Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Το τελευταίο προσκύνημα στον ναό των Βάσκων


Η τελευταία ποδοσφαιρική λειτουργία μετά από 100 χρόνια ιστορίας θα γίνει σήμερα στο «ναό» των Βάσκων. Το «Σαν Μαμές» κλείνει οριστικά, κρατώντας για πάντα στα θεμέλιά του την μαγική του ατμόσφαιρα.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα το περιέγραψε ως το πιο όμορφο μέρος της γης.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανέφερε πως η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο γήπεδο είναι τόσο μαγική, ώστε να νομίζεις πως ζεις τα πάντα σε διπλάσιο βαθμό.

Και όποιος έχει πατήσει το χορτάρι του γηπέδου θα συμφωνούσε με την ατάκα του παλαίμαχου άσου της Γαλλίας και της Μπιλμπάο, Λουίς Φερναντέζ: «Το Μπιλμπάο χωρίς το Σαν Μαμές, θα ‘ναι σαν την Γαλλία χωρίς τον Πύργο του Άιφελ».

Η ιερή ατμόσφαιρα των Βάσκων



Το «Σαν Μαμές» άνοιξε τις πύλες του στις 21 Αυγούστου του 1931, για να ικανοποιήσει την ανάγκη στέγασης της Μπιλμπάο, που είχε αρχίσει αν αυξάνει σημαντικά την δημοτικότητα της.

Πρόσφορο έδαφος βρέθηκε δίπλα στην εκκλησία του Σαν Μαμές, ο οποίος έδωσε το όνομά του όχι μόνο στο γήπεδο αλλά και στην ομάδα. Οι παίκτες πήραν το παρατσούκλι –και την… δυναμικότητα από - «τα λιοντάρια», αφού ο Άγιος Μάμας -όπως λέγεται στα Ελληνικά- ήταν Χριστιανός μάρτυρας που ρίχτηκε στα λιοντάρια από Ρωμαίους και επέζησε.





Το γήπεδο δεν άργησε να αντιμετωπίζεται όντως σαν… ναός, αφού η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι της ομάδας έχει χαρακτηριστεί μαγική, μοναδική, ως και… μυστικιστική.

Αυτή ίσως συντέλεσε και στην αδιάλειπτη παρουσία της Μπιλμπάο στη Λα Λίγκα για 81 χρόνια, καθώς πρόκειται για μια απ’ τις τρεις ομάδες –μαζί με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα- που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ.



Οι πρώτοι που πάτησαν το χορτάρι της μαζί με την Αθλέτικ Μπιλμπάο ήταν οι τότε πρωταθλητές Ισπανίας Ρέισινγκ Κλαμπ, ενώ ο πρώτος που σκόραρε ήταν ο Πιτσίτσι, στα 5 πρώτα λεπτά του ματς.

Ο Βάσκος αγωνίστηκε για 10 χρόνια στα «λιοντάρια» όμως βρήκε τραγικό θάνατο σε ηλικία 29 ετών. Το όνομα του δεν έχει ξεχαστεί απ’ τους φίλους της ομάδας. Στην είσοδο του γηπέδου έχει στηθεί προτομή, ενώ κάθε φορά που μια ομάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά σ’ αυτό ο αρχηγός της αποδίδει φόρο τιμής στον αιώνιο «αρχηγό» της Μπιλμπάο.



Η μετακόμιση στο Νέο Σαν Μαμές

Την μοναδική ατμόσφαιρα που έχει κάνει πολύ κόσμο να υποκλιθεί στον ναό του Μπιλμπάο, αλλά και την ξεχωριστή φιλοσοφία της ομάδας, θέλουν να μεταφέρουν και στο νέο Σαν Μαμές. Η κατασκευή τού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο –με τον προϋπολογισμό να αγγίζει τα 211 εκατομμύρια ευρώ- στα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.



(H 3D απεικόνιση του Νέου Σαν Μαμές)

Το ιστορικό Σαν Μαμές όμως, δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Μάλιστα, η αψίδα που τοποθετήθηκε στην οροφή του γηπέδου στην ανακατασκευή του 1953, θα αφαιρεθεί πριν την κατεδάφιση, για να μεταφερθεί σε άλλο μέρος της πόλης ως αξιοθέατο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου