Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Μόνο αυτός τέτοια ανατροπή...


Πριν από 42 χρόνια, στις 28 Απριλίου 1971 ο Παναθηναϊκός πετύχαινε την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του στην Ευρώπη, αποκτούσε και νομοτελειακά το προσωνύμιο… «Πρέσβης» και σφράγιζε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, με ένα εμφατικό 3-0 επί του Ερυθρού Αστέρα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Πραγματικά στις 28 Απριλίου 1971 είχε στηθεί ένα φοβερό σκηνικό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που έδινε την εντύπωση ότι ο Παναθηναϊκός θα… «λιώσει» τον Ερυθρό Αστέρα, όπως και έγινε. Με τον Αντωνιάδη να σκοράρει μόλις στο 30’’, η… καταιγίδα που σάρωσε τους Γιουγκοσλάβους δεν είχε προηγούμενο.

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου είχε γίνει… «κέρβερος» κάτω από τα δοκάρια και αποσοβούσε το σουτ του «πολύ» Κάρασι λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, διατηρώντας το 3-0 που είχε διαμορφωθεί με ένα ακόμα γκολ του Αντωνιάδη στο 54’ και ένα του Καμάρα στο 63’ που είχαν βάλει… «φωτιά» όχι μόνο στην Λεωφόρο αλλά σε όλη τη χώρα!


Έγινε Panathinaikos

Ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει στην μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του, είχε καταφέρει με οδηγό τον Πούσκας και «μαέστρο» τον Δομάζο να φτάσει στο Γουέμπλεϊ με τον Αντώνη Αντωνιάδη να είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ. (4 με Ζένες Ες, 2 με Σλόβαν Μπρατισλάβας, 1 με την Έβερτον, 2 με τον Ερυθρό Αστέρα). Το 4-1 του Βελιγραδίου δεν έδωσε καμία… ασφάλεια στον Ερυθρό Αστέρα, ο δρόμος για το Γουέμπλεϊ άνοιξε διάπλατα και η υπογραφή του Πρέσβη, άρχισε να μπαίνει σε μεγάλες βραδιές της ένδοξης ιστορίας του… Panathinaikos!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης (90’ Χατζηανδρέου), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (54’ Αθανασόπουλος).

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Οστοϊτς, Φιλίποβιτς.




Παράδειγμα… για τη Ρεάλ!

Αξίζει να σημειωθεί πως την ανατροπή που έκανε ο Παναθηναϊκός, δεν έχει καταφέρει να την κάνει καμία ομάδα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ή στο Champions League στη συνέχεια. Μάλιστα, το επίτευγμα των «πράσινων» θυμήθηκε ξανά όλη η Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες και κυρίως οι Ισπανοί. Ο λόγος ήταν η ήττα της Ρεάλ Μαδρίτης με 4-1 στη Γερμανία από τη Ντόρτμουντ, αφού οι «μερένχες» καλούνται να μιμηθούν τον Παναθηναϊκό του 1971 αν θέλουν να είναι στον τελικό του Λονδίνου…







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου