Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Επενδύοντας σε Value Bets

Οι ιστοσελίδες του στοιχήματος και ο ΟΠΑΠ ορίζουν τις αποδόσεις τους για τους αγώνες που έχουν στο κουπόνι τους καθημερινά με τέτοιο τρόπο ώστε μακροπρόθεσμα να βγαίνουν κερδισμένες. Για το λόγο αυτό διαθέτουν μεγάλα γκρουπ ανθρώπων που ασχολούνται με τη στατιστική και αναλύουν τα επίπεδα των αποδόσεων για τον κάθε αγώνα. Στη συνέχεια, ορίζουν τις δικές τους αποδόσεις για το κάθε σημείο, με μια διόρθωση προς τα κάτω πάντα, ώστε τελικά να βγαίνουν κερδισμένες, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του κάθε αγώνα. Αυτός είναι φυσικά ο λόγος για τον οποίο το 95% όσων ασχολούνται με το στοίχημα δεν καταφέρνουν να έχουν κέρδος σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι για να βγούμε κερδισμένοι και ένας από αυτούς είναι τα λεγόμενα Value Bets, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.


Ποια είναι η απόδοση;

Παρότι οι στοιχηματικές εταιρίες είναι σχετικά ακριβείς, ποτέ δεν είναι δυνατό να προβλέπουν το 100% των πραγματικών αποδόσεων σε κάθε αγώνα και σε κάθε σπορ. Στο καζίνο γνωρίζουμε πως έχουμε 1 στις 37 πιθανότητες να πέσουμε στο 0 στην ευρωπαϊκή ρουλέτα και τα πάντα είναι προβλέψιμα με βάση τη στατιστική. Αλλά ίσως στο ποδόσφαιρο ένας νέος παίκτης κάνει την εμφάνισή του και του δίνεται μια πιθανότητα 20/1 για σκοράρισμα, ενώ εσείς που παρακολουθείτε από κοντά τον παίκτη ξέρετε ότι είναι καλός σκόρερ και εκτιμάτε ότι η πραγματική απόδοση έχει τεράστια διαφορά και θα έπρεπε μάλλον να είναι κοντά στο 5/1. Η ανακάλυψη τέτοιων αποδόσεων, τα οποία στη στοιχηματική ορολογία αποκαλούνται Value Bets και είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, φτάνει να έχετε γνώση του σπορ και καλά εργαλεία, όπως κάποια ιστοσελίδα που προσφέρει αποδόσεις αγώνων από στοιχηματικές ιστοσελίδες. Εάν λοιπόν αρχίσετε να ποντάρετε σε τέτοιες περιπτώσεις, θα βγείτε κερδισμένος μακροπρόθεσμα.

Δυστυχώς η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο και όπως είπαμε απαιτεί άμεση γνώση του αθλήματος στο οποίο ποντάρουμε. Ωστόσο μια καλή αρχή είναι να βρείτε το άθλημα που γνωρίζεται και ενδεχομένως και το πρωτάθλημα (πχ. ποδόσφαιρο και ιταλική Serie A) και να επικεντρώσετε την προσοχή σας εκεί. Μπορείτε έτσι να παρακολουθείτε έναν παίκτη ή μια ομάδα τακτικά και όταν διαπιστώσετε ότι οι αποδόσεις σε κάποια στοιχηματική εταιρία έχουν ξεφύγει, να τοποθετήσετε ένα καλό στοίχημα.



Ένα πραγματικό παράδειγμα

Ένα εξαιρετικό τέτοιο παράδειγμα συνέβη την περίοδο 2002/03 όταν η εταιρία William Hill προσέφερε απόδοση 200/1 στον Primoz Peterka για μια ενδεχόμενη νίκη σε κάποιο παγκόσμιο τουρνουά σκι, κάποια δηλαδή εξειδικευμένη περίπτωση. Τελικά ο Petreka πέρασε στον ημιτελικό και έδειξε ότι ήταν σε καλή κατάσταση, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς τελικά ήταν ο νικητής του τουρνουά. Όποιος γνώριζε το σπορ και τον αθλητή θα καταλάβαινε αμέσως ότι η απόδοση 200/1 ήταν εξωπραγματική γιατί ο Petreka μπορεί να μην ήταν το μεγάλο φαβορί για την νίκη, ήταν σίγουρα πολύ καλός αθλητής και τη συγκεκριμένη περίοδο σε εξαιρετική φόρμα. Έτσι όσοι φρόντισαν να ποντάρουν έστω και μικρά ποσά στη νίκη του σκιέρ κατάφεραν να πάρουν το ποντάρισμά τους x 200 φορές, καθόλου άσχημα!

Για να μπορέσετε να ανακαλύψετε αυτές τις πληροφορίες απαιτείται δουλειά, ενώ όσο λιγότερο δημοφιλές είναι ένα σπορ, τόσο περισσότερες ευκαιρίες για Value Bets εμφανίζονται. Μερικοί παίκτες αφιερώνουν πολύ χρόνο στην ανάγνωση εφημερίδων και νέων από το διαδίκτυο, καθώς επίσης και οπαδικά φόρουμ ομάδων. Επιπλέον, δίνουν σημασία και σε παράγοντες όπως είναι ο καιρός και κατά πόσο αυτός μπορεί να επηρεάσει ένα ματς. Όσοι γνωρίζουν μαθηματικά και στατιστική πραγματοποιούν μαθηματικές αναλύσεις για ματς και παίκτες προκειμένου να δουν την απόδοσή τους και να προβλέψουν μελλοντικά γεγονότα. Τέλος, όσοι δεν επιθυμούν να ξοδέψουν κόπο και χρόνο, βρίσκουν έτοιμα τα Value Bets, από ιστοσελίδες αποδόσεων, τις οποίες μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα με αναζήτηση στη μηχανή της google.



Δεν ποντάρουμε πάντα με τη λογική

Όσοι παίκτες ασχολούνται με τα Value Bets δεν χρειάζεται να στοιχηματίζουν στην ομάδα που πιστεύουν ότι θα κερδίσει. Εάν αναλύσετε ένα ματς και για παράδειγμα πιστεύετε πως ο Ατρόμητος έχει 25% πιθανότητα να κερδίσει τον Ολυμπιακό, την ώρα που οι στοιχηματικές εταιρίες πιστεύουν ότι ο Ατρόμητος έχει 10% πιθανότητες επικράτησης, τότε το Value Bet είναι να στοιχηματίσουμε στη νίκη του Ατρόμητου, ακόμη κι αν πιθανότατα η ομάδα θα χάσει είναι μεγάλη. Εάν οι αποδόσεις σας είναι πιο ακριβείς σε τέτοιες περιπτώσεις τότε θα βγείτε κερδισμένοι μακροπρόθεσμα, καθώς αν σε ένα θεωρητικό παράδειγμα υποθέσουμε ότι οι δύο ομάδες θα παίξουν 100 φορές με τις ίδιες αποδόσεις, ο Ατρόμητος θα κερδίσει 25 φορές την ώρα που οι στοιχηματικές ιστοσελίδες θα λένε ότι θα κερδίσει μόνο 10 φορές και έτσι εσείς θα κάνετε το ταμείο σας με αυτή τη διαφορά.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου