Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

«Θερίζει» ο παράνομος τζόγος

Από το υστέρημά του, από κρυφά χρήματα, απ’ οτιδήποτε ο Έλληνας ποντάρει στην τύχη του για να πλουτίσει


Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τον τζόγο στην Ελλάδα. Συνολικά πέρυσι οι Έλληνες έπαιξαν περί τα 12 δις ευρώ, σε παράνομα και σε νόμιμα παιχνίδια. Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευγένιος Γιαννακόπουλος ,συγκεκριμένα στα 5,5 με 6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι έφθασε ο τζίρος της παράνομης αγοράς τυχερών παιχνιδιών το 2013, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκε σημαντική μείωση στα έσοδα των νόμιμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό. Ανέφερε πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν 60.000- 100.000 παιχνιδομηχανές που λειτουργούν παράνομα στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι οι παιχνιδομηχανές που θα εγκαταστήσει ο ΟΠΑΠ μέσα στο 2014 σε νόμιμο δίκτυο θα καταπολεμήσουν το φαινόμενο αυτό.

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, το πιο ανησυχητικό που προκύπτει είναι ότι τα χρήματα που τζογάρονται παράνομα από τους παίκτες, κυρίως μέσω των παιχνιδομηχανών και των κομπιούτερ, προέρχονται από ένα συγκεκριμένο προφίλ ανθρώπων -συνήθως χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, χαμηλής μόρφωσης και εθισμένοι.

«Πηγαίνουν σε ένα μαγαζί για να παίξουν 4-5 φορές και όταν τους ρωτήσεις, σου λένε “μπαίνω να παίξω 100 ευρώ”, αλλά έχουν ένα εισόδημα 15.000 ευρώ μεικτά το χρόνο. Αν δείτε τα νούμερα, δεν βγαίνει το άθροισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι φανερό ότι έχεις να κάνεις με ένα σοβαρό προβληματικό μέρος. Ελπίζει κανείς ότι οι παιχνιδομηχανές που θα εγκαταστήσει η ΟΠΑΠ ΑΕ, από το τέλος του 2014 και έπειτα σε νόμιμα δίκτυα, θα καταφέρουν να το καταπολεμήσουν».

Συνολικά οι Έλληνες έπαιξαν στο νόμιμο και παράνομο τζόγο περί τα 12 δισ. αφού ο κύκλος εργασιών όλων των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών διαμορφώθηκε το 2013 στα 5,49 δις ευρώ έναντι 6 δις το 2012 και 8,73 δις το 2009.

Το ποσό είναι εντυπωσιακό: 12 δις ευρώ σε μια χρονιά που η κρίση ήταν βαθιά στην Ελλάδα. Από το υστέρημά του, από κρυφά χρήματα, απ’ οτιδήποτε ο Έλληνας ποντάρει στην τύχη του για να πλουτίσει. Και αυτός ο τεράστιος τζίρος αποδεικνύει γιατί κάποιοι επιχειρηματίες παίζουν βρόμικα παιχνίδια και κάνουν λόμπινγκ γύρω από τον τζόγο στην Ελλάδα. Και γιατί έχουν «λυσσάξει» επιχειρηματίες όπως ο Μπόμπολας, να χτυπάνε τον ΟΠΑΠ και να απαιτούν μερίδιο από την πίτα. Όπως άλλωστε έχουμε γράψει και παλιότερα, καθόλου τυχαία δεν μπορεί να είναι η σύμπραξη Μπόμπολα – Μαρινάκη και το ενδιαφέρον του δεύτερου να αγοράσει το αθλητικό ραδιόφωνο και την αθλητική εφημερίδα του πρώτου. Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται άλλωστε το… Στοίχημαν, εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα που ποντάρεις και κερδίζεις.

Για να μη μιλήσουμε για το ενδιαφέρον του Κόκκαλη για τη συγκεκριμένη αγορά ή για ξένους κολοσσούς που είδαν τη χρυσοτόκο όρνιθα στην Ελλάδα και έτρεξαν να μπουν. Όσο όμως δεν ξεκαθαρίζεται το τοπίο και δεν νομιμοποιούνται οι παιχνιδομηχανές που θέλει να βάλει ο ΟΠΑΠ τόσο θα θησαυρίζουν οι παράνομοι. Αλλά για να έχουμε και καλό ερώτημα: Ο άνθρωπος του Βενιζέλου στην Επιτροπή για τον τζόγο, κ. Ευ. Γιαννακόπουλος, τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια;




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου