Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Χειμώνας, Κοψαχείλης και Βαζέχα


Στις 26 Ιανουαρίου του 1992, στο φινάλε του α' γύρου, το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ δεν έκρινε κάποιον τίτλο. Ούτε ο κόσμος ήταν πολύς - κόπηκαν μόλις 42.707 εισιτήρια, παρότι (εκείνες τις εποχές) επιτρεπόταν η μετακίνηση οπαδών. Υπήρχε όμως έντονο βαθμολογικό κίνητρο για τους δύο μονομάχους, δεδομένου ότι η πρωταθλήτρια χειμώνα ΑΕΚ οδηγούσε την κούρσα και προσπαθούσε να ξεφύγει. Ταυτόχρονα τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός προέρχονταν από βαθμολογικές απώλειες και έψαχναν μια νίκη που θα αλλάξει την ψυχολογία τους.


Όπως σε πολλά τέτοια παιχνίδια οι λεπτομέρειες καθόρισαν τη μοίρα του ματς. Το "τριφύλλι" απέκτησε νωρίς το προβάδισμα, μόλις στο 18', με το... περίεργο σουτ του Μαραγκού που ξεγέλασε τον Ταληκριάδη και έφερε το παιχνίδι στα δικά του μέτρα. Καλά οργανωμένοι στα μετόπισθεν οι "πράσινοι", έπαιξαν κατά βάση με αντεπιθέσεις και στο 30' έφτασαν στο 2-0 με κεφαλιά του Σαραβάκου εκτός περιοχής μετά από εκπληκτική μπαλιά του Μπορέλι. Ήταν η φάση που ο "μικρός" και ο Ταληκριάδης συγκρούστηκαν στη διεκδίκηση της μπάλας.




Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού συνέχισε, αλλά όχι και ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού, ο οποίος στην ανάπαυλα αντικαταστάθηκε από τον νεαρό Κοψαχείλη. Τότε οι δηλώσεις στη διάρκεια της 15λεπτης διακοπής ήταν μέρος της τηλεοπτικής μετάδοσης και ο γιατρός των Πειραιωτών Χρήστος Δάρας εξήγησε στον ρεπόρτερ του Mega Channel, τον συνεπώνυμό του, Γιάννη Δάρα: "Έχει πάθει μια διάσειση, δεν βλέπει καλά. Αναγκαστήκαμε να τον κάνουμε αλλαγή, παρότι δεν έχουμε τερματοφύλακα αυτή τη στιγμή δεύτερο. Θα μπει ο μικρός ο Κοψαχείλης γιατί ήταν αδύνατο να συνεχίσει".


Στην κάμερα, στη διάρκεια της προθέρμανσης, μίλησε και ο 20χρονος τότε τερματοφύλακας και νυν στέλεχος της Καλαμάτας. "Αν και θα είναι η πρώτη φορά που θα καθίσω κάτω από την εστία, ειδικά σε τέτοιο παιχνίδι, νομίζω πως είμαι έτοιμος. Πιστεύω να με βοηθήσουν ψυχολογικά και οι παίκτες μου να το ξεπεράσω", δήλωσε θέλοντας προφανώς να κρύψει το τρακ του για την παρθενική εμφάνισή του με τα "ερυθρόλευκα".

Όντως πάντως ήταν εντυπωσιακός και είχε στο ενεργητικό του ορισμένες εντυπωσιακές αποκρούσεις. Ήταν αδύνατο ν' αντιδράσει στο άπιαστο σουτ του Βαζέχα στο 78', το οποίο καρφώθηκε στην εστία του Ολυμπιακού. Ήταν το πρώτο γκολ του Πολωνού γκολτζή σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και φυσικά το πανηγύρισε έξαλλα. Προηγουμένως βέβαια οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να είχαν επιστρέψει στη διεκδίκηση τουλάχιστον της ισοπαλίας, καθώς έχασαν ευκαιρίες, εν τέλει όμως δεν απέφυγαν την ευρεία ήττα στο Στάδιο.



"Αφού καταφέραμε να νικήσουμε, νομίζω ότι είμαι ευτυχισμένος και μάλιστα όταν πρόκειται για τον Ολυμπιακό", δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Στράτος Αποστολάκης, ενώ ο Κρις Καλαντζής, προτού μεταπηδήσει στον Ολυμπιακό, είπε πως "ήμασταν όλη την εβδομάδα αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτό το ματς. Το παλέψαμε και παίξαμε καλά πιστεύω".
Μετά την άνετη επικράτηση στο ντέρμπι ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού Βασίλης Δανιήλ, υποστήριζε ότι "το μέλλον προδιαγράφεται καλύτερο απ' ότι είναι το παρόν", παρότι δεν ήταν (ο Παναθηναϊκός όχι μόνο έχασε τον τίτλο, αλλά τερμάτισε και τρίτος), ενώ ο Όλεγκ Μπλαχίν προσπαθούσε να εξηγήσει, αλλά δεν μπορούσε την εικόνα του Ολυμπιακού στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα.


Τα στοιχεία του αγώνα
Περίοδος: 1991-92
Εισιτήρια: 42.707

Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Καραγεωργίου, Χριστοδούλου, Καλαντζής, Μαραγκός (83' Φρατζέσκος), Μπορέλι (55' Τσιφούτης), Σαραβάκος, Βαζέχα

Ολυμπιακός: Ταληκριάδης (45' Κοψαχείλης), Καραταΐδης, Παχατουρίδης, Λιτόφτσενκο, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Χαντζίδης (69' Κωφίδης), Μαυρομάτης, Μητρόπουλος, Αναστόπουλος, Σάβιτσεφ

Σκόρερς: 18' Μαραγκός, 30' Σαραβάκος, 78' Βαζέχα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου