Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Ντένις Λο: Ο άνθρωπος που "έριξε" την Man.Utd στη Β' Εθνική


Ο παίκτης-θρύλος της Γιουνάιτεντ, Ντένις Λο, κλείνει 72 χρόνια ζωής και το Sport24.gr θυμάται το πιο δύσκολο απόγευμα της ζωής του. Όταν "έριξε" στη Β' Εθνική την μεγάλη του αγάπη.

"Οι περισσότεροι θεοί παίζουν ζάρια, αλλά η Μοίρα παίζει σκάκι. Και δεν ανακαλύπτεις, παρά μόνον όταν είναι πολύ αργά, πως έπαιζε εξαρχής με δύο βασίλισσες". Στα λόγια του Βρετανού συγγραφέα Τέρι Πράτσετ κρύβεται η ιστορία του Ντένις Λο, τον οποίο η Μοίρα επέλεξε να ρίξει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Β' Εθνική αφού πρώτα δοξάστηκε με τη φανέλα της.

Η' τουλάχιστον έτσι τον άφησε να νομίζει σε ένα ακόμα "στημένο" της παιχνίδι...




Ο Ντένις Λο γεννήθηκε στις 24 Φλεβάρη του 1940 στο Αμπερντίν, σαν σήμερα πριν 72 χρόνια. Γιος ψαρά, μικρότερος από τα 7 παιδιά της οικογένειάς του, έζησε τα παιδικά χρόνια μέσα στη φτώχεια. Ο πιτσιρικάς όμως, που φόρεσε παπούτσια για πρώτη φορά στα 12 του χρόνια, ανάγκασε λίγα χρόνια αργότερα τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ να σπάσουν το ρεκόρ ακριβότερης μεταγραφής στη Βρετανία για χάρη του.

Πρώτα η Σίτι που έδωσε το 1960 στη Χάντερσφιλντ 55.000£ και δύο χρόνια αργότερα η Γιουνάιτεντ που πλήρωσε 115.000£ στην Τορίνο.

The King of Man.Utd

Στο Ολντ Τράφορντ έμεινε 11 σεζόν σκοράροντας σε όλες τις διοργανώσεις 237 γκολ σε 404 εμφανίσεις με τους "κόκκινους διαβόλους". Μόνο ο Μπόμπι Τσάρλτον έχει βάλει περισσότερα (249). Στέφθηκε μαζί της πρωταθλητής Ευρώπης το 1968 (αν και δεν έπαιξε στον τελικό με την Μπενφίκα λόγω τραυματισμού), πήρε δύο πρωταθλήματα Αγγλίας (1965, 1967) και ένα κύπελλο (1963), ενώ το 1964 ανακηρύχθηκε Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς, ο μοναδικός Σκοτσέζος που το έχει καταφέρει.

Για τις εξαιρετικές του εμφανίσεις έμεινε γνωστός με το προσωνυμίο "The King" (Ο Βασιλιάς), ενώ το Μάιο του 2008 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής τριών σπουδαίων μορφών της Γιουνάιτεντ που έγραψαν ιστορία την δεκαετία του '60. Ο Λο βρίσκεται στο κέντρο, αγκαλιασμένος με τους Τζορτζ Μπεστ και Μπόμπι Τσάρλτον, κοιτάζοντας προς το Ολντ Τράφορντ...



Η μέρα που πλήγωσε και πληγώθηκε

Οπως αναφέραμε όμως και στον πρόλογο, η Μοίρα είχε επιλέξει τον Λο να πρωταγωνιστήσει στο δικό της "στημένο" παιχνίδι. Ο Σκοτσέζος φεύγοντας από την Γιουνάιτεντ το 1973 βρήκε καταφύγιο στην Σίτι, φορώντας την φανέλα της μετά από 12 χρόνια. Και στις 27/4/1974 βρέθηκε στο Ολντ Τράφορντ σε έναν αγώνα χωρίς αύριο για τη μεγάλη του αγάπη. Έξι χρόνια μετά την την κατάκτηση του Πρωταθλητριών, οι "κόκκινοι διάβολοι" ήθελαν μόνο νίκη για να ελπίζουν σε παραμονή στην πρώτη κατηγορία.

Το πανέμορφο όμως γκολ του Λο στο 81', με το οποίο η Σίτι κέρδισε με 1-0, ήταν το καρφί που έκλεισε το φέρετρο της Γιουνάιτεντ. Ο ίδιος δεν βρήκε το κουράγιο να το πανηγυρίσει. Για την ακρίβεια έμοιαζε ...συντετριμμένος. Μάλιστα αμέσως μετά έγινε αλλαγή καθώς δεν μπορούσε να συνεχίσει! Είχε κάνει μεν τη δουλειά του σαν σωστός επαγγελματίας, ωστόσο δεν άντεξε να μένει άλλο στον αγωνιστικό χώρο για να βλέπει με τα μάτια του το αποτέλεσμα της πράξης του.

Αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι, απελπισμένος στην σκέψη ότι φέρθηκε με κυνισμό στον ποδοσφαιρικό έρωτα της ζωής του...



Γιατί όμως αναφέραμε δύο φορές ως "στημένο" αυτό το παιχνίδι της Μοίρας; Το γκολ του Λο στην πραγματικότητα δεν άλλαξε κάτι στον βαθμολογικό πίνακα. Την ίδια ώρα η Μπέρμιγχαμ επικρατούσε στο δικό της παιχνίδι, έτσι ακόμα και να νικούσε η Γιουνάιτεντ θα υποβιβαζόταν και πάλι.

Ωστόσο ο Σκοτσέζος επιθετικός δεν γνώριζε το αποτέλεσμα της Μπέρμιγχαμ την ώρα που σκόραρε. Στο μυαλό του αυτός ήταν που έστελνε στην Β' κατηγορία την Γιουνάιτεντ. Ακόμα και όταν έμαθε ότι η Μοίρα έπαιζε σκάκι μαζί του με δύο βασίλισσες, ήταν δύσκολο να συνέλθει από αυτό που είχε βιώσει.

"Δεν έχω νιώσει τόση κατάθλιψη στη ζωή μου όσο εκείνο το Σαββατοκύριακο", δήλωσε χρόνια αργότερα. Το Σαββατοκύριακο που η Μοίρα τον επέλεξε ως πρωταγωνιστή σε ένα παιχνίδι που είχε κριθεί χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει...


Για την ιστορία, εκείνο το ματς στην πραγματικότητα δεν έφτασε ποτέ στο τέλος του καθώς φίλαθλοι της Γιουνάιτεντ μπήκαν πριν τη λήξη στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθούν για την κατρακύλα της ομάδας. Διαιτητές και παίκτες αποχώρησαν στα αποδυτήρια, ωστόσο η λίγκα επικύρωσε το 0-1 ως το τελικό σκορ του αγώνα.

Όσον αφορά τον Ντένις Λο, όταν έμαθε ότι ο προπονητής της Σίτι τον προορίζει για αναπληρωματικό την επόμενη σεζόν, σταμάτησε την καριέρα του καλοκαίρι το 1974...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου