Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Σε ντοκιμαντέρ η κόντρα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού και η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο


Ένας δημοσιογράφος του ποδοσφαιρικού περιοδικού "Howler" έφτιαξε ένα μίνι ντοκιμαντέρ για το "αιώνιο" ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, για τη διαφθορά και τα στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα, για τη βία εναντίον δημοσιογράφων και την κόντρα του ΠΑΟΚ με τον Άρη.

Ο Τζορτζ Κουράισι... εμπνεύστηκε από τα επεισόδια του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός τον Μάρτιο του 2012 στο Ολυμπιακό Στάδιο, ένα παιχνίδι που οδηγήθηκε σε διακοπή μετά από σοβαρότατα επεισόδια μεταξύ οπαδών των γηπεδούχων με την αστυνομία.

Το ντοκιμαντέρ αρχίζει με πλάνα από το εν λόγω ντέρμπι, με έναν φίλαθλο του Παναθηναϊκού να μιλάει για το πως ξέσπασαν τα επεισόδια. "Έτσι έγινε. Δεν το οργανώσαμε και είπαμε αυτήν την Κυριακή θα γαμ... την αστυνομία. Αλλά όταν η αστυνομία προκαλεί τους φιλάθλους, είναι φυσιολογικό για τους φιλάθλους να αντιδράσουν", τόνισε και λίγο αργότερα ο δημοσιογράφος ενημέρωνε για τους 20 τραυματίες αστυνομικούς και τις 50 συλλήψεις.

Ο Κουράισι βρέθηκε στη χώρα μας την εβδομάδα κατά την οποία ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Άρσεναλ στο Champions League της σεζόν 2012-2013, πριν από το ντέρμπι με τους "πράσινους" στο ΟΑΚΑ. Κατά την αφήγησή του, χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό ως τους Yankees της Ελλάδας, μία ομάδα που υποστηρίζουν πολλοί, αλλά αντιπαθούν όλοι οι υπόλοιποι.

Ακολούθησε η διαπίστωση ότι οι φίλοι της Άρσεναλ είναι οι μοναδικοί φιλοξενούμενοι στα ελληνικά γήπεδα, αφού "τα γήπεδα τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν τόσο βίαια, που οι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι απλά... απαγορεύτηκαν". Εν συνεχεία, αναρωτήθηκε αφού δεν υπήρχαν φιλοξενούμενοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο γήπεδο, πώς γίνονταν επεισόδια;



Η πρώτη επίσκεψη του δημοσιογράφου, ήταν στα γραφεία της "Θύρας 13", μέλος της οποίας έκανε και την αρχική διήγηση του βίντεο. Το μέλη του συνδέσμου τον ξενάγησαν, αλλά δεν ήθελαν να φαίνονται τα πρόσωπά τους στην κάμερα.

Για την κόντρα με τον Ολυμπιακό, την εντόπισαν στο "θρυλικό" παιχνίδι του 1930, όπου οι φίλοι των "ερυθρολεύκων" εμφανίστηκαν στο γήπεδο με φέρετρα κι οι "πράσινοι" νίκησαν με 8-2. "Τους πήραμε τα φέρετρα και τους κυνηγήσαμε μέχρι τον Πειραιά", υποστήριξε ένας φίλαθλος on camera. Εν συνεχεία, έγινε και μία κουβέντα σχετικά με ένα υβριστικό σύνθημα των φίλων του Παναθηναϊκού κατά του Ολυμπιακού.

Όταν ρωτήθηκαν για τα επεισόδια του Μαρτίου στο ντέρμπι που διεκόπη, απάντησαν: "Η αστυνομία μας επιτέθηκε εδώ. Τα ΜΑΤ ήρθαν και έσπασαν τα φώτα και μας προκαλούσαν".





Στην επόμενη σκηνή, την εμφάνισή του κάνει ένας πρώην παίκτης του Ολυμπιακού που δεν έκανε μεγάλη καριέρα στο λιμάνι, αλλά πρόλαβε να γνωρίσει τα συναισθήματα που επικρατούν σε ένα ντέρμπι "αιωνίων". Ο λόγος για τον Ελληνοαμερικανό επιθετικό Πέτρο Φιλιππάκο, ο οποίος δήλωσε για το πως είναι να παίζεις σε εκτός έδρας ντέρμπι: "Είναι μία τρομακτική ατμόσφαιρα και δεν υπάρχει μέρος για να κάνεις προθέρμανση. Ο προπονητής με φώναξε για ζέσταμα και τον ρώτησα 'πού;' Μου έδειξε μία γωνία όπου όλοι οι φίλαθλοι ήταν από πάνω σου. Για να ζεσταθούμε εκεί πρέπει να έχουμε φύλακες. Οπότε φύλακες πήγαν για να στηρίξουν τον προστατευτικό φράχτη, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα και όπως ζεσταινόμασταν, έπεφταν πέτρες, αναπτήρες, μας έφτυναν. Οπότε υπήρχε ένα συναίσθημα που εάν με έβαζαν ως αλλαγή, ήδη είχα χάσει".

Στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο δημοσιογράφος συνάντησε τον πρώην διαιτητή Ρωμανό Κοντογιαννίδη, τον οποίο ρώτησε πώς είναι να διευθύνει κανείς ένα ντέρμπι. "Όταν οι φίλαθλοι είναι πολεμιστές, ενοχλούν το παιχνίδι. Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι ποδόσφαιρο, μόνο ποδόσφαιρο. Είναι σαν πόλεμος (σ.σ. γι' αυτούς). Μετά από 90 λεπτά κοιτάζουμε τα αστέρια για να δούμε τι συνέβη", τόνισε ο πρώην διαιτητής.

Όταν έφτασε η μέρα του ντέρμπι, ο Τζορτζ Κουράισι πήρε τον δρόμο για το Ολυμπιακό Στάδιο με την κάμερά του. Αφού πέρασε τους ελέγχους, ένας αστυνομικός των ΜΑΤ του ζήτησε να μην τους καταγράφει, γιατί δεν ήθελε να φαίνονται τα πρόσωπά τους. Πριν από το ματς, είχε μία συζήτηση με τον νυν αντιπρόεδρο των "πρασίνων", Βασίλη Κωνσταντίνου. "Οι παίκτες παίζουν δίκαια. Ο κόσμος προκαλεί προβλήματα", σημείωσε ο Έλληνας πρώην διεθνής τερματοφύλακας.

Όπως εξιστορεί ο Κουράισι, στο παιχνίδι δεν συνέβη τίποτα και ήταν αρκετά καλό, με τις 2 ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 2-2. Παρ' όλα αυτά, ένας άνθρωπος της ασφάλειας του ζήτησε να κατεβάσει την κάμερα μετά από 3 λεπτά που κατέγραφε πλάνα. Κάποιοι φίλαθλοι που παρακολουθούσαν το παιχνίδι δίπλα του, μάλιστα, του μετέφρασαν και ορισμένα υβριστικά συνθήματα. Αποχωρώντας από το γήπεδο, κατέγραψε με την κάμερά του 2 οπαδούς να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, αλλά γρήγορα σταμάτησε τη λήψη διότι φοβήθηκε για τα χειρότερα.

Ακολούθως, υπογραμμίζει ότι τα επεισόδια και η βία δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, αλλά με τα χρήματα που διαβρώνουν την κοινωνία και το άθλημα, με τα στημένα ματς και τη διαφθορά.

Το πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με πλάνα από έναν αγώνα του Γαλατσίου για το τοπικό πρωτάθλημα, όπου ο Κουράισι υποστηρίζει ότι είναι μία ασφαλής διέξοδος για τη νεολαία.





Οι οφειλές, τα στημένα και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Το 2ο μέρος του ντοκιμαντέρ αρχίζει με τον Πέτρο Φιλιππάκο να εκπλήσσεται από τις "ειδήσεις" ότι οι παίκτες... πληρώθηκαν. "Στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτο. Έχω φίλους σε άλλες ομάδες και τους λέω 'η ομάδα σου κάλεσε τον μάνατζέρ μου και ενδιαφέρεται για μένα. Είναι καλά εκεί;' 'Ναι, ναι, είμαστε μόνο 3 μήνες απλήρωτοι'. Τρεις μήνες απλήρωτοι σημαίνει ότι είναι οργανωμένη ομάδα. Φανταστείτε τι συμβαίνει στις άλλες ομάδες", διηγείται ο 30χρονος πρώην παίκτης της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Άρη, του Εθνικού, της Χερσονήσου, του Ηρακλή Ψαχνών και του Βύζαντα.

Στη συνέχεια, δίνεται η γενική εικόνα της Ελλάδας την περίοδο της επίσκεψης του δημοσιογράφου στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2012, όπου επικρατούσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συχνά επεισόδια στο κέντρο.

Ακολούθως, ο Φιλιππάκος θυμάται περιστατικά όπου αναγκαζόταν να πληρώνει ο ίδιος νεαρούς συμπαίκτες του, διότι είχε χρήματα από συμβόλαια που είχε υπογράψει με μεγάλες ομάδες. Οι πρόεδροι, μάλιστα, τον άφηναν απλήρωτο λέγοντάς του να κάνει υπομονή διότι "δεν πεινάει", σε αντίθεση με τους πιο νεαρούς συμπαίκτες του.

Η επόμενη σκηνή περιλαμβάνει τρεις αθλητικούς δημοσιογράφους, που μιλούν από τη σκοπιά τους για το παρασκήνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο λόγος για τους Γιώτη Παναγιωτά και Νίκο Παπανάγνου, οι οποίοι μίλησαν για την υπόθεση των κασετών που δεν αξιοποιήθηκαν από τις ελληνικές δικαστικές αρχές και για τον Άρη Ασβεστά, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από 2 αγνώστους έξω από το σπίτι του. Ο πρώην συνεργάτης του Contra.gr μίλησε για το περιστατικό και για το ρεπορτάζ του σχετικά με την υπόθεση των "στημένων" αγώνων, καθώς και το πως συνδέονται με την επίθεση εναντίον του.

Στο τελευταίο μέρος του 2ου μέρους του ντοκιμαντέρ, ο Πέτρος Φιλιππάκος καταπιάνεται με το πως οι ομάδες φτάνουν να χρωστούν σε ποδοσφαιριστές και να τους αποπληρώνουν ένα ποσοστό των οφειλομένων, αρκετό, όμως, για να είναι ικανοποιημένοι οι παίκτες και πως οι δημοσιογράφοι έχουν σταματήσει να λατρεύουν αυτό το άθλημα στην Ελλάδα.

Στο επόμενο μέρος του ντοκιμαντέρ που αποτελεί παραγωγή για το "Kick TV" του Youtube, το οποίο θα δημοσιευθεί την Κυριακή (04/08), καταγράφεται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, η κόντρα ΠΑΟΚ - Άρη και η αντιπαλότητα με την Αθήνα.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου