Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

14 χρόνια «Πάμε Στοίχημα»!

Πριν από 14 χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο (νόμιμο) κουπόνι στοιχήματος στην Ελλάδα και ο ένας από τους… πρωτομάστορες του στοιχήματος στην Ελλάδα 



γράφει σχετικά: ο Σταύρος Κολίλας. 

Και φυσικά το πρώτο κουπόνι ever!

                       
       
Ξαφνικά, η μεγάλη γυάλινη πόρτα του γραφείου άνοιξε με δύναμη. Κατόπιν ακούστηκε η εντολή «τα χέρια πάνω από το τραπέζι, καθίστε όπως είστε». Ηταν μια κρύα Τετάρτη στα μέσα Φεβρουαρίου του 1997. Μέχρι εκείνη την ώρα, ο «Γάτος» έγραφε το κείμενο του «Φιλάθλου» περιμένοντας παρέα με το ιταλικό teletext για να μεταφέρει τις τιμωρίες. Η εφημερίδα ήταν σχεδόν έτοιμη. Ελειπε το παλιό καλό ΠΡΟ-ΠΟ και οι τελευταίες ειδήσεις για να σταλεί την Πέμπτη το απόγευμα προς εκτύπωση. Η πρώτη εφημερίδα του στοιχήματος στην Ευρώπη (εκτός Βρετανίας), ονομαζόταν «ΒΕΤΟ» ή «ΒΕΤ μπάλα», ή όπως θέλει κανείς να την ονομάσει. Εβγαινε στα περίπτερα κάθε Παρασκευή, ωστόσο κυκλοφόρησε μόνο για έξι μήνες, σε εποχές που μπροστά στη λέξη στοίχημα, ο Τύπος κολλούσε το αντιπαθητικό «παράνομο». Ο βασικός λόγος που οι «φανατικοί» του αθλήματος τη δίπλωναν σαν τον «Ριζοσπάστη» σε περίοδο «απόλυτης» δημοκρατίας.


Μην ξεχνάς τη βρύση…


Πέρασαν σχεδόν 17 χρόνια από εκείνη την ημέρα που δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα στην εφημερίδα, η βασική αιτία να καταστραφεί οικονομικά ο αείμνηστος Γιώργος Παρασκευάς. Στη συνέχεια ήρθαν τα πέντε δικά του by pass στο «Υγεία», όπου την ημέρα της εγχείρησης βρέθηκαν δίπλα του 4 άτομα. Μόλις τέσσερα! Οι υπόλοιποι δεν είχαν καταλάβει τίποτα. Τους πήρε 3 χρόνια να αντιληφθούν από πού κρατά η σκούφια του νέου παιχνιδιού που κατέστρεψε αρκετούς, αλλά έκανε πλούσιους εκείνους που πολεμούσαν τον «Γάτο» τον Στάλιν και τον «Σκύλο» τον Πέρσι. Είναι η δεύτερη φορά που ο γράφων αναφέρεται δημοσίως στην υπόθεση. Οι σοφοί Κινέζοι έχουν μια ρήση: «Ποτέ μην ξεχνάς ποιος έφτιαξε τη βρύση όπου πίνεις νερό».

Κι όμως, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2000, όταν στα γραφεία κυκλοφόρησε το πρώτο νόμιμο κουπόνι, το ΒΕΤΟ είχε μεταφερθεί στο διαδίκτυο, δημιουργώντας νέα σχολή. Πρώτο κουπόνι και πρώτη «βόμβα». Σέλτικ – Ινβερνές 1-3 (για το Κύπελλο Σκωτίας που είχε αναβληθεί το Σάββατο και έγινε την επόμενη Τρίτη), με το διπλό να πληρώνει 15.00! Ενα στεγνό προϊόν, σαν τα ληγμένα παξιμάδια σε καιρό πολέμου. Τα πρωταθλήματα μετρημένα στα δάχτυλα των δύο χεριών, οι αποδόσεις τραγικές και η γκανιότα όπως οι ζυγαριές της λαϊκής, όπου σπάνια το κιλό ζυγίζει ένα κιλό. Αργησε 8 χρόνια να εμφανιστεί το πρώτο νόμιμο κουπόνι στη χώρα του «τζόγου». Το στοίχημα άλλαξε, όπως η καθημερινή μας ζωή. Πρόσφερε δουλειές με φούντες σε ΟΠΑΠ, πράκτορες, δημοσιογράφους και μη. Δημιούργησε έναν στρατό με τίπστερ, αμέτρητες σελίδες στο διαδίκτυο, εφημερίδες και ένθετα. Εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, μεγάλες συζητήσεις για το πού είναι το λάθος και πού η σωστή απόδοση.



Τα πρώτα έντυπα

Το πρώτο νόμιμο κουπόνι ήταν μικρό, φτωχό, άχρωμο και αμιγώς ποδοσφαιρικό. Καμία σχέση με αυτό το σεντόνι που βλέπουμε τώρα. Συνολικά 75 αγώνες, αυστηρά σε τετράδες, χωρίς διπλές ευκαιρίες, τα ειδικά στοιχήματα (under – over και τα συναφή), τα οποία περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους. Για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά στο… κειμήλιο που εμφανίζεται στη σελίδα. Αυτό που βλέπετε ήταν το πρώτο επίσημο κουπόνι. Με εξαίρεση τις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας, δεν υπήρχε κανένα άλλο μικρό πρωτάθλημα. Κάθε αρχή και δύσκολη.

Ο κόσμος, με το συμπάθιο, έπεσε με τα μούτρα στο νέο άθλημα. Οι λίγοι «παράνομοι» που ασχολήθηκαν στα χρόνια της υπομονής είχαν μάθει τα κόλπα, ενώ οι νέοι παίκτες άρχισαν να βαράνε σαν να έπαιζαν το παλιό αγαπημένο ΠΡΟ-ΠΟ. Οι πληροφορίες ελάχιστες, το διαδίκτυο ήταν προνόμιο των λίγων και τα κανάλια (με εξαίρεση τη NOVA) δεν μετέδιδαν ξένους αγώνες. Οι εφημερίδες του στοιχήματος προσπάθησαν να προσαρμοστούν με την αγορά. Για να μην αδικήσουμε κανέναν, η πιο παλιά εφημερίδα της παρέας, είχε κάνει δειλά – δειλά τα πρώτα βήματα όταν είδε ότι το παράνομο στοίχημα έκανε θραύση στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Η μεγάλη μάχη μόλις είχε αρχίσει. Μέσα σε λίγους μήνες τα έντυπα άρχισαν να αφιερώνουν περισσότερο χώρο για την ενημέρωση, με πρώτες και καλύτερες τις αθλητικές. Τον επόμενο χρόνο βγήκε και το πρώτο ένθετο σε πολιτική εφημερίδα, με το «Εθνος» να εκδίδει το «Χρήμασπορ», για να την ακολουθήσει σε λίγους μήνες ο «Ελεύθερος Τύπος» με τις «Προβλέψεις». Πάντως, η πιο σοβαρή πηγή ενημέρωσης παρέμενε το διαδίκτυο, το οποίο είχε προλάβει ο «Γάτος» Παρασκευάς. Το beto.gr είχε κλείσει ήδη 6 μήνες ζωής. Στις 29 Ιουλίου του 1999 το ήξεραν μόνο τρία άτομα, ενώ σε έξι μήνες όλος ο κόσμος. Ιστορικές στιγμές. Το ΒΕΤΟ και το ΒΕΤΟΝΕΤ άνοιξαν τους ορίζοντες σε παίκτες και επαγγελματίες του χώρου. Μεγάλος τζερτζελές.

Μετά πήραν τη σκυτάλη άλλες σελίδες, βγήκαν περισσότερα ειδικά ένθετα, για να καταλήξουμε πια σε μια άριστα ενημερωμένη πιάτσα του στοιχήματος. Καμία άλλη χώρα στον πλανήτη δεν διαθέτει τόσα δυνατά εργαλεία γύρω από το στοίχημα. Αυτός είναι ο Ελληνας. Τζογαδόρος, εγωιστής, χαβαλές και υπερόπτης. Εχει όμως κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Ξέρει να προσαρμόζεται. Αν δείτε πώς παίζουν στοίχημα σε άλλες προηγμένες χώρες, θα καταλάβετε πόσο μπροστά είναι ο Ελληνας. Δεν είχε ιδέα την γκανιότα, αλλά την έμαθε. Δεν είχε ιδέα τι σημαίνει παιχνίδι στο διαδίκτυο και σε λίγο χρονικό διάστημα φόρεσε τα γυαλιά σε πολλούς.



Από τα φιορδ μέχρι τα ορυχεία

Αν ο Ελληνας παίκτης προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, δεν έμεινε πίσω και ο ΟΠΑΠ. Σε αυτά τα 14 χρόνια το κουπόνι εμπλουτίστηκε με ειδικά στοιχήματα, με μπάσκετ, τένις, μηχανοκίνητα αθλήματα, αμερικανικά αθλήματα και την απαραίτητη Eurovision. Κρίμα που σε αρκετές περιπτώσεις, η γκανιότα θυμίζει το πρώτο κουπόνι. Προστέθηκαν οι μονές και οι διπλές επιλογές, όλα τα ελληνικά παιχνίδια της μεγάλης κατηγορίας, το ζωντανό στοίχημα.


Λείπει η μεταφορά του «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» στο διαδίκτυο. Θα γίνει κι αυτό. Αφού είδαμε στο κουπόνι όλα τα χωριά του κόσμου, από τα φιόρδ της Νορβηγίας μέχρι τα ορυχεία της Χιλής, έχουν να δουν ακόμα πολλά τα μάτια μας. Το επόμενο που θα εμπλουτίσει το κουπόνι θα είναι το πρωτάθλημα Αυστραλίας. Μετά, έχει ο Θεός. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το στοίχημα δεν τελειώνει ποτέ!






Αυτό ήταν το πρώτο κουπόνι στα ελληνικά πρακτορεία:










Πηγή: εφημερίδα «King Bet»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου