Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Βγάζει το άχτι του με στόχο το μέλλον



ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ALPHA ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΠ


Η αποχώρηση της William Hill από την Ελλάδα, την ώρα που η διαδικτυακή αγορά στοιχήματος ανοίγει, επέφερε πλήγμα στον Δημήτρη Κοντομηνά που στη συνέχεια διεκδικεί θέση στον διαγωνισμό για τα VTLS.

«Και τώρα αρχίζει ο πόλεμος…» Κάπως έτσι μας απάντησε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τον λόγο της ξαφνικής επίθεσης του Alpha στον ΟΠΑΠ για τον διαγωνισμό του τεχνολογικού παρόχου, αλλά και της πολυετούς συμβατικής σχέσης μεταξύ του Οργανισμού, που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης και της Intralot.

Η επίθεση του καναλιού στον ΟΠΑΠ για τη σύμβαση «μαμούθ», όπως τη χαρακτηρίζει, δεν έχει ακριβώς στόχο να αναδείξει ενδεχόμενο διαπλοκής, ούτε καν να κρούσει κώδωνα κινδύνου για την πώληση της εισηγμένης. Ο στόχος είναι η επόμενη ημέρα – και αναφερόμαστε στον διαγωνισμό για τους παραχωρησιούχους στα παιγνιομηχανήματα (VTLs), όπου θεωρείται από τους επιχειρηματικούς κύκλους πως θα ενδιαφερθεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Παράλληλα ο μεγαλοεπιχειρηματίας, όπως λέγεται από κύκλους του ΟΠΑΠ, βγάζει το άχτι του για τις εξελίξεις στο διαδικτυακό στοίχημα, όπου είχε συμφέροντα στη William Hill, η οποία αποχώρησε από την ελληνική αγορά στα τέλη του Δεκεμβρίου.

 

Το κουβάρι

Αναμφίβολα η υπόθεση δεν είναι καθόλου απλή. Όλα ξεκινούν στις αρχές του Δεκεμβρίου, όταν ο ΟΠΑΠ –σε συνεργασία με τις δύο υποψήφιες εταιρείες που μετέχουν στον διαγωνισμό για τον τεχνολογικό πάροχο, την Intralot και την GTECH– συστήνει σχήμα, με το οποίο διεκδικεί τα κρατικά λαχεία και την άδεια του Ξυστό. Τότε μόνο η «Α» είχε αναφέρει περί νόμιμου και ηθικού εκφράζοντας απορίες.

Λίγες ημέρες αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών με μία απόφαση, η οποία στην πράξη αποδείχτηκε λανθασμένη, καλούσε όσες στοιχηματικές εταιρείες δραστηριοποιούνταν στο διαδίκτυο να λάβουν ΑΦΜ μέσω της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, να εγκαταστήσουν τον server τους στην Ελλάδα και να εξασφαλίσουν προσωρινή άδεια. Βασική προϋπόθεση, να πληρώσουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα χρήματα που αναλογούσαν στους τζίρους που είχαν κάνει για τα δύο έτη 2010 και 2011.

Με βάση αυτή την απόφαση, η William Hill αποφάσισε να αποσυρθεί, καθώς η άδεια θα της κόστιζε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Φημολογείται ότι το ύψος που έπρεπε να καταβάλει ήταν περί των 40-50 εκατ. ευρώ. Κάτι ανάλογο έκαναν και άλλες μεγάλες εταιρείες. Από αυτή την εξέλιξη, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, υπέστη ζημία ο Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος είχε συμφέροντα στην εν λόγω εταιρεία. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η William Hill έχει τον μεγαλύτερο τζίρο από όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, άρχισε να ανησυχεί για τις εξελίξεις στον επικείμενο διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί για τους παραχωρησιούχους των VTLs. Ένας διαγωνισμός που αναμένεται να εξελιχθεί εντός του 2012. Πιθανόν νωρίτερα να έχει γίνει η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και να έχει πουληθεί το 29% των μετοχών, που κατέχει το ελληνικό δημόσιο (θα διατηρήσει ένα 5%).

Κάπως έτσι εξηγούν στον ΟΠΑΠ την αντίδραση του Κοντομηνά, όπως επίσης και το ότι όταν ξεκίνησε η όλη διαδικασία ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha ήταν ακόμη στα χέρια των Γερμανών, οι οποίοι δεν είχαν κάποια συγκεκριμένα συμφέρονται που άπτονται του ΟΠΑΠ.

Τώρα, όμως, όλα έχουν αλλάξει και το κανάλι επανέρχεται σε ένα θέμα στο οποίο κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί η «Α», τις απ’ ευθείας αναθέσεις και την επέκτασης της σύμβασης, για την οποία ανάθεση του 2007 έχει ασχοληθεί η Δικαιοσύνη και έχει παρέμβει δύο φορές και η Κομισιόν.

Χαρακτηριστικά, το ρεπορτάζ του σταθμού για τον ΟΠΑΠ ανέφερε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι τον Μάιο του 2011 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά πέντε στελεχών των δύο εταιρειών σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ και για ηθική αυτουργία σε απιστία σε στελέχη της προμηθεύτριας εταιρείας, η νυν διοίκηση του ΟΠΑΠ συνεχίζει την ίδια τακτική».

 

Η απάντηση

Ο νομικός σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιώργος Γανωτής, απαντώντας στα όσα αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε πως «ο διαγωνισμός προμήθειας τεχνολογικού μηχανισμού βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ενάμιση χρόνο και ότι η επιτροπή αξιολόγησης αυτού του διαγωνισμού δεν έχει αποφανθεί ακόμη, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει αν η σύμβαση θα εγκριθεί πριν ή μετά την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού». Ερωτηθείς σχετικά με την άρνηση της διοίκησης του ΟΠΑΠ να στείλει τις επίμαχες συμβάσεις στη Βουλή, τόνισε ότι ο Οργανισμός είναι Ιδιωτικού Δικαίου και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε Κοινοβουλευτικό έλεγχο, και πρόσθεσε ότι όλα τα έγγραφα του ΟΠΑΠ είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο.

Σχετικά με τις προηγούμενες συμβάσεις του ΟΠΑΠ με την ίδια εταιρεία και τις παρεμβάσεις της Κομισιόν για το θέμα, ο κ. Γανωτής παρέπεμψε σε δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Μπαρνιέ, ο οποίος έχει απαντήσει ότι και το 2007 και το 2010 τα πάντα έγιναν νόμιμα και ότι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Για το ότι έχουν ασκηθεί διώξεις σε στελέχη του ΟΠΑΠ και της προμηθεύτριας εταιρείας και παρ’ όλα αυτά συνεχίζεται η συνεργασία μαζί της, επέμεινε στην απάντηση του κ. Μπαρνιέ και σημείωσε ότι ο πάροχος είναι πολύ σημαντικός για τον ΟΠΑΠ, καθώς μία ημέρα βλάβης του συστήματος ζημιώνει τον Οργανισμό κατά 15 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο ΟΠΑΠ στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως «προκαλεί εύλογες απορίες για ποιον λόγο η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ δόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2011, αλλά (περιέργως) δεν δημοσιοποιήθηκε από τους ευρωβουλευτές, κατ’ αντίστοιχο τρόπο που είχαν κάνει με τις ερωτήσεις τους».

Και η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει επίσης ότι «πρόκειται για αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχειρούν σήμερα να κατηγορήσουν τη διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. για αδιαφανείς, παράτυπες και παράνομες διαδικασίες και να εμπλέξουν, για λόγους που οι ίδιοι και μόνο γνωρίζουν, το θέμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, με τον απολύτως σύννομο διαγωνισμό που βρίσκεται στην τελευταία φάση του. Κατηγορείται η ΟΠΑΠ Α.Ε. ότι υπέγραψε τις παρατάσεις της υφιστάμενης σύμβασης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, ενώ είναι γνωστό (Δελτίο Τύπου, 30 Ιουλίου 2010) ότι πέτυχε σημαντική μείωση του ετήσιου κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών, βελτιώνοντας τους όρους της προηγούμενης σύμβασης και προσθέτοντας αντικείμενο το οποίο είχε ανάγκη η εταιρεία».

 

Για υπόγειες συναλλαγές κάνει λόγο ο Alpha
Ο τηλεοπτικός σταθμός μεταξύ άλλων επιμένει σε όλα όσα έχει μεταδώσει από την πρώτη στιγμή, που αποφάσισε να ξεκινήσει πόλεμο. Έτσι, αφού αναφέρθηκε στον διαγωνισμό που τρέχει, αλλά και για το «περίεργο» σχήμα» που μετέχει ο ΟΠΑΠ διεκδικώντας τα Κρατικά Λαχεία και το Ξυστό, προέβη σε μία ακόμη αποκάλυψη: «Είναι για μία ακόμη συναλλαγή, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο έχασε εκατομμύρια ευρώ από φόρους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Intralot πούλησε ένα ηλεκτρονικό σύστημα σε θυγατρική που διατηρεί στην Κύπρο έναντι πέντε (5) εκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια η θυγατρική πούλησε το ίδιο σύστημα στον ΟΠΑΠ έναντι 58 εκατομμυρίων ευρώ. Επειδή η συναλλαγή έγινε μέσω Κύπρου, η εταιρεία γλίτωσε μέσα σε μια ημέρα 21,4 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου