Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Σαραβάκος: Οι 10 σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του

O Δημήτρης Σαραβάκος συμπληρώνει το 54ο έτος της ηλικίας του και το Contra.gr παρουσιάζει τις 10 σημαντικότερες στιγμές της ποδοσφαιρικής καριέρας του.


Αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Έγινε σύνθημα τα χείλη των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, ενώ χαίρει της εκτίμησης τόσο των φίλων του Πανιωνίου, όσο κι αυτών της ΑΕΚ, αφού πραγματοποίησε αξιόλογη καριέρα στις δύο ομάδες.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Σαραβάκο, ο οποίος κλείνει τα 54 του χρόνια και με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός το Contra.gr παρουσιάζει τις 10 κορυφαίες στιγμές της καριέρας του.


Nτεμπούτο με τον Πανιώνιο από... σπόντα

Ο πατέρας του Δημήτρη Σαραβάκου, Θανάσης πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα με τη φανέλα του Πανιώνιου, οπότε ήταν επόμενο ο "μικρός" του ελληνικού ποδοσφαίρου να κάνει τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες του "Ιστορικού". Η πρώτη επαγγελματική συμμετοχή καταγράφηκε σε μία αγωνιστική που οι περισσότερες ομάδες συμμετείχαν στην απεργία του ΠΣΑΠ και παρατάχθηκαν με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Στις 26 Δεκεμβρίου 1977, ο 16χρονος άσος του Πανιωνίου έπαιξε και στα 90 λεπτά της εντός έδρας αναμέτρησης με τον Άρη (2-2), ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ήταν από τους διακριθέντες. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που αγωνίστηκε τη σεζόν 1977-78.





Καθιέρωση και... Κύπελλο

Η επιστροφή του αείμνηστου Πάνου Μάρκοβιτς στις 14 Δεκεμβρίου 1978 σηματοδότησε την καθιέρωση του νεαρού μεσοεπιθετικού, ο οποίος αγωνίστηκε σε 10 ματς της περιόδου 1978-79 (μόλις ένα 90λεπτο κόντρα στο Αιγάλεω). Η χρονιά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού οι "κυανέρυθροι" κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας με 3-1 της ΑΕΚ, η οποία θεωρείτο το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης.





Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό στη... σκιά του Ζάετς

Ύστερα από 7 σεζόν στον Πανιώνιο, κατά τα οποία σημείωσε 35 γκολ σε 142 συμμετοχές, ο 23χρονος –τότε- άσος έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, υπογράφοντας συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δαπάνησε 60.000.000 δραχμές για χάρη του. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τα δεδομένα της εποχής. Η μεταγραφή του, βέβαια, έγινε στη σκιά της έλευσης του αρχηγού της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Βέλιμιρ Ζάετς, σε μια κίνηση που είχε κάνει αίσθηση σε όλη την Ευρώπη.





Γκολ με το "καλημέρα"

Ο Σαραβάκος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ιδανικότερο ντεμπούτο με την πράσινη φανέλα, αφού χρειάστηκε 66 λεπτά για να σκοράρει το πρώτο γκολ με το "τριφύλλι" στο στήθος και να βάλει τις βάσεις για τη νίκη με 2-0 επί του ΟΦΗ στις 23 Σεπτεμβρίου του 1984. Στις 25 Νοεμβρίου σημείωση για πρώτη φορά γκολ εναντίον της ΑΕΚ στην επικράτηση με 3-2, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου 1985 πέτυχε το πρώτο γκολ του απέναντι στον Ολυμπιακό δίνοντας παράλληλα τη νίκη στον αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας. Την πρώτη του χρονιά σημείωσε 15 τέρματα σε 23 αγώνες και αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Θωμά Μαύρο, δείχνοντας δείγματα του πλούσιου ταλέντου του.





Το γκολ με τη Γιουβέντους που "γκρέμισε" το ΟΑΚΑ

Τη σεζόν 1987-88, στο πλαίσιο του 2ου γύρου του Κυπέλλου UEFA, ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τη Γιουβέντους στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι "μπιανκονέρι" ήταν το ξεκάθαρο φαβορί, όμως ο Σαραβάκος είχε... διαφορετική άποψη. Στο 5ο λεπτό του αγώνα, ο Χουαν Ραμόν Ρότσα εκτέλεσε το φάουλ από αριστερά, ο Τριτσέλα προσπάθησε να διώξει, όμως η μπάλα στρώθηκε στον Σαραβάκο λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή. Ο "μικρός" χωρίς να το πολυσκεφτεί έπιασε ένα τρομερό σουτ, το οποίο κατέληξε στο δεξί "Γ" του Τακόνι για το 1-0.




Το τελικό σφύριγμα βρήκε το "τριφύλλι" να πανηγυρίζει μία σπουδαία νίκη, η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πρόκρισή του. Μπορεί η "Γιούβε" να επικράτησε στο Τορίνο με 3-2, όμως τα εκτός έδρας γκολ έδωσαν στον Παναθηναϊκό το εισιτήριο για την επόμενη φάση της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Σαραβάκος μάλιστα είχε ανοίξει το σκορ για τους "πράσινους" και στον δεύτερο αγώνα, εκμεταλλευόμενος την αδράνεια των αμυντικών της "Μεγάλης Κυρίας".



Το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ:






Ο επαναληπτικός στο Τορίνο:





Όταν "πάγωσε" το Άμστερνταμ

Ο παλαίμαχος άσος αγωνίστηκε με το εθνόσημο από το 1982 μέχρι το 1994, όντας ο τέταρτος σκόρερ στην ιστορία με 22 γκολ σε 78 συμμετοχές. Αποτέλεσε μάλιστα βασικότατο στέλεχος της Εθνικής στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 1988, όταν βρεθήκαμε μία "ανάσα" από την πρόκριση στην τελική φάση.

Ανήμερα του Ευαγγελισμού, στις 25 Μαρτίου του 1987 η Ελλάδα παίζει στο Ρότερνταμ κόντρα στην Ολλανδία, η οποία ήταν μίας από τις υπερδυνάμεις της εποχής, έχοντας στις τάξεις της μεταξύ άλλων τους Μάρκο Φαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ, Φρανκ Ράικαρντ και Ρόναλντ Κούμαν.



Παρόλα αυτά, μόλις στο 6ο λεπτό του αγώνα ο Σαραβάκος "παγώνει" το "Ντε Κούιπ", ανοίγοντας το σκορ με ψηλοκρεμαστό σουτ. Οι Ολλανδοί αιφνιδιάζονται, αφού δεν περίμεναν μία τέτοια εξέλιξη στο ματς. Τελικά, κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 56ο με τον Φαν Μπάστεν, αλλά η "γανανόλευκη" άντεξε και πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας.

Όπως είναι λογικό, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα προκάλεσε έκπληξη σε όλη την Ευρώπη, που γνώρισε για τα καλά τον τεράστιο Σαραβάκο. Η μάχη της πρόκρισης κράτησε μέχρι το τέλος, όμως η ήττα της Ελλάδας με 3-0 από την Ουγγαρία έδωσε το εισιτήριο στους "οράνιε", οι οποίοι πήραν στη συνέχεια και το τρόπαιο!



To σκάνδαλο που "χάλασε" τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό

O Γιώργος Κοσκωτάς, ιδιοκτήτης της Τράπεζας Κρήτης και υποψήφιος μεγαλοεκδότης, είχε μπει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ήθελε να δημιουργήσει έναν ισχυρό Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του 1988 ο μεγαλομέτοχος της ομάδας του Πειραιά βρίσκει την ευκαιρία να τα πει με τον Σαραβάκο σε μία εκδήλωση του ΠΣΑΠ. Λίγες ημέρες αργότερα οι δύο άνδρες είχαν νέα –τηλεφωνική αυτή τη φορά- επικοινωνία με τον ισχυρό άνδρα των "ερυθρολεύκων" να καλεί τον άσο του Παναθηναϊκού σε συνάντηση.



Ο "Μητσάρας" δέχθηκε την πρόκληση και συναντήθηκε με τον Κοσκωτά, ο οποίος του προσέφερε το ιλιγγιώδες ποσό των 600.000.000 δραχμών για να τον ντύσει στα "ερυθρόλευκα". Εν συνεχεία, όμως, ξέσπασε το γνωστό σκάνδαλο και οι 500.000.000 που φημολογείτο ότι βρίσκονταν στη θυρίδα 202Α της τράπεζας Κρήτης κατασχέθηκαν. Ο Σαραβάκος, από την πλευρά του, επέστρεψε την προκαταβολή των 100.000.000 και παρέμεινε "πράσινος".  Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο καιρό μετά, σκόραρε εναντίον του Ολυμπιακού γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο του Παναθηναϊκού.



Το ιστορικό χατ τρικ επί του Ολυμπιακού

Η έλευση του Κριστόφ Βαζέχα τον Δεκέμβριο του 1989 ενίσχυσε κι άλλο τη γραμμή κρούσης του Παναθηναϊκού, ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1990 και το νταμπλ του 1991. Αλησμόνητο, άλλωστε, έχει μείνει το χατ-τρικ του Δημήτρη Σαραβάκου επί του Ολυμπιακού στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας της σεζόν 1989-90. Παρόλα αυτά, στο τέλος χαμογέλασε οι "ερυθρόλευκοι" αφού το 3-3 (στην παράταση) τους έδωσε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.





Ο τιμωρός της Γκέτεμποργκ

Το γεγονός πως είχε "πατήσει" αισίως τα 30 δεν τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει την πιο παραγωγική σεζόν (24 γκολ) του, να αναδειχθεί δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος 1991-92 και το σημαντικότερο: να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην προημιτελική φάση της πειραματικής έκδοσης του Champions League.

Το τελευταίο εμπόδιο για τους "8" ήταν η Γκέτεμποργκ και ο "μικρός" έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση με ένα εκπληκτικό φάουλ. Στον επαναληπτικό του "Ούλεβι", η σουηδική ομάδα ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (2-0), αλλά ο άσος του "τριφυλλιού" μείωσε με ένα τρομερό γκολ και διαμόρφωσε το τελικό 2-2 με πέναλτι, ολοκληρώνοντας ακόμη μία παράσταση για ένα ρόλο.





Έστειλε την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League

Το καλοκαίρι του 1994 ο Δημήτρης Σαραβάκος αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό (κυρίως λόγω του Ίβιτσα Όσιμ) και η ΑΕΚ κινήθηκε άμεσα για την απόκτησή του. Στις 10 Αυγούστου του 1994 ο 33χρονος άσος αγωνίστηκε στον πρώτο του επίσημο αγώνα με την "Ένωσης" ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους με την φανέλα της.

Οι "κιτρινόμαροι" τέθηκαν αντιμέτωποι με τη Ρέιντζερς διεκδικώντας την πρόκριση στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Το πρώτο ματς στη Φιλαδέλφεια ήταν "one man show", καθώς ο Σαραβάκος με 2 γκολ έδωσε τη νίκη με 2-0 και τεράστιο πλεονέκτημα πρόκρισης, την οποία επισφράγισε το γκολ του Τόνι Σαβέφσκι στη Σκωτία.




Οι τίτλοι
3 πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό (1986, 1990, 1991)

6 Κύπελλα με τον Παναθηναϊκό (1986, 1988, 1991,1993, 1994)

2 Super Cup με τον Παναθηναϊκό (1988, 1993)

1 Κύπελλo με την ΑΕΚ (1996)

1 Κύπελλο με τον Πανιώνιο (1979)


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου