Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Surebets: Εύκολα κέρδη στη θεωρία, αλλά την πράξη;

Τα surebets, τα οποία τα συναντάμε και υπό τους όρους sports trading, betting arbitrage και sports arbitraging, είναι η εκμετάλλευση των αποδόσεων δύο ή παραπάνω bookmakers για το ίδιο αθλητικό γεγονός. Ως γνωστόν κάθε bookmaker δίνει διαφορετικές αποδόσεις για κάθε αγώνα, ανάλογα με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του. Συνδυάζοντας τις υψηλότερες αποδόσεις δύο ή περισσοτέρων bookmakers, μπορείτε να βγάλετε ένα σίγουρο κέρδος, που μπορεί να κυμαίνεται από 1% του ποσού που θα ποντάρετε έως πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να στοιχηματίσουμε σε έναν αγώνα μπάσκετ στον οποίο έχουμε βρει ότι η καλύτερη απόδοση για τη νίκη του γηπεδούχου σε ένα Α bookmaker είναι 1,65 και η καλύτερη επίδοση σε έναν Β bookmaker για τη νίκη του φιλοξενούμενου είναι 2,81. Αν υποθέσουμε τώρα ότι θέλουμε συνολικά να στοιχηματίσουμε 100 ευρώ, μοιράζοντάς τα και στα 2 πιθανά ενδεχόμενα, τότε θα πρέπει να τα χωρίσουμε ως εξής: Νίκη γηπεδούχου 63 ευρώ (στον Α bookmaker με απόδοση 1,65) και νίκη φιλοξενούμενου 37 ευρώ (στον Β bookmaker με απόδοση 2,81). Όποιο αποτέλεσμα κι αν συμβεί στη συνέχεια εμείς θα είμαστε κερδισμένοι κατά 3,96 ευρώ ή 3,96%. Ίσως σας φαίνεται λίγο δύσκολος ο διαχωρισμός των ποσών, ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες ιστοσελίδες με surebets που διαθέτουν κάποιον υπολογιστή αποδόσεων με τον οποίο κάνετε τη δουλειά αυτή σε δευτερόλεπτα. Με μια πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό ότι τα surebets αποτελούν μια εξαιρετική επένδυση, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν αποφασίσετε να επενδύσετε σε αυτά. Τα surebets εμπεριέχουν κάποιους κινδύνους και δεν είναι τόσο σίγουρα όσο υποδηλώνει τ’ όνομά τους.



Περιορισμοί και κίνδυνοι


  •     Μεγάλο κεφάλαιο: Το σημαντικότερο πρόβλημα με τα surebets είναι ότι συνήθως κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά κέρδους, δηλαδή 1-2% ή ακόμη και μικρότερα. Αυτό σημαίνει ότι για να κερδίσουμε 1-2 ευρώ θα πρέπει να επενδύσουμε 100 ευρώ σε 2 ή περισσότερα sportsbooks. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι για να έχουμε σημαντικό κέρδος θα πρέπει να έχουμε και μεγάλο κεφάλαιο για να στοιχηματίσουμε και μάλιστα να το έχουμε διάσπαρτο σε πολλούς bookmakers.
  •     Λάθος τοποθέτηση στοιχήματος: Όταν βιαζόμαστε κάνουμε λάθη και με τα surebets οι πιθανότητες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυξάνονται καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι αποδόσεις αλλάζουν κάθε δευτερόλεπτο. Στην προσπάθειά μας να ενεργήσουμε γρήγορα ενδέχεται να πατήσουμε λάθος αγώνα ή αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία.
  •     Περιορισμός στο ποντάρισμα: Οι bookmakers δεν είναι χαζοί και να είστε σίγουροι ότι κατά διαστήματα ελέγχουν όλους τους λογαριασμούς και τα στοιχήματα που παίζετε. Γνωρίζουν πότε παίζετε ένα surebet και θ’ αρχίσουν να περιορίζουν τα ποσά που μπορείτε να στοιχηματίσετε αν συνεχίζετε να παίζετε πολλά surebets, συνήθως χωρίς προειδοποίηση. Μπορεί λοιπόν να βρεθείτε προ εκπλήξεως αν τοποθετήσετε κάποια στοιχήματα σε άλλα sportsbooks και διαπιστώσετε ότι στο τελευταίο δεν μπορείτε να ποντάρετε το ποσό που έχετε υπολογίσει με αποτέλεσμα να μην μπορείτε τελικά να παίξετε το surebet. Το καλό βέβαια είναι ότι μπορείτε να ποντάρετε σε κάποιο χρηματιστήριο στοιχήματος στο οποίο δεν υπάρχουν περιορισμοί. Έτσι είναι καλό να κάνετε πρώτα το ποντάρισμα σε ένα bookmaker και μετά να ολοκληρώνετε το surebet στο χρηματιστήριο.
  •     Διαφορετικοί κανόνες: Οι κανόνες λειτουργίας μια στοιχηματικής εταιρείας από μια άλλη διαφέρουν, κυρίως όταν πρόκειται για κάποιο απρόσμενο γεγονός (ματαίωση αγώνα, διακοπή αγώνα, αλλαγή έδρας κλπ). Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί ένας bookmaker να ακυρώσει το στοίχημα και να σας επιστρέψει τα χρήματα, να θεωρήσει ότι το στοίχημα είναι έγκυρο έως την πραγματοποίηση του αγώνα (αν πχ. ματαιώθηκε) ή οτιδήποτε άλλο.
  •     Αλλαγές αποδόσεων: Οι αποδόσεις αλλάζουν συνεχώς και επομένως οι αντιδράσεις σας θα πρέπει να είναι ταχύτατες. Μπορεί να στοιχηματίσετε στον πρώτο bookmaker αλλά μέχρι να στοιχηματίσετε στον δεύτερο ή τον τρίτο η απόδοση να έχει πέσει ή ακόμα ν’ αποφασίσει ότι δεν δέχεται στοιχήματα για τον συγκεκριμένο αγώνα. Αν είστε καλά προετοιμασμένος και γρήγορα, σπάνια θα συναντήσετε αυτή την περίπτωση, ωστόσο πρέπει πάντα να το έχετε υπόψη σας σαν πιθανό ενδεχόμενο.
  •     Λάθη των sportsbooks: Λάθη δεν κάνουν μόνο οι παίκτες αλλά συχνά και οι bookmakers. Αν παρατηρήσετε ότι το κέρδος σας από κάποιο surebet είναι μεγαλύτερο από 4% καλό θα ήταν ν’ αρχίσετε να είστε λίγο επιφυλακτικοί. Η εταιρεία στοιχήματος μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να επικαλεστεί λάθος στις αποδόσεις της και απλά να σας επιστρέψει τα χρήματά σας. Είναι λοιπόν συνετό να μην παίζετε surebets με «ύποπτα» μεγάλα κέρδη.
  •     Προμήθειες ανάληψης χρημάτων: Πολλοί bookmakers συνήθως επιτρέπουν 1-2 δωρεάν αναλήψεις χρημάτων το μήνα και μετά χρεώνουν κάποια προμήθεια για τις επόμενες αναλήψεις του μήνα. Λαμβάνοντας υπόψη και το μεγάλο κεφαλαίο που χρειάζεται να έχουμε διάσπαρτο στους λογαριασμούς των διάφορων εταιρειών πολύ συχνά θα πρέπει να κάνουμε ανάληψη χρημάτων από μια εταιρεία για να τα καταθέσουμε και να ποντάρουμε σε ένα surebet κάποιας άλλης. Αξίζει όμως να έχουμε κερδίσει ένα surebet με ποσοστό κέρδους 1,5% και να πρέπει για να κάνουμε ανάληψη να πληρώσουμε προμήθεια 1,3% ή ακόμη και περισσότερο;
  •     Τεχνικά προβλήματα: Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί κάποιο απρόοπτο τεχνικό πρόβλημα στον υπολογιστή σας ή στη σύνδεση σας στο internet. Φανταστείτε να έχετε ποντάρει 1.000 ευρώ σε μια εταιρεία και λίγο πριν ολοκληρώσετε το surebet σε μια άλλη να γίνει διακοπή ρεύματος, να κοπεί η σύνδεση στο internet ή να σας καεί το τροφοδοτικό του υπολογιστή. Δεν είναι απίθανα σενάρια, προσοχή!



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου