Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Επάγγελμα μπουκμέϊκερ: Η απομυθοποίηση

Οι περισσότεροι μόλις σκεφτόμαστε τον τρόπο λειτουργίας των μπουκμέϊκερ, έχουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν αίθουσες με αμέτρητες τηλεοράσεις που δείχνουν παιχνίδια και εκατοντάδες υπολογιστές με γραφήματα στους οποίους οι traders βγάζουν τις αποδόσεις ή διαχειρίζονται τις αγορές.

Η πραγματικότητα όμως είναι κάπως διαφορετική.Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να μιλήσω με traders κορυφαίας εταιρείας. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν πραγματικοί μπουκμέϊκερς και πώς βγαίνουν οι αποδόσεις  οι απαντήσεις  ήταν αφοπλιστικές:
«Το επάγγελμα πέθανε και η πιάτσα χάλασε. Οι πραγματικοί μπουκμέϊκερς είναι ελάχιστοι, τα πάντα αντικατέστησε η τεχνολογία. Πλην των μεγάλων εταιρειών που έχουν τις δικές τους ομάδες , oι περισσότερες αντιγράφουν τις αποδόσεις.»


Πως βγαίνουν οι αποδόσεις

Βάσει στατιστικών μεθόδων οι οποίες στηρίζονται στη δυναμική, πρόσφατη φόρμα, συχνότητα που σκοράρουν/δέχονται γκολ oι ομαδες και άλλων παραμέτρων, προκύπτουν οι δίκαιες αποδόσεις. Τις αποδόσεις δημοσιεύουν πρωτοι οι «λαγοί» μπουκμέϊκερς οι οποίοι ελέγχουν την «πιάτσα». Πριν τη δημοσίευση στη σελίδα καθορίζουν τη γκανιότα (book percentage).

Εταιρείες όπως το betradar προσφέρουν έναντι αδράς αμοιβής τις αποδόσεις και ο ρόλος των traders είναι να διαμορφώνουν τις τιμές με βάσει τη «γραμμή» των εταιρειών.


Γιατί αλλάζουν οι αποδόσεις

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους μία απόδοση αλλάζει. Τραυματισμοί, αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορεί να διαφοροποιήσει το σετ αποδόσεων. Ωστόσο oι μεγάλες αλλαγές οφείλονται στην τάση των παικτών και στα «πακέτα». Όταν παίρνει πολύ τζίρο ένα σημείο, τότε οι μπουκ ρίχνουν την απόδοση για να μειώσουν την πιθανή έκθεση τους. Πολλές φορές ωστόσο, οι εταιρείες αποφασίζουν να πάρουν ρίσκο και να μπλοφάρουν, όταν πιστεύουν ότι τα φαβορί δεν θα κερδίσουν και ανεβάζουν την απόδοση για να προσελκύσουν ποντάρισμα.

Ο ρόλος του betradar: Το betradar προσφέρει στις εταιρείες τη δυνατότητα να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τους ανταγωνιστές. Όταν μία απόδοση αλλάζει, σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων εμφανίζεται η αλλάγη στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια, κάθε εταιρεία αποφασίζει εάν θα ακολουθήσει ή εάν θα αντισταθεί. Εάν ένας leader αλλάξει την απόδοση, συνήθως ακολουθούν και οι μικρότερες, γεγονός που οδηγεί στο τέλος οι περισσότεροι μπουκ να έχουν παρόμοιες αποδόσεις.


Το live betting

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει δραματική αύξηση των αγορών που προσφέρονται για ζωντανό στοιχηματισμό. Βέβαια πολλοί θα αναρωτιέστε με ποιο τρόπο καλύπτονται τα παιχνίδια από πρωταθλήματα νέων ή κάποιες λίγκες της Ασίας. Εταιρείες όπως το betradar και το runningball έχουν συνεργάτες στα γήπεδα, οι οποίοι καλύπτουν τα παιχνίδια σε πραγματικό χρόνο (το εξηγούμε παρακάτω).

Το betradar, εκτός από την κάλυψη των αγώνων, προσφέρει και υπηρεσίες live betting. Η διαχείρηση των αγορών γίνεται μέσω μίας πλατφόρμας από τους traders του betradar, ενώ η γκανιότα καθορίζεται πάντα από τις εταιρείες. Πολλοί μικρότεροι μπουκμέϊκερς δεν έχουν καν δικούς τους traders, και όλο το παιχνίδι γίνεται από εξωτερικές εταιρείες.


Οι scouts

Θα έχετε δει οι περισσότεροι στην πλατφόρμα της bet365, την απεικόνιση του αγώνα με γραφήματα (ομάδα Α επικίνδυνη επίθεση κλπ). Οι scouts παρακολουθούν ζωντανά το παιχνίδι από το γήπεδο και αποστέλλουν συνεχώς τις πληροφορίες του αγώνα μέσω κινητού τηλεφώνου. Όταν η μπάλα είναι στο κέντρο του γηπεδού πληκτρολογούν το «5″, το οποίο σημαίνει πως η μπάλα είναι ασφαλής.

Όταν μία ομάδα επιτίθεται και ξεπεράσει την «ακίνδυνη» ζώνη τότε πληκτρολογούν το «4″ ή το «6″ ανάλογα με το ποιά ομάδα επιτίθεται. Επίσης φάουλ, κόρνερ, κάρτες κλπ αντιστοιχούν σε ένα πλήκτρο του τηλεφώνου. Όταν μπαίνει γκολ, κόκκινη ή πέναλντυ οι scouts διακόπτουν το παιχνίδι, ενώ στα επικίνδυνα φάουλ οι traders των εταιρειών είναι αυτοί που κλειδώνουν τις αγορές.


Γιατί κλειδώνουν οι αγορές όταν η μπάλα είναι «ασφαλής»

Πολλές φορές βλέπουμε παιχνίδια στην τηλεόραση, όμως οι αγορές κλειδώνουν για αρκετή ώρα και εμείς αναρωτιόμαστε τι γίνεται από πίσω..σκεφτόμενοι διάφορα απίθανα σενάρια. Ο λόγος στην πραγματικότητα είναι άπλος. Όταν ένα παιχνίδι καλύπτεται από τον scout και χαθεί η σύνδεση τότε η αγορά διακόπτεται. Εάν δεν υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην τηλεοπτική κάλυψη και υπάρχει διαθέσιμος trader, τότε η αγορά ανοίγει ξανά και διαχειρίζεται χειροκίνητα μέχρι να αποκατασταθεί η σύνδεση. Διαφορετικά ενδέχεται να παραμείνει κλειστή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού.


Ο επίλογος

Πίσω από κάθε σελίδα στοιχήματος και ειδικά στις μεγάλες εταιρείες εργάζονται εκατοντάδες ατομα. Στο Ηνωμένο Βασιλείο το να εργάζεται κάποιος σε μία εταιρεία στοιχήματος είναι μία συνηθισμένη καθημερινή δουλειά. Το κείμενο με τον όρο μπουκμέϊκερ αναφέρεται ουσιάστικα στους «sports traders» και «odds compilers» των εταιρειών, στα άτομα δηλαδή που βγάζουν τις αποδόσεις και διαχειρίζονται τις αγορές.

Oι μικρότερες εταιρείες, ουσιαστικά στήνουν τη σελίδα με 15-20 άτομα και αν προσφέρουν ζωντανό στοιχηματισμό, πληρώνουν εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τις live betting αγορές. Αυτό σημαίνει ότι όσες σελίδες λαμβάνουν πληροφορίες από την τρίτη εταιρεία θα έχουν τις ίδιες ή παρεμφερείς αποδόσεις και γκάμα αγορών.

Σε τί λοιπόν διαφέρουν, πώς προσελκύουν πελάτες; Mε τα μεγάλα μπόνους, τις υψηλές θέσεις στις μηχανές αναζήτησης (SEO) , τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πληρωμένες διαφημίσεις. Ο κάθε επιχειρηματίας ή τυχοδιώκτης έχει τη δυνατότητα μέσα σε μία μέρα να φτιάξει εταιρεία με έδρα τα Αντίγκουα ή το Κουρακάο. Αν αυτό το επάγγελμα λέγεται μπουκμέϊκερ, τότε πάω πάσο..Δυστυχώς το επάγγελμα χάλασε….




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου