Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΟΠΑΠ: Απώλεια τζίρου 15 εκατ. ευρώ ημερησίως από την απεργία

Σε μια περίοδο που καταγράφεται πτώση των τζίρων στα πρακτορεία από 20% έως 45% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΠΠΠ, η ομοσπονδία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ κατέρχεται σε απεργία διαρκείας από την προσεχή Δευτέρα, ζητώντας την κατάργηση του φόρου 10% επί των κερδών των παικτών από το πρώτο ευρώ.

Η απεργία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επαγγελματιών της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, μπορεί να στερήσει τζίρο 15 εκατ. ευρώ για κάθε ημέρα που διαρκεί, πλήττοντας τα έσοδα του ΟΠΑΠ λίγους μόνο μήνες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης ποσοστού 34% της εταιρείας σε ιδιώτη επενδυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό τόσο στη διοίκηση του Οργανισμού όσο και στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης, λίγες ημέρες πριν συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τελική φάση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Ο προβληματισμός αυτός εντείνεται και από το γεγονός ότι, κατά πληροφορίες, πρόταση των συμβούλων της αποκρατικοποίησης ήταν να μην επιβληθεί ο φόρος του 10% από το πρώτο ευρώ. Ωστόσο, οι χειρισμοί του ΥΠΟΙΚ συνολικά στο θέμα της ρύθμισης και φορολόγησης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και του ΟΠΑΠ και οι δεσμεύσεις προς την Ε.Ε. δεν άφησαν περιθώρια ελιγμών.

Την ίδια στιγμή, η ΠΟΕΠΠΠ επιχειρεί να συσπειρώσει τους πράκτορες ενόψει της νέας κινητοποίησης η οποία, όπως σημειώθηκε έχει ως βασικό αίτημα την κατάργηση της επιβολής φόρου στα κέρδη των παικτών από το πρώτο ευρώ. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κυριάκος Τοπτσίδης μιλώντας στο Capital.gr ανέφερε πως σε καμία χώρα του κόσμου δεν ισχύει φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια από το πρώτο ευρώ και πως η απόφαση αυτή έχει παρθεί από παράγοντες που δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών. «Δεν μπορούν να καταλάβουν πως η υπερβολική φορολόγηση θα φέρει μείωση στον τζίρο προς όφελος του παράνομου τζόγου».

Χθες, πάντως, επιχειρήθηκε για άλλη μια φορά να εκτονωθεί η κατάσταση, ωστόσο η συνάντηση που πραγματοποίησε το προεδρείο των πρακτόρων με τη διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ ώστε να ζητηθεί από το ΥΠΟΙΚ η αλλαγή του μέτρου απέβη άκαρπη. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κ. Λουρόπουλος τόνισε, πάντως, στο Capital.gr, πως η διοίκηση θα παραμείνει σε διαρκή επικοινωνία με τους πράκτορες για την εξεύρεση λύσης.

Οι πράκτορες προτείνουν να επανέλθει το αφορολόγητο έως τα 100 ευρώ, φορολόγηση 10% για κέρδη άνω των 100 ευρώ και 15% για κέρδη άνω των 1.000 ευρώ, συνδυασμός ο οποίος, όπως αναφέρουν, αποφέρει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ, τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο από τους φόρους 30% επί των μικτών κερδών και 10% επί των κερδών από το πρώτο ευρώ στα υπάρχοντα παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα ανέρχεται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ κατʼ έτος.

Το δημόσιο έχει επίσης λαμβάνειν ετησίως τον εταιρικό φόρο ως Α.Ε., τον φόρο επί των μερισμάτων που διανέμει η εταιρεία (εκτός εάν στο μέλλον αποφασιστεί επιστροφή κεφαλαίου) και, με ισχύ από την πρώτη ημέρα του 2013, τα αδιάθετα ποσά των κερδών των τυχερών παιγνίων που μετά την λήξη κάθε οικονομικής χρήσεως αποδίδονται στα κρατικά ταμεία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου