Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ξεκινούν το φθινόπωρο τα VLTs από τον ΟΠΑΠ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η έναρξη λειτουργίας των πρώτων παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT (Video Lottery Terminal) από τον ΟΠΑΠ μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του σχετικού κανονισμού της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα διεξαγωγής και ελέγχου τυχερών παιγνίων μέσω των VLTs.

Προκειμένου να παίξει κάποιος θα πρέπει να έχει την ατομική κάρτα παίκτη, η οποία θα εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου στους χώρους που θα βρίσκονται εγκατεστημένα τα VLTs και θα απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας προκειμένου να πιστοποιείται ότι ο παίκτης είναι άνω των 21 ετών. Η ΕΕΕΠ διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύει την έκδοση ατομικής κάρτας ή να ανακαλεί την ατομική κάρτα από παίκτες που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα.

Ο κανονισμός προβλέπει ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρία τετραγωνικά μέτρα ανά μηχάνημα, ενώ το αποδιδόμενο ποσοστό κέρδους (payout) δεν μπορεί να είναι κάτω από το 80% των εσόδων του κάθε μηχανήματος. Επίσης, θα υπάρχει μέγιστο όριο επιτρεπόμενων δαπανών ανά ημέρα για κάθε παίκτη. Το ύψος του ποσού αυτού θα ορίζεται από την ΕΕΕΠ.


Φορέας εκμετάλλευσης

Ο κανονισμός αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων για τα οποία έχει χορηγηθεί η σχετική άδεια στον ΟΠΑΠ, ο οποίος είναι και ο φορέας εκμετάλλευσης. Ο ΟΠΑΠ θα αναλάβει τη λειτουργία των 16.500 μηχανημάτων, ενώ τα υπόλοιπα θα τα εκχωρήσει ο Οργανισμός σε ενδιαφερόμενους παραχωρησιούχους μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα παιγνιομηχανήματα τύπου VLT και τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται μέσω αυτών πρέπει να είναι πιστοποιημένα και εγκατεστημένα σε πιστοποιημένα καταστήματα. Τις πιστοποιήσεις χορηγεί η ΕΕΕΠ, ενώ σε κάθε πιστοποιημένο κατάστημα θα υπάρχει και ένας υπεύθυνος εκμετάλλευσης καταστήματος. Το πλάνο του ΟΠΑΠ είναι να ξεκινήσει από το φθινόπωρο τη λειτουργία των πρώτων VLTs και θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία των σχετικών δοκιμών, ενώ επέλεξε την GΤech ως πάροχο του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση των παιγνιομηχανημάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΕΠ, με τον κανονισμό αυτόν ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην προστασία των ανηλίκων, των ευάλωτων ομάδων και των παικτών. Απαγορεύεται η είσοδος σε χώρους με VLTs σε ανηλίκους, σε άτομα ηλικίας από 18 έως 21 ετών και στους αυτο-αποκλεισμένους. Κάθε πιστοποιημένο κατάστημα υποχρεούται να διαθέτει οδηγούς για τα παιχνίδια κάθε πιστοποιημένου τυχερού παιγνίου, ενημερωτικά έντυπα για το υπεύθυνο παιχνίδι, έντυπα διαδικασίας αυτο-αποκλεισμού κ.λπ. Επίσης, ο φορέας εκμετάλλευσης, δηλαδή ο ΟΠΑΠ, υποχρεούται να λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για την υπεύθυνη διεξαγωγή των παιγνίων, την υποστήριξη των παικτών και των ευάλωτων ατόμων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου