Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η σημασία των στατιστικών στο ποδοσφαιρικό στοίχημα

Το 90% των εξελίξεων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα μπορεί να εξηγηθεί από την ικανότητα των παικτών και των ομάδων τους, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματά. Το μεγάλο ερώτημα στη συγκεκριμένη περίσταση είναι πώς ερμηνεύουμε αυτές τις παλιές εμφανίσεις και πώς τις μετατρέπουμε σε πιθανότητες που να φανερώνουν τι είναι πιο πιθανό να συμβεί στο προσεχές μέλλον.

Θα εξηγήσουμε πως υπολογίζουμε τις προηγούμενες εμφανίσεις στις αξιολογήσεις και στην επιλογή των προγνωστικών μας. Παράλληλα θα σας αναφέρουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να υπολογίσετε τις δικές σας αποδόσεις αγώνων και γεγονότων χωρίς καν την ανάγκη ενός υπολογιστή, με μόνο εφόδιο χαρτί και μολύβι.

Με τον τρόπο αυτό θα κατανοήσετε σε έναν βαθμό πώς να κάνετε πράγματα μόνοι σας, με το δικό σας τρόπο. Τα στοιχεία που εμείς συγκεντρώνουμε, τα χρησιμοποιούμε προκειμένου να κάνουμε εκτιμήσεις αναφορικά με την πιθανότητα να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα στα ματς των πρωταθλημάτων περισσότερων από 20 χωρών στην Ευρώπη που περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και πολλές χώρες ακόμη από την Τουρκία έως τη Δανία και από την Πορτογαλία έως την Ουκρανία.

Συνηθίζουμε να συγκρίνουμε σε καθημερινή βάση τις προβλέψεις μας με τα αποτελέσματα μετά τη λήξη των αγόνων, χρησιμοποιώντας στατιστικά τεστ προκειμένου να διαπιστώσουμε πόσο ακριβή είναι. Αυτά που μας αποκαλύπτουν τα τεστ αυτά είναι ότι περίπου το 90% των αποτελεσμάτων μετά την πραγματοποίηση των παιχνιδιών, εξηγούνται από τα προγνωστικά πριν τον αγώνα.

Αυτό δεν το αναφέρουμε για να σας πείσουμε ότι τα προγνωστικά μας για τους αγώνες είναι καταπληκτικά. Στην πραγματικότητα δεν είναι. Το μόνο που προσφέρουν είναι μια εκτίμηση αναφορικά με το πόσο καλά μπορεί να αποδώσει μια ομάδα κάποια μέρα, με βάση την απόδοσή της στο παρελθόν. Αναφέρουμε το συγκεκριμένο προκειμένου να σας πείσουμε ότι η μεγαλύτερη επίδραση στο αποτέλεσμα ενός αγώνα ασκείται από την απόδοση των παικτών.

Στην καταγραφή των στοιχείων στον υπολογιστή υπολογίζουμε παραμέτρους όπως τα σκορ, την ποιότητα της αντίπαλης ομάδας, το γήπεδο και την ημερομηνία, κάτι που φαντάζει πολύ λογικό και αναμενόμενο, καθώς όλοι θα συμφωνήσετε ότι όλοι αυτοί θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες που έχουν σημασία. Όσο καλύτερη είναι η απόδοσή μιας ομάδας και η διαφορά στην απόδοση σε σχέση με την αντίπαλό της, τόσο πιο αξιόπιστη θεωρούμε την απόδοση. Μια εντός έδρας νίκη είναι μικρότερης σημασίας από μια εκτός έδρας νίκη γιατί σχεδόν όλες οι ομάδες πραγματοποιούν καλύτερες εμφανίσεις και αποτελέσματα στην έδρα τους. Η τελευταία απόδοση μιας ομάδας σε ένα ματς είναι σημαντικότερη από την προηγούμενη και ούτως καθεξής.

Ωστόσο μην επιμένετε τόσο σε μεμονωμένες επιδόσεις ομάδων ή ακόμη και σε μικρά σερί, απομονώνοντας τα από τη γενικότερη εικόνα.

Στο Euro του 2004 η Ιταλία και η Ισπανία αποκλείστηκαν ήδη από τη φάση των ομίλων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιταλία ήταν και είναι χειρότερη ομάδα από τη Σουηδία και τη Δανία. Ούτε φυσικά η Ισπανία ήταν χειρότερη από την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι με χαμηλά επίπεδα σκοραρίσματος και η καλύτερη ομάδα κερδίζει λιγότερες φορές απ’ ότι σε άλλα αθλήματα όπως το μπάσκετ ή το βόλεϊ. Σε ένα μίνι πρωτάθλημα τριών ομάδων, είναι σχετικά εύκολο η καλύτερη ομάδα να έρθει έως και τρίτη, πίσω από υποδεέστερους αντιπάλους.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου