Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ο Θρύλος των Παγκοσμίων Κυπέλλων

Στις 19 Ιουλίου του 1966 ο Αντόνιο Καρμπαχάλ, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του 1ου Ομίλου κόντρα στην Ουρουγουάη, ματς στο οποίος δεν δέχτηκε γκολ, γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που συμμετέχει σε πέντε διαδοχικά Μουντιάλ.

Ο «Κύριος Πέντε Μουντιάλ» (El Cinco Copas), όπως είναι το παρατσούκλι του, έκανε ντεμπούτο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, στα γήπεδα της Βραζιλίας το 1950. Παρέμεινε βασικός πορτιέρο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του μέχρι το Μουντιάλ που διοργάνωσε η Αγγλία το 1966.

Στο Νησί, το Μεξικό καθοδηγούνταν υπό τις οδηγίες του Ιγκνάσιο Κάμπος. Στα παιχνίδια απέναντι σε Γαλλία (1-1) και Αγγλία (0-2), εκείνος που πήρε θέση κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Καλδερόν. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και στο ματς με την Ουρουγουάη στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του 1ου Ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είχε φτάσει η ώρα, ο Αντόνιο Καρμπαχάλ, να γράψει ιστορία.

Στις 19 Ιουλίου 1966 ο Μεξικανός τερματοφύλακας, ο καλύτερος στον κόσμο όπως ψηφίστηκε αργότερα από τους δημοσιογράφους, γίνεται ο πρώτος παίκτης που συμμετέχει σε πέντε διαδοχικά Μουντιάλ, ρεκόρ που φάνταζε ακατάρριπτο μέχρι εκείνη τη στιγμή .

Η καριέρα του ξεκίνησε σε ηλικία 20 ετών. Δίνει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948, κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση απέναντι στη Σουηδία, από την οποία το Μεξικό έχασε με 5-3.

Σε Παγκόσμιο Κύπελλο πήρε μέρος για πρώτη φορά στα γήπεδα της Βραζιλίας το 1950 κόντρα στη διοργανώτρια χώρα, από την οποία το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα γνώρισε βαριά ήττα με 4-0.

Συνολικά, συμμετείχε στα Μουντιάλ του 1950, του 1954, του 1958, του 1962 και του 1966, συμπληρώνοντας 98 συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Μάλιστα, δημοσιογράφοι της Βόρειας και της Κεντρικής Αμερικής το 1994, τον εξέλεξαν ως τον κορυφαίο τερματοφύλακα στον κόσμο.

Αν και πολλοί είχαν πιστέψει ότι το ρεκόρ του «El Cinco Copas» (Ο Κύριος Πέντε Μουντιάλ) δεν θα μπορούσε κανείς να το φτάσει, ο Λόταρ Ματέους... είχε διαφορετική άποψη. Το 1998, στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωνε η Γαλλία, ο Γερμανός μεσοεπιθετικός έγινε ο πρώτος που ισοφάρισε το ρεκόρ του Καρμπαχάλ, γράφοντας κι εκείνος ιστορία.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου