Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Προσωρινή αναστολή στην απεργία πρακτορείων ΟΠΑΠ

Αναστέλλουν προσωρινά από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι πράκτορες του ΟΠΑΠ. Ετσι το Σάββατο η λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ θα διεξαχθεί κανονικά, παρόλο που οι πράκτορες διατηρούν επιφυλάξεις για τα αιτήματα της απεργίας τους. Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησαν απεργία διαρκείας με βασικό αίτημα το θέμα της φορολόγησης των κερδών των παικτών ΟΠΑΠ με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.

Το αίτημα, σύμφωνα με τους πράκτορες, βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς όπως τους διαβεβαίωσαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με την τροποποίηση της σχετικής ρύθμισης του νόμου και η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε με την πρώτη ευκαιρία να αλλάξει τη σχετική διάταξη.

Με βάση αυτή την υπόσχεση, οι πράκτορες υποστέλλουν τη σημαία των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενόψει βεβαίως και της αγωνιστικής που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Τα συνδικαλιστικά όργανα των πρακτόρων, αλλά και των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ, θα συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, ανάλογα και με την εξέλιξη της υπόσχεσης του υπουργείου σχετικά με το μέτρο της φορολόγησης των κερδών των παικτών ΟΠΑΠ. Η σχεδόν πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση, σύμφωνα με υπολογισμούς τους, στοίχισε στον ΟΠΑΠ πάνω από 40 εκατ. ευρώ μεικτών κερδών και διαφυγόντες φόρους ύψους 16 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται ότι η μεικτή κερδοφορία κάθε ημέρας στον ΟΠΑΠ ανέρχεται σε περίπου 10,5 εκατ. ευρώ.

Οι πράκτορες ωστόσο τηρούν επιφυλάξεις για την περαιτέρω στάση τους, ακόμη και αν η κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα της άρσης της φορολογίας στα κέρδη των παικτών ΟΠΑΠ έως τα 100 ευρώ. Οι ίδιοι αναφέρονται σε δικαιώματα που διαθέτουν στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού και διατείνονται ότι η στάση τους θα εξαρτηθεί αναλόγως της διασφάλισης των συμφερόντων τους που θα επιτύχει η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) μετά την πώληση του Οργανισμού. Οι πράκτορες θα ζητήσουν το σχέδιο της σύμβασης της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, προκειμένου να εξετάσουν τους όρους που προβλέπονται για τους ίδιους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου