Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ιστορίες κοκκινοπράσινης τρέλας!

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, όπως λέμε άσπρο – μαύρο ή μέρα με νύχτα. Η αντιπαλότητα των δύο ομάδων έχει διαμορφώσει κοινωνικό φαινόμενο στη διάρκεια των χρόνων, με όλα τα γνωρίσματα μίας μεγάλης, άσβεστης βεντέτας, δυστυχώς και του στοιχείου του θανάτου συμπεριλαμβανομένου…


Το SentraGoal επιχειρεί μία μίνι - αναδρομή στο αρχείο, προκειμένου να σας παρουσιάσει μερικούς από τους λόγους που έχουν στοιχειοθετήσει τη μυθολογία ενός αγώνα που έχει και κοινωνικές προεκτάσεις.





Η μεγαλύτερη και πιο παραδοσιακή αθλητική αναμέτρηση στην Ελλάδα δεν ξεφεύγει του παγκόσμιου κανόνα (λες και κάθε χώρα είναι καταδικασμένη να έχει και από ένα τέτοιο ντέρμπι) και συγκρίνεται επί ίσοις όροις με τα ματς Μπαρτσελόνα – Ρεάλ (Ισπανία), Μπόκα – Ρίβερ (Αργεντινή), Μάντσεστερ Γ. – Λίβερπουλ (Αγγλία), Ιντερ – Μίλαν (Ιταλία).

Πάμε, λοιπόν, να επιχειρήσουμε μία προσέγγιση της «ντερμποφιλολογίας», της ιστορικής διαδρομής που όρισε ρεαλιστικά τον όρο «αιώνιοι αντίπαλοι». Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε να εισχωρήσουμε σε μεγάλο βάθος, αφού κάθε αγώνας Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού κρύβει μία ανέκδοτη μικρή ή μεγάλη ιστορία…

Καταρχάς, αξίζει να αναφερθούμε στα «ψευδώνυμα», παρατσούκλια (ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τα…) των δύο ομάδων.




Οι «γαύροι»

Κατά παράδοση, οι φίλαθλοι και οι παίκτες του Ολυμπιακού αποκαλούνται «γαύροι». Σύμφωνα, λοιπόν, με τον… αστικό μύθο ο χαρακτηρισμός αυτός αποδόθηκε στους οπαδούς του Ολυμπιακού, το 1965 όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποδέχτηκαν τους παίκτες του Ολυμπιακού με... ψαροκασέλες γεμάτες από γαύρους τις οποίες αρπάξει από το λιμάνι του Πειραιά λίγο πριν την έναρξη του αγώνα!

Οι «βάζελοι»

Το «πράσινο» παρωνύμιο είναι το «βαζέλας» «βάζελος». Δύο εκδοχές… διεκδικούν την πατρότητά του. Σύμφωνα με την πρώτη, ο χαρακτηρισμός γεννήθηκε γύρω στο 1965, όταν σε έναν αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, οπαδοί του Ολυμπιακού, άλειψαν με βαζελίνη τον πάγκο της ομάδας λίγο πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα! Μία δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως η «ονομασία» καθιερώθηκε επειδή πολλοί οπαδοί του Παναθηναϊκού προέρχονταν από τις τάξεις της υψηλής κοινωνίας και συνήθιζαν να χρησιμοποιούν μπριγιαντίνη στα μαλλιά τους, την οποία οι οπαδοί του Ολυμπιακού ονόμαζαν… βαζελίνη.


Αρνηση

Το 1930 ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε να κατέβει στο Ποδηλατοδρόμιο (μετέπειτα Στάδιο και γήπεδο Καραϊσκάκη), φοβούμενος επεισόδια και το ντέρμπι έγινε τελικά στην Θεσσαλονίκη.



Στην πράσινη «φωλιά»

Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 3 σερί πρωταθλήματα (1954, 1955, 1956) χρησιμοποιώντας στα περισσότερα παιχνίδια του ως έδρα το γήπεδο της Λεωφόρου.


«Στημένο το πρώτο στην Α' Εθνική;»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής το πρώτο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού επί Α' Εθνικής… ήταν κατά το κοινώς λεγόμενο «στημένο»!

Στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό, 24 Ιουλίου (!) 1960, κατακαλόκαιρο. Οι πράσινοι θριαμβεύουν με 4-1 και οι εφημερίδες την επομένη βρίθουν από σχόλιο που καταδεικνύουν τη… χαλαρότητα των «ερυθρόλευκων»!

«Δια την γνησιότητα του αποτελέσματος του αγώνος Ολυμπιακού – ΠΑΟ εκφράζονται αμφιβολίες. Και αιτία ορισμένες ενέργειες, η νωθρότητα και η έλλειψη αγωνιστικού πνεύματος πολλών παικτών της ηττηθείσας ομάδας στο β' ημίχρονο», αναφέρουν «Τα Νέα», που υπογραμμίζουν ως πιθανότερη αιτία της «διαπλοκής» των «αιωνίων» το δελτίο του ΠΡΟ - ΠΟ, που σε συνδυασμό με άλλα αποτελέσματα δεν ανέδειξε νικητή!



Για τα λεφτά…

Το 1964 φίλαθλοι Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έκαναν… καλοκαιρινή τη Λεωφόρο, γιατί πίστευαν πως οι δύο αντίπαλοι πήγαιναν το ματς Κυπέλλου σε επαναληπτικό για εισπρακτικούς λόγους.



«Ασημένιος» Σιδέρης

Το 1969, με ένα γκολ ο Σιδέρης στη νίκη επί του Παναθηναϊκού με 2-1 πήρε το ασημένιο παπούτσι των σκόρερ στην Ευρώπη, με 35 γκολ. Πρώτος ήταν ο Βούλγαρος Ζέλεφ με 39 τέρματα.


Παρασκευιάτικα! 

Το ντέρμπι του 1990 διεξήχθη Παρασκευή, λόγω της πολύκροτης μεταγραφής του Στράτου Αποστολάκη από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, που ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων στον Πειραιά! Την ημέρα διεξαγωγής την όρισε η Αστυνομία.





«Είναι στημένο;» 

Το 1990 ο Αργύρης Σαλιαρέλης είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι είχε διακοπεί για 40 λεπτά. Το ημίχρονο είχε τελειώσει 0-0 και στην επανάληψη μπήκαν 7 γκολ (4-3 ο ΠΑΟ)! Οι οπαδοί του Ολυμπιακού φώναζαν «είναι στημένο;» και απαντούσαν από απέναντι οι του Παναθηναϊκού «ναι»!


Το «Παπουτσέλειο» πέναλτι

Τα ντέρμπι των «αιωνίων» έχουν… άπειρες ιστορίες διαιτησίας (και τρέλας…), όπου τη μια ξεχειλίζουν οι διαμαρτυρίες του Ολυμπιακού και από την άλλη το δίκιο πνίγει τον Παναθηναϊκό. Φαύλος κύκλος και αν δώσουμε βάση στις πληροφορίες –και όχι στις φήμες- πράγματι οι δύο ομάδες μέσω των παραγόντων τους προσπάθησαν και πέτυχαν κατά καιρούς να «ελέγξουν» τον καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη ενός ματς, τη διαιτησία. Περιπτώσεις πάμπολλες, αλλά μάλλον η πιο χαρακτηριστική, που προσέδωσε και ένα χαρακτηρισμό στο περιστατικό, από το επώνυμο του διαιτητή Παπουτσέλη ήταν το πέναλτι που έδωσε ο ρέφερι από τη Λέσβο υπέρ του Ολυμπιακού στο ντέρμπι του 1996. Λεπτομέρεια ο Ιβιτς ανατράπηκε από τον Καλιτζάκη ένα μέτρο έξω από την περιοχή!



Ακόμη να πάρει τηλέφωνο ο Δούρος

Το 2004 ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα και στο ντέρμπι της Λεωφόρου οι δύο ομάδες αναδεικνύονται ισόπαλες 2-2. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Νίκος Αλέφαντος εκρήγνυται θεωρώντας πως ο Κορίνθιος διαιτητής αδίκησε τους «ερυθρόλευκους» και επί μήνες μέσω τηλεοπτικών εκπομπών προκαλούσε τον Δούρο να του τηλεφωνήσει και να του εξηγήσει γιατί του στέρησε «το μεγαλύτερο όνειρο» της ζωής του! Απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει.



Η πιο μαύρη στιγμή

Ηταν στις 29 Μαρτίου 2007 όταν στη Λεωφόρο Λαυρίου, κοντά στην Παιανία, δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Φιλόπουλος, 22 ετών, οπαδός του Παναθηναϊκού. Τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου. Μαχαιρώθηκε κατά την διάρκεια προγραμματισμένου ραντεβού «θανάτου» με χούλιγκαν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.


Στιγμές εκεχειρίας

Πάντως, υπήρξαν και στιγμές εκεχειρίας των δύο μεγάλων αντιπάλων. Οι δύο ομάδες έχουν παίξει μόλις δύο φιλικά παιχνίδια. Το πρώτο κατά τη δεκαετία του '30, όπου ο Παναθηναϊκός παρότι βρέθηκε προ θριάμβου, αφού ήταν μπροστά στο σκορ με 4-0 το παιχνίδι τελείωσε 4-4 (!). Η δεύτερη «φιλική» αναμέτρησης διεξήχθη το 1978 στη Λεωφόρο, όπου ο Παναθηναϊκός δεν την… πάτησε με το ίδιο τρόπο και επικράτησε με 2-1.

Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τον Ιούνιο του 1971, στη μεγαλύτερη συλλογική ποδοσφαιρική διάκριση στην Ελλάδα, όπου ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Αγιαξ, οι «πράσινοι» συμφιλιώνονται με τους «ερυθρόλευκους»! Στις κατάμεστες εξέδρες του «Γουέμπλεϊ» κάνει την εμφάνισή του ένα γιγαντιαίο ελληνικό πανό με κόκκινα γράμματα σε άσπρο φόντο κι ένα καταπράσινο τριφύλλι στη γωνία. Το πανό γράφει: «Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είναι μαζί σου»!



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου