Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Οι «μυστικές συνομωσίες» του 2004 στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα-Τι γίνεται σήμερα!


Αναμφισβήτητα η Γηραιά Ήπειρος έχει τα πιο ενδιαφέροντα και ανεπτυγμένα πρωταθλήματα σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Διοργανώσεις όπως η Πρέμιερ Λιγκ, η Πριμέρα Ντιβιζιόν μπορούν να συγκριθούν με γεγονότα όπως το NBA και η Formula 1. Αν έπρεπε λοιπόν να κάνουμε μια λίστα με τα έξι πιο ενδιαφέροντα πρωταθλήματα της Ευρώπης θα βάζαμε το Αγγλικό, το Ισπανικό, το Ιταλικό, το Γερμανικό, το Γαλλικό και το Ελληνικό(!!) λόγω εθνικής συνείδησης και οπαδικού ενδιαφέροντος.

Η σεζόν που διανύουμε φτάνει στη «δύση» της… Οι αγωνιστικές που απομένουν στις παραπάνω «λίγκες» κατά μέσο όρο μπορεί να είναι έξι με εφτά, ωστόσο ο πρωταθλητής έχει ζήσει σχεδόν την απονομή και είναι έτοιμος να πάρει την κούπα σπίτι του.

Σε μια παράλληλη ιστορία, που δεν έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο, αλλά γενικότερα με τη ζωή θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το χρόνο. Ο χρόνος περνάει γρήγορα λένε οι περισσότεροι και αλλάζει πολλά πράγματα στο πέρασμα του. Δυναστείες καταρρίπτονται, δυναστείες «ανατέλλουν»… Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο…

Αν θέλαμε λοιπόν να συνδυάσουμε τα παραπάνω, θα έπρεπε να συσχετίσουμε κατά κάποιο τρόπο τα πρωταθλήματα σε συνάρτηση με το χρόνο. Κάτι τέτοιο συνέβη και το αποτέλεσμα ήταν ξεχωριστό. Κάνοντας μια μίνι ανασκόπηση της σεζόν 2003-2004 και της σεζόν 2012-2013 ανακαλύψαμε ότι καμία από τις φετινές πρωταθλήτριες ομάδες δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2004. Ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούτε η Μπάγερν Μονάχου, ούτε η Γιουβέντους, ούτε η Παρί Σεν Ζερμέν αλλά ούτε και ο Ολυμπιακός. Ενδιαφέρουσες επίσης είναι και οι θέσεις στις οποίες βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταθλήτριες ομάδες.

Ισπανία: Το 2004 ήταν η τελευταία μεγάλη χρονιά της Βαλένθια. Οι πρωταθλητές του 2002 αλλά και φιναλίστ δύο τελικών Τσάμπιονς Λιγκ, επανέλαβαν το θαύμα και τερμάτισαν στη πρώτη θέση με 77 βαθμούς, πέντε περισσότερους από την δεύτερη Μπαρτσελόνα.

Το 2013 η Μπαρτσελόνα όπως όλα δείχνουν θα πάρει πίσω τα «σκήπτρα» της Ρεάλ Μαδρίτης, με τους «μπλαουγκράνα» να είναι 13 ολόκληρους βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο, ενώ η Βαλένθια «παλεύει» να μπει στη πεντάδα, όντας πέμπτη, 29 βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Αγγλία: To 2004 είναι μια χρονιά που θα θυμούνται για πολλά χρόνια οι οπαδοί της Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» κατέκτησαν τη Πρέμιερ Λιγκ αήττητοι, μαζεύοντας 90 βαθμούς ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερμάτισε τρίτη, 15 βαθμούς πίσω.

2013: Όπως και στο Ισπανικό, έτσι και στο Αγγλικό πρωτάθλημα, άλλη μια ομάδα είναι έτοιμη να ξαναπάρει τα «σκήπτρα» της περσινής πρωταθλήτριας και αυτή δεν είναι άλλη από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι παίκτες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον βρίσκονται 12 βαθμούς μπροστά από την μισητή «Σιτι» λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος, ενώ η φετινή Άρσεναλ μοιάζει με ένα «φάντασμα» της ομάδας του 2004 και είναι στην πέμπτη θέση με 56 βαθμούς.

Ιταλία: Το 2004 στο Καμπιονάτο ήταν ή χρονιά που η Μίλαν κατάφερε και «έσπασε» την κυριαρχία των δύο συνεχόμενων πρωταθλημάτων της Γιουβέντους. Η ομάδα του προέδρου τερμάτισε πρώτη με 82 βαθμούς, ενώ η «Μεγάλη Κυρία» τελείωσε τις υποχρεώσεις της στη τρίτη θέση, 13 βαθμούς πίσω

2013: Διαφορετικά και σε αυτή τη περίπτωση τα πράγματα στη κορυφή τη φετινή χρονιά. Η Γιουβέντους έχει αφήσει εννιά βαθμούς πίσω τη Νάπολι και οδεύει ολοταχώς προς το πρωτάθλημα, ενώ η Μίλαν δεν ξέρει ακόμα αν θα βρίσκεται στις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, όντας τρίτη, 13 βαθμούς από την κορυφή.

Γερμανία: Πριν και μετά το 2004 το πρωτάθλημα το πήρε η Μπάγερν. Ωστόσο τη συγκεκριμένη χρονιά αυτή που «έκοψε» πρώτη το νήμα ήταν η Βέρντερ Βρέμης, αφήνοντας του «Βαυαρούς» στη δεύτερη θέση, έξι βαθμούς πίσω.

2013: Μετά από δύο χρόνια που τα «ηνία» κατείχε η Ντόρμουντ, η Μπάγερν αποφάσισε να τους κάνει «πλάκα» φέτος και να βρίσκεται στη κορυφή, 20 βαθμούς μακριά από τον δεύτερο, μερικές αγωνιστικές πριν τελειώσει η Μπουντεσλίγκα. Αυτό που πραγματικά είναι αξιοσημείωτο, είναι η θέση της πρωταθλήτριας του 2004. Η Βέρντερ βρίσκεται στην 14η (!!) θέση και ακόμη δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι έχει γλιτώσει τον υποβιβασμό. Ο ορισμός του τραγουδιού «Αλλοτινές μου εποχές»…

Γαλλία: Αν ρωτούσες κάποιον Γάλλο φίλαθλο το 2004, ποια ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, δεν νομίζω να δυσκολευόταν και πολύ. Όπως είναι γνωστό η Λιόν σάρωσε από το 2001 μέχρι το 2007 τους τίτλους. Ωστόσο το 2004 δυσκολεύτηκε αρκετά τερματίζοντας δύο βαθμούς πάνω από τη δεύτερη ομάδα, ενώ η Παρί Σεν Ζερμέν (π.π*), τερμάτισε τέταρτη, οκτώ βαθμούς πίσω από την κορυφή.

2013: H βαθμολογία του 2013 στο Γαλλικό πρωτάθλημα έχει τις «ρίζες» της στην εισχώρηση Αράβων στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και στην πτώση της «αυτοκρατορίας» της Λιόν. Οι Παριζιάνοι όπως όλα δείχνουν θα στεφθούν άνετα πρωταθλητές, με τη Λιόν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, εννιά βαθμούς από την κορυφή και να προσπαθεί να προλάβει το «τρένο» του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου.

Ελλάδα: Και φτάσαμε αισίως και στο δικό μας πρωτάθλημα. Το 2004 ήταν χρονιά «σταθμός» για την Ελλάδα. Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, Ολυμπιακοί Αγώνες κλπ. Για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού ωστόσο ήταν μια απογοητευτική χρονιά αφού είδαν την ομάδα τους να χάνει το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό για δύο βαθμούς. Έτσι οι «πράσινοι» στέφθηκαν πρωταθλητές με 77 βαθμούς, έναντι 75 των «ερυθρόλευκων».

2013: Όπως και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα, έτσι και στην Ελλάδα, ο νικητής του 2004 δεν έχει καμία απολύτως «συγγένεια» με την φετινή κορυφή. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε και μαθηματικά τον τίτλο, ενώ ο Παναθηναϊκός διανύει μια από τις χειρότερες σεζόν της ιστορίας του, έχοντας μαζέψει μόλις 36 βαθμούς σε 28 αγώνες και κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Τσάμπιονς Λιγκ: Στη τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004 βρέθηκαν οι Πόρτο, Ντεπορτίβο Λακορούνια, Μονακό και Τσέλσι. Στη φετινή τετράδα υπάρχουν οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως από τις ομάδες που μεσουράνησαν πριν εννιά χρόνια στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, φέτος η Τσέλσι αποκλείστηκε από τους ομίλους, η Πόρτο στα προημιτελικά, η Ντεπορτίβο (**) έχει να δει Ευρώπη από την εποχή που ακόμα ο Φώσκολος είχε σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση, ενώ η Μονακό έχει πέσει κατηγορία… Παράξενη χρονιά τελικά αυτό το 2004…

*προ πετρελαιοδόλλαρων

** βρίσκεται κάτω από την γραμμή του υποβιβασμού




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου