Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Το μεγάλο ντέρμπι του πλανήτη

Υπάρχει μία διαμάχη με ρίζες γερές, σφηνωμένες στο έδαφος της ιστορίας, στα βάθη των αιώνων. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να επιβεβαιώνονται τα κλισέ και αυτό που μόλις διαβάσατε, για τους αιώνες, θα το δείτε να ξετυλίγεται στις παρακάτω γραμμές. Το 1618 άρχισε ο Τριακονταετής Πόλεμος, ο οποίος γέννησε κάτι που συνεχίζει και διχάζει ακόμη και σήμερα χιλιάδες κόσμου. Και εάν οι διαφορές ανάμεσα στα σε καθολικούς και προτεστάντες δεν λύνονται, πλέον, πάνω από νεκρά σώματα, αυτές ανάμεσα στις δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της Γλασκώβης κρατούν την...παράδοση.

Ποδόσφαιρο, το: Ουσιαστικό, ενικός αριθμός. Γένος ουδέτερο, αλλά αφορά όλα τα γένη. Υπήρξε και παραμένει το μέσο που στρέφει την κοινωνική επιθετικότητα σε μη πολιτικούς στόχους, όπως έχει γράψει ο Μανουέλ Μονταλμπάν. Και αν στο σήμερα αποτελεί ίσως τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για να πιάσεις κουβέντα με κάποιον που δεν ξέρεις καν το όνομά του, και αν ο θρύλος λέει ότι την παραμονή των Χριστουγέννων του 1914 τα όπλα στα χαρακώματα σταμάτησαν για χάρη του, το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να αποτελεί μέσο εκδήλωσης μίσους. Και όταν το επίθετο άσβεστο προηγείται της λέξης μίσος, τότε παίρνεις την μπλε φανέλα της Ρέιντζερς και την πράσινη της Σέλτικ και τις βάζεις δίπλα-δίπλα.

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας των δύο ομάδων, το Old Firm, είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι στον πλανήτη. Μην πάει το μυαλό σας σε οφσάιντ, αγωνιστικές τακτικές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών. Η ποδοσφαιρική κόντρα άρχισε τον 19ο αιώνα, αλλά οι πηγές της είναι στις διαφορές των καθολικών με τους προτεστάντες και στα όσα ακολούθησαν το διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις στη Βρετανία. Και όταν σε όλα αυτά εμπλέκεται η θέρμη των Ιρλανδών, τότε έχετε στα χέρια σας τα απαραίτητα υλικά για το απόλυτο μίσος.

Εν συντομία: Η Σέλτικ ιδρύθηκε το 1887 και συγκέντρωσε στις τάξεις των οπαδών της Ιρλανδούς και Σκωτσέζους καθολικούς. Οι πρώτες της επιτυχίες έκαναν τους φιλάθλους της Ρέιντζερς να τη φθονούν και σύντομα στις εντάχθηκαν σε αυτούς φανατικοί προτεστάντες. Παρά τις αρχικά καλές σχέσεις και τη σύσφιξη των σχέσεων που επιτυγχάνονταν μέσα από το Old Firm, η παρουσία αρκετών Ιρλανδών στη Γλασκώβη «άναψε τα αίματα». Οι καθολικοί έγιναν περισσότεροι στην πόλη, οι προτεστάντες συνασπίστηκαν και οι πρώτες μάχες στους δρόμους άρχισαν. Οι οπαδοί της Ρέιντζερς εξαπέλυαν επιθέσεις σε Ιρλανδούς μετανάστες, αυτοί βρήκαν σύμμαχους στα πρόσωπα των φιλάθλων της Σέλτικ, με το καθολικό στοιχείο να τους ενώνει, και από τότε η ιστορία καταγράφει μόνο ταραχές, προσθέτοντας λίτρα αίματος και αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές.

Εάν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται γενικότητες και υπερβολές, προσπαθήστε, απλά, να συλλάβετε το γεγονός ότι οι καθολικοί δεν μπορούσαν να εργαστούν σε εταιρείες ιδιοκτησίας προτεσταντών, απαγορεύονταν άτυπα κάποιος να φορά σταυρό, αφού αυτό αποτελούσε σημάδι έκφρασης του καθολικισμού, η αστυνομία δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις δύο απόπειρες δολοφονίας οπαδών το 1975, τις επιθέσεις με τσεκούρια, μαχαίρια και αλυσίδες, ενώ το 1999 δεν κατέστη δυνατό να συλληφθούν οι δράστες της δολοφονίας τριών φιλάθλων, εκ των οποίων ο ένας βρέθηκε με ένα βέλος στο στήθος.

Οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες το μεσημέρι της Κυριακής. Οι οπαδοί θα πάρουν τις θέσεις τους στις κερκίδες, θα ανεμίσουν οι μεν τις βρετανικές σημαίες και τα μπλε κασκόλ τους και οι δε τις ιρλανδικές και το σήμα με το πράσινο τριφύλλι. Για αυτούς είναι κάτι παραπάνω από στάση ζωής, κάτι παραπάνω από μία μια διαφορά δόγματος μέσα στην ίδια θρησκεία. Είναι όλα αυτά μαζί. Οι διαφορές του παρελθόντος, οι χαρές, οι λύπες, η μνήμη των νεκρών. Όλα συμπυκνωμένα σε δύο σύμβολα ραμμένα πάνω σε δύο φανέλες.



Ενημέρωση: τι έγινε στο παιχνίδι

Η Ρέιντζερς ήταν η νικήτρια στο Old Firm, το μεγάλο ντέρμπι του σκοτσέζικου πρωταθλήματος με τη Σέλτικ, αν και η επικράτησή της (3-2) δεν έχει καμία πλέον σημασία, από τη στιγμή που οι «Κέλτες» έχουν κατακτήσει δια περιπάτου τον τίτλο. Οι «προτεστάντες» προηγήθηκαν στο 11' με τον Αλούκο και η Ρέιντζερς κατάφερε να διευρύνει το προβάδισμά της, αρχικά με τον Λιτλ (στο 72') και στη συνέχεια με τον Ουάλας (77').

Ο Σαμαράς στο 89' κέρδισε πέναλτι (και μαζί την αποβολή του Μποκανέγκρα) που εκτέλεσε εύστοχα ο Μπράουν, ενώ στις καθυστερήσεις ο Ρονέ μείωσε στο γκολ για τη Σέλτικ, η οποία αν είχε λίγο ακόμα χρόνο, ίσως έκανε τη μεγάλη ανατροπή.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου