Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Bankroll: Το αρχικό μας κεφάλαιο

Στόχος κάθε παίκτη είναι να μεγιστοποιήσει το αρχικό του κεφάλαιο («μπάνκα», θα το δείτε και ως bankroll). «Μπάνκα» λοιπόν είναι το χρηματικό κεφάλαιο που ο παίκτης έχει αποφασίσει πως θα «θυσιάσει» στο βωμό του στοιχήματος. Βέβαια, το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ένα ποσό που ο παίκτης «αντέχει» να χάσει και όχι ένα ποσό που αν το χάσει, θα του προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά. Αν, με λίγα λόγια, χάσετε το συγκεκριμένο ποσό και δεν έχετε χρήματα για να πληρώσετε το ενοίκιο του σπιτιού σας, τότε είτε θα πρέπει να μειώσετε την αρχική σας μπάνκα ή να μην ασχοληθείτε καθόλου με το στοίχημα. Το ποσό που διαθέτουμε για τις.. "στοιχηματικές ανάγκες" μας πρέπει να είναι πάντα  ένα μέρος των χρημάτων που μας.. "περισσεύουν" (αν και σε εποχές δύσκολες για τους περισσότερους, λίγο δύσκολο να βρεθούν χρήματα που περισσεύουν).

Σε κάθε ποντάρισμά του, ο παίκτης τοποθετεί ένα μέρος από το αρχικό του κεφάλαιο. Το αν κάθε ποντάρισμα θα είναι σταθερό ή όχι, έχει να κάνει με την προσωπική κρίση του παίκτη. Βέβαια, όσο μικρότερο είναι το ποντάρισμα, τόσο πιο μικρή θα είναι και η επίδραση (το κέρδος ή η απώλεια χρημάτων) στο αρχικό του κεφάλαιο. Με λίγα λόγια, αυτή είναι μια τεχνική με την οποία ο παίκτης περιορίζει τον κίνδυνο και οι πιθανότητες να χάσει όλο του το αρχικό κεφάλαιο, ελαχιστοποιούνται (θα μπορούσαμε να πούμε πως γίνονται μηδαμινές, αν ο παίκτης έχει ένα στοιχειωδώς καλό ποσοστό επαλήθευσης στα προγνωστικά του). Ως συνέπεια της «συντηρητικής» πολιτικής των μικρών πονταρισμάτων, το όποιο κέρδος έρχεται με πιο αργούς ρυθμούς.

Η «μπάνκα» του κάθε παίκτη και το πόσο κατάφερε να τη μεγαλώσει (ή να την μικρύνει, αντίστοιχα) αποτελούν -παραδοσιακά- έναν (καλό;) τρόπο για να αξιολογηθεί η στοιχηματική πορεία του καθενός. Θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει όμως και το μέγεθος των πονταρισμάτων με τα οποία η μπάνκα μεγάλωσε, και -ως συνέπεια- ο κίνδυνος τον οποίο ανέλαβε ο κάθε παίκτης στη προσπάθεια του αυτή. Γιατί είναι τελείως διαφορετικό να παίζεις 500€ σε κάθε σου στοίχημα και εντελώς διαφορετικό να παίζεις 50€. Στην πρώτη περίπτωση, ο κίνδυνος που αναλαμβάνεις είναι 10πλασιος.

Και κάπου εδώ εισάγεται η έννοια του “yield” ή αλλιώς “return on investment” (ROI)...



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου