Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Το παράδειγμα της Εϊμπάρ: Πώς κατάφερε μια άσημη πλην νοικοκυρεμένη ομάδα να μπει στο ισπανικό πρωτάθλημα

Είναι η μοναδική ισπανική ομάδα της α' κατηγορίας που δεν χρωστά ούτε ευρώ, τη στιγμή που οι υπόλοιπες της α' και β' κατηγορίας χρωστούν μόνο στην εφορία 3,6 δισ.ευρώ.. Ξεκίνησε από χαμηλά, διοικείται από έναν διευθυντή μάρκετινγκ με διδακτορικό στα οικονομικά και κατάφερε λειτουργώντας ως μικρή επιχείρηση να περάσει από την αφάνεια στη Λα Λίγκα. Ο λόγος για την SD Eibar, την ομάδα με προυπολογισμό μικρότερο από τον μισθό του Μέσι, ένα γήπεδο χωρητικότητας μόλις 5.250 θέσεων και ποδοσφαιριστές που στην πλειοψηφία τους είναι δανεικοί, αφού η Εϊμπάρ δεν έχει λεφτά μνα τους πληρώσει.

Τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πραγματική τιμή για τους παίκτες της να βρεθούν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου έστω και σαν επισκέπτες, φέτος όμως θα παίξει απέναντι στη Ρεάλ σε επίσημο αγώνα πρωταθλήματος.

Ο 40χρονος Αλεξ Αρανθάμπαλ είναι πρόεδρος του συλλόγου από το 2009. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, βοήθησε την ομάδα -η οποία έπαιζε στις χαμηλές κατηγορίες του ισπανικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου- να τερματίσει πρώτη στη δεύτερη κατηγορία και, αφότου κέρδισε το πρωτάθλημα τον Μάιο, να μπει για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας, τη Λα Λίγκα. Το δόγμα του είναι ότι “για να λειτουργήσει το αθλητικό εγχείρημα, πρέπει πρώτα να υπάρχει ένα σοβαρό οικονομικό σχέδιο”. Ωστόσο, η οικονομικά συνετή SD Eibar θα μπορούσε να χάσει ό,τι έχει επιτύχει, λόγω ενός νόμου, γνωστού ως γνωστό ως Real Decreto 1251/1999. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα δεν έχει χρέος -πολύ σπάνιο σε μια χώρα όπου 19 από τις 42 ομάδες στα δύο πρώτα πρωταθλήματα έχουν κηρύξει πτώχευση κατά την τελευταία δεκαετία!- κινδύνευσε να υποβιβαστεί πάλι στην τρίτη κατηγορία, επειδή η συνολική αξία του συνόλου των μετοχών της ήταν  είναι πολύ χαμηλή, χρειαζόταν να έχει διαθέσιμο κεφάλαιο 1,72 εκατ. ευρώ.

Αριστερά ο πρόεδρος του "Δαβίδ" του ισπανικού πρωταθλήματος, Αλεξ Αρανθάμπαλ

Ξεκίνησε ένας πραγματικός αγώνας δρόμου για να βρει τα κεφάλαια και τα κατάφερε, πουλώντας σε φιλάθλους μετοχές αξίας 1,98 εκατ. ευρώ. “Πρόκειται για μια μάχη μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ 'οχι μόνο στον αγωνιστικό τομέα, αλά και στα γραφεία των δικηγόρων”, δήλωσε ο  Αρανθάμπαλ. Κάθε μετοχή της Εϊμπάρ πωλήθηκε έναντι 50 ευρώ. Δεν επιτράπηκε σε ιδιώτες να αγοράσουν μετοχές αξίας άνω των 100.000 ευρώ ώστε να μην έχουν  δικαίωμα ψήφου. Τις μετοχές τις αγόρασαν 8.000 φίλαθλοι, οι περισσότεροι μ εκ των οποίων Ισπανοί, αλλά και ξένοι από 47 χώρες, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί επενδυτές. “Δεν θέλαμε να το κάνουμε με τον παλιό τρόπο”, είπε ο Αρανζαμπάλ. “Ξέρετε, με πλούσιους Άραβες ή Ρώσους εκατομμυριούχους. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε, με βάση το μοντέλο της Eibar, ήταν να συνεχίσει να είναι μια ομάδα του λαού”.

Πέρυσι το μπάτζετ της μικρής Εϊμπάρ ήταν 3,9 εκατ. ευρώ, φέτος θα αυξηθεί στα 16 εκατ., την ώρα που ο Μέσι αμείβεται με 22,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ο ετήσιος μισθός του αστέρα της Ρεάλ, Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι περίπου 37 εκατ. ευρώ και οι θέσεις στο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης περίπου 85.000. “Θέλουμε να αποδείξουμε ότι στο ποδόσφαιρο, η μικρή ομάδα, όταν χειρίζεται τα πράγματα καλά, μπορεί να νικήσει την ισχυρή”, είχε πει ο Αρανθάμπαλ. “Αυτή η χρονιά, θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Επειδή οι ​​διαφορές είναι τεράστιες”.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου