημά του, παρουσίασε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό σύμφωνα με το οποίο φαινόταν ότι ο Κοσκωτάς του μεταβίβαζε το 68% των μετοχών του Ολυμπιακού.
Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Κοσκωτάς από τις ΗΠΑ που βρισκόταν αρνήθηκε ότι είχε υπογράψει κάτι τέτοιο και δήλωσε στην ουσία θύμα απάτης. Το καλοκαίρι του 1989 ο Ολυμπιακός ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς υπήρχε η ασφυκτική πίεση από πλευράς Τράπεζας Κρήτης ώστε να εξασφαλιστούν οι τρόποι με τους οποίους θα έπαιρνε πίσω τα χρήματα που ο Κοσκωτάς υπεξαίρεσε.
Ο Σαλιαρέλης αποφυλακίστηκε και προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για να μπορέσει να διοικήσει τον Ολυμπιακό. Με απόφασή του Πρωτοδικείου ο Αργύρης Σαλιαρέλης διορίστηκε πρόεδρος και επίσημα.
Στην πρώτη γενική συνέλευση αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ από τα 210.000.000 στα 420.000.000. Αυτή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έκανε το Σαλιαρέλη κάτοχο του 70% του Ολυμπιακού.
Την αύξηση αυτή προσέβαλε με αγωγή ο εφοπλιστής Νίκος Ευθυμίου, αντιπρόεδρος παλαιότερων διοικήσεων Νταϊφά και πρόεδρος του Ολυμπιακού για λίγους μήνες το 1986 και ο πατέρας του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Μιλτιάδης Μαρινάκης.
Στην αρχή της σεζόν 1990-91 ξεκίνησε να γράφεται το τέλος του Σαλιαρέλη στον Ολυμπιακό, όταν αποφάσισε να πουλήσει τον Ντέταρι στην Μπολόνια, κάνοντας λόγο για σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην ΠΑΕ. Το σκηνικό ολοκληρώθηκε την περίοδο 1991-92, όταν μίλησε με «βαριές» εκφράσεις για τους οργανωμένους, βάζοντας μάλιστα καγκελόπορτες στη «θύρα 7»...
Μ' αυτά και μ' αυτά ο Σαλιαρέλης έφυγε από τον Ολυμπιακό το 1992, μεταβίβασε τις μετοχές του στον Γιώργο Μπανασάκη, ο οποίος ωστόσο αγόρασε το μετοχικό μερίδιο του Αργύρη Σαλιαρέλη όχι από τον ίδιο αλλά από... Ελβετούς τραπεζίτες από τους οποίους ο Σαλιαρέλης είχε πάρει δάνειο, βάζοντας υποθήκη τις μετοχές του Ολυμπιακού και τον πύργο του στην Αίγινα!
Ατάκα μνημείο για τους «επιστήμονες»
Στο διάστημα της παραμονής του στην προεδρία του Ολυμπιακού συνέβησαν ουκ ολίγα κωμικοτραγικά... Η περιβόητη ατάκα για τους επιστήμονες έμεινε στην ιστορία, ενώ γύρω από τα οικονομικά θρυλούνται απίθανες ιστορίες, με αποκορύφωμα αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω...
Τη σεζόν 1990-91 Ολυμπιακός υποδέχεται τον –πολύ δυνατό τότε- Αθηναϊκό και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου προηγείται με 2-0. Ο Αθηναϊκός όμως φτάνει στην ισοφάριση με γκολ του Χρήστου Δημόπουλου, ο οποίος πανηγυρίζει έξαλλα και το... πληρώνει! Οπαδοί του Ολυμπιακού κάνουν «ντου» στο γήπεδο, χτυπούν τον διαιτητή Ναούμ και επιτίθενται στον ποδοσφαιριστή...
Η μνημειώδης ατάκα «οι φίλοι του Ολυμπιακού είναι επιστήμονες» που ξεστομεί ο Σαλιαρέλης μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα περνάει στην ιστορία και καταγράφεται μέχρι σήμερα στις... θρυλικότερες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου.
«Αργύρη καρ... δώστο πορτοφόλι»
Η κόντρα στον Ολυμπιακό ανάμεσα στον Σαλιαρέλη και τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού καλά κρατεί... Στο ημίχρονο αγώνα στο στάδιο «Καραϊσκάκης» από τα μεγάφωνα γίνεται η εξής ανακοίνωση: «Χάθηκε πορτοφόλι στη Θύρα 3. Όποιος το βρει να το παραδώσει στην αστυνομία».
Δεν περνάνε πέντε λεπτά και οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού, τραγουδούν «Αργύρη κ... ριόλη, δώστο πορτοφόλι», σ' ένα από τα πιο εμπνευσμένα συνθήματα στην ιστορία, δείχνοντας μ αυτό τον τρόπο και την... εμπιστοσύνη που του είχαν εκείνη την εποχή.
Το πιστόλι και η απειλή αυτοκτονίας!
Ο... Ανάργυρος αγόραζε ως πρόεδρος του Ολυμπιακού, αλλά από ένα σημείο και μετά άρχισε να πληρώνει μόνο στα λόγια... Ανθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του έχουν να λένε για τους μυθικούς διαλόγους και τις απίστευτες δικαιολογίες που έβρισκε για να ξεφεύγει...
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τον Γιώργο Κοκοβίνο, συνεργάτη του εκείνη την εποχή και άνθρωπο που αναλάμβανε επί πολλά χρόνια και τα ταξίδια του Ολυμπιακού στο εξωτερικό... Ο Σαλιαρέλης του χρωστούσε λεφτά, ο Κοκοβίνος έφτασε σε οριακό σημείο και θρυλείται ο παρακάτω διάλογος που γράφτηκε στα Μέσα της εποχής, δεν διαψεύστηκε και γι αυτό τον καταγράφουμε...
- «Πρόεδρε δεν έχω άλλα περιθώρια. Έχω πρόβλημα στο γραφείο μου και μεγάλη ανάγκη τα χρήματα».
- Ο Σαλιαρέλης, άνοιξε το συρτάρι του γραφείου του, έβγαλε ένα πιστόλι και απείλησε με αυτοκτονία. «Τι θέλεις δηλαδή; Να σκοτωθώ; Αυτό θέλεις;» φέρεται να του είπε...
- «Μη πρόεδρε. Όχι πρόεδρε. Μην το κάνεις» απαντά έντρομος ο Κουκοβίνος και τα δανεικά, έγιναν προφανώς αγύριστα και προστέθηκε και κάτι παραπάνω!!!
Η καταδίκη για τη φυγάδευση του Κοσκωτά
Από την ώρα που αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και κατ' επέκταση για το ποδόσφαιρο, άρχισε σιγά - σιγά να χάνει την... αίγλη του, ωστόσο ξεκίνησα και οι περιπέτειες με την αστυνομία και τις διωκτικές αρχές. Ο ίδιος υποστηρίζει πως έχει καθαρίσει από όλα, τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, δεν αποδεχόταν τις κατηγορίες, ωστόσο... όπου γάμος και χαρά, ο Αργύρης πρώτος!
Ετσι, τον Ιούνιο του 1993 καταδικάζεται σε 10ετή φυλάκιση για τη φυγάδευση του Γιώργου Κοσκωτά, ενώ το 1996 απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισής του από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Αργύρης Σαλιαρέλης δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος έστω και με όρους αφού δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελεσίδικη απόφαση για την επανάληψη της δίκης του.
Ο Σαλιαρέλης υποστήριζε ότι δεν έχει καμία συμμετοχή στη φυγάδευση του Γιώργου Κοσκωτά το Νοέμβριο του 1988 και ισχυρίζεται ότι για τη φυγάδευση του πρώην μεγαλοτραπεζίτη ευθύνεται το ζεύγος Θραφτ, οι οποίοι ήταν πιλότοι του προσωπικού του αεροσκάφους!
Στον εισαγγελέα με τον... οδηγό του!
Τον Δεκέμβριο του 1999 βρίσκεται μπλεγμένος σε μια περίεργη υπόθεση! Ο ίδιος, καθώς και άλλα τρία άτομα, ανάμεσά τους και ο οδηγός του Σαλιαρέλη, οδηγούνται στον εισαγγελέα και τους ασκείται δίωξη για απάτη, τετελεσμένη και εν αποπείρα, σε βαθμό κακουργήματος, για άμεση και απλή συνέργια στο αδίκημα της απόπειρας απάτης και τέλος για παράνομη οπλοφορία.
Κατά την αστυνομία, η 22χρονη Ασημακοπούλου, προφασιζόμενη ότι διατηρεί κλειστούς λογαριασμούς στην Ελβετία με μεγάλα χρηματικά ποσά, έπειθε κάποιες γυναίκες να της παραχωρήσουν δεκάδες εκατομμύρια για να αντιμετωπίσει κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες, με την υπόσχεση ότι θα τους δώσει αρκετά δισεκατομμύρια όταν ανοιχτούν οι λογαριασμοί. Ο Σαλιαρέλης είχε αρνηθεί τα πάντα και υποστήριξε πως η εμπλοκή του ίδιου, αλλά και του οδηγού του ήταν συμπτωματική.
Εμπλοκή με πλαστά χαρτονομίσματα!
Αφού ξεπερνιέται και αυτό, πάμε στο 2002 και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, όταν ξαναβρίσκεται μπλεγμένος, αυτή τη φορά με την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και οπλοχρησίας! Συγκεκριμένα, ο Σαλιαρέλης είχε συλληφθεί στον Πειραιά και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, όταν 45χρονος ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων της Γερμανίας, που είχε βρει το αυτοκίνητο του «γαζωμένο» από σφαίρες, του υπέβαλε μήνυση.
Οι δύο επιχειρηματίες -που συνεργάστηκαν στο παρελθόν- είχαν οικονομικές διαφορές, με τον Σαλιαρέλη να του οφείλει 265.000 ευρώ, όπως υποστήριζε τότε ο επιχειρηματίας... Σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστήριζε ο τελευταίος εκείνη την εποχή, λίγους μήνες νωρίτερα, ο Σαλιαρέλης τον «πλήρωσε» με πλαστά χαρτονομίσματα, αυτός το διαπίστωσε και παρέδωσε τα χρήματα στην ολλανδική αστυνομία που μάταια έκανε έρευνες.
Ετσι πήγε στην Εισαγγελία και υπέβαλε μήνυση εναντίον του για υπεξαίρεση. Ο Σαλιαρέλης, όμως, φέρεται να τον απείλησε και όπως ισχυριζόταν ο Αθανασιάδης έβαλε δύο άτομα να πυροβολήσουν το αυτοκίνητό του!
Τσακώθηκε με τους ξυλουργούς!
Κι αφού πάει και το 2002, φτάνουμε στο 2006... Αυτή τη φορά οδηγείται στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Πειραιώς με τις κατηγορίες της απλής σωματικής βλάβης και της εξύβρισης! Σύμφωνα με την αστυνομία και τα όσα υποστήριζε τότε προσέλαβε δύο ξυλουργούς για επισκευές στο σκάφος του, έναντι συγκεκριμένου ποσού.
Aρχικώς τους κατέβαλε τμήμα του ποσού, όμως, φαίνεται ότι κάπου δεν τα βρήκαν και ο Aργύρης Σαλιαρέλης τους κατηγόρησε ότι εισήλθαν, παρανόμως, στο σκάφος και αφαίρεσαν αντικείμενα. Λίγες ημέρες μετά ο Σαλιαρέλης εντόπισε στον δρόμο τους δύο εργάτες, παρα λίγο να έρθουν στα χέρια και στο τέλος οι δύο πλευρές αλληλομηνύθηκαν, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα!
Και... μπόνους η στήριξη στον Μάκη!
Ηταν Δεκέμβριος του 1999, όταν ο Αργύρης Σαλιαρέλης πήγε στο πλευρό του Μάκη Ψωμιάδη, τότε μεγαλοπαράγονα της ΑΕΚ! Υπό αυτή την έννοια λοιπόν δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε απευθείας επαφές με πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, έστω και για άλλους λόγους κι όχι επιχειρηματικούς...
Τότε, συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1999, ο Μάκης Ψωμιάδης δικαζόταν για την διαμάχη με τον Λαλιώτη και τελικά καταδικάστηκε, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του οπαδούς της ΑΕΚ, αλλά και τον μεγάλο Ανάργυρο που μέχρι τότε είχε αρκετές περιπέτειες με τη δικαιοσύνη!
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου