Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Το τέλος του… μαρτυρίου

Στις 30 Ιουνίου του 1994 (2:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ) η Εθνική Ελλάδος κόντρα στην Νιγηρία έψαχνε ένα θετικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να αποχαιρετήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με ψηλά το κεφάλι, μετά τις δύο απογοητευτικές εμφανίσεις  με Αργεντινή και Βουλγαρία.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επέστρεψε στη Βοστώνη και στο στάδιο «Φόξμπορο». Οι Αφρικανοί ήταν μια ομάδα που δεν φόβιζε τους ‘Έλληνες , όσο οι προηγούμενες δύο. Το ματς κυλούσε ικανοποιητικά για την «γαλανόλευκη», όμως  από δύο λάθη, ένα στο τέλος κάθε ημιχρόνου, στέρησαν από την ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια την ευκαιρία να αποχωρήσει από την Αμερική έχοντας πάρει έναν βαθμό ή να πετύχει έστω ένα γκολ.      

Στο 2΄ των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, ο Αμουνίκε έκανε αντεπίθεση από αριστερά και πέρασε την μπάλα παράλληλα δεξιά του στον Τζορτζ, που ήταν μόνος. Εκείνος με σκαφτό σουτ από το ύψος της περιοχής νίκησε τον Καρκαμάνη και έγραψε το 1-0.  Στην τελευταία φάση της αναμέτρησης ο  Αμοκάτσι με εκπληκτικό  σουτ έξω από την περιοχή έκανε ακόμα πιο πικρή την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας σε Μουντιάλ, κάνοντας το τελικό 2-0.

Οι 15.000 Έλληνες, κυρίως ομογενείς, που βρέθηκαν στο γήπεδο έφυγαν για μία ακόμα φορά απογοητευμένοι. Αυτό ήταν το τέλος της… μαρτυρικής συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας του. Παράλληλα ήταν το τέλος εποχής για την ομάδα, καθώς γύρισε σελίδα χωρίς να έχει τον Αλκέτα Παναγούλια στον πάγκο της.



Ελλάδα-Νιγηρία 0-2 (45' Τζορτζ, 90' Αμοκάτσι)

«Foxboro Stadium» (Βοστώνη)
 53.001 θεατές
Διαιτητής: Λέσλι Μότραμ (Σκωτία)

Ελλάδα (Αλκέτας Παναγούλιας): Χρήστος Καρκαμάνης, Γιάννης Καλιτζάκης, Γιώτης Τσαλουχίδης, Νίκος Νιόπλιας, Νίκος Μαχλάς (80' Βασίλης Δημητριάδης), Τάσος Μητρόπουλος (72' Νίκος Τσιαντάκης), Βάιος Καραγιάννης, Μηνάς Χατζίδης, Σάββας Κωφίδης, Αλέκος Αλεξανδρής, Αλέξης Αλεξίου

Νιγηρία (Κλέμενς Βέστερχοφ): Πίτερ Ρουφάι, Στίβεν Κέσι, Ούτσε Οκετσούκβου, Τσίντι Νβάνου, Φίνιντι Τζορτζ (84' Μούτιου Αντεπότζου), Ρασίντ Γεκινί (69' Τζέι Τζέι Οκότσα), Εμάνουελ Αμουνίκε, Σάμσον Σιάσια, Ντάνιελ Αμοκάτσι, Σάντεϊ Ολίσε, Μάικλ Εμενάλο



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου