Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τσέλσι, μόνο εσύ

Η Τσέλσι έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που κατακτά κατά σειρά Champions League και Europa League. Και δεν είναι μόνο αυτό…

Έκανε το back to back! Από το Champions League στο Europa League!

Η Τσέλσι, με την κούπα που σήκωσε στο Άμστερνταμ κόντρα στην Μπενφίκα έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που ενώ την μία σεζόν ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης (2012), την αμέσως επόμενη κατέκτησε την δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Και δεν σταματούν εκεί τα ρεκόρ.

Οι «μπλε» μπήκαν στο κλειστό κλαμπ ομάδων, που έχουν κατακτήσει και τις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι άλλες τέσσερις που το έχουν καταφέρει ήδη, είναι οι Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Άγιαξ και Μπάγερν Μονάχου.

Μέχρι και σήμερα είχαμε τέσσερις περιπτώσεις με το ακριβώς αντίστροφο. Δηλαδή, ομάδες να έρχονται ως τροπαιούχες από την δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση και να κατακτούν την κορυφαία!


Πιο συγκεκριμένα, αυτές είναι τέσσερις!

Το 1968, η Μίλαν είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων, έχοντας επικρατήσει στον μεγάλο τελικό του Αμβούργου με 2-0. Την ακριβώς επόμενη σεζόν, οι «ροσονέρι» έριξαν τεσσάρα στον Άγιαξ και έγιναν πρωταθλητές Ευρώπης.

Η Λίβερπουλ το 1976 ρίχνει στο καναβάτσο την Κλαμπ Μπριζ σε διπλούς αγώνες στο UEFA και κατακτά το τρόπαιο. Πριν καν περάσουν οι πανηγυρισμοί των «κόκκινων», ήρθε και ο τίτλος του Πρωταθλητή Ευρώπης, αφού ένα χρόνο αργότερα επικρατούν στον τελικό της Γκλάντμπαχ με 3-1.

Τρίτη ομάδα που έχει καταφέρει κάτι ανάλογο είναι η Μίλαν. Τον Μάιο του 1984, οι «ροσονέρι» κατακτούν το Κυπελλούχων απέναντι στην Πόρτο με 2-1 και ένα χρόνο μετά επικράτησαν στον τελικό του Πρωταθλητριών της Λίβερπουλ με 1-0, χάρη σε τέρμα του Πλατινί.

Τελευταία ομάδα και πιο πρόσφατη, η Πόρτο. Το 2003 κατακτά το UEFA, αφού στην παράταση επικράτησε 3-2 της Σέλτικ και σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο, με τον Μουρίνιο στον πάγκο. Ξανά με τον Πορτογάλο, οι «δράκοι» το 2004 στέφονται πρωταθλητές Ευρώπης, διαλύοντας την Μονακό του Άκη Ζήκου με 3-0.


Repeat στην ίδια διοργανώση

Υπάρχουν βέβαια και ομάδες που έχουν κάνει το back to back στην ίδια διοργάνωση. Στο Τσάμπιονς Λιγκ (και παλιά Πρωταθλητριών), η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 5(!) σερί τρόπαια (1955-1960). Σειρά πήρε τα επόμενα δύο χρόνια η Μπενφίκα. Νέο repeat είχαμε από την Ίντερ το 1964 και 1965. Ο Άγιαξ κατέχει τρία σερί τρόπαια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (71-73), όπως και η Μπάγερν τα αμέσως επόμενα τρία χρόνια. Την… σκυτάλη πήρε η Λίβερπουλ (1977 και 1978), ενώ κάτι ανάλογο έχει πετύχει και η Νότιχαμ Φόρεστ (1978 και 1979). Μετά σειρά πήρε η Μίλαν (1989, 1990), που ήταν και η τελευταία στο συγκεκριμένο θεσμό.

Στο UEFA η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κάνει εξίσου το repeat, αφού το κατέκτησε δύο σερί χρονιές (1985, 1986). Δεύτερη και τελευταία που έχει πετύχει κάτι αντίστοιχο, είναι η Σεβίλλη, το 2006 και το 2007.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου