Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Σκωτία-Αγγλία: Ένα ντέρμπι που κρατά από το 1872

Σκωτία και Αγγλία συνέθεσαν το πρώτο διεθνές ζευγάρι σε αγώνα ποδοσφαίρου. Ήταν στις 30 Νοεμβρίου του 1872, όταν οι δύο ομάδες τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες. Από τότε πέρασαν 142 χρόνια και 111 μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Το αρχαιότερο ντέρμπι του κόσμου ζωντανεύει ξανά απόψε στο «Σέλτικ Παρκ».

Εκείνο το βράδυ, 4.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν την πρώτη ιστορική μάχη των δυο ομάδων, η οποία τελείωσε χωρίς τέρματα. Ουσιαστικά ήταν μια αναμέτρηση της Κουίνς Παρκ απέναντι στην Αγγλία, αφού ολόκληρη η 11αδα των Σκωτσέζων αγωνιζόταν στην συγκεκριμένη ομάδα.

Πέντε μήνες μετά συναντήθηκαν ξανά με την Αγγλία να πανηγυρίζει την πρώτη νίκη με σκορ 4-2 αλλά η Σκωτία επικράτησε στα 9 από τα 11 παιχνίδια που ακολούθησαν. Σε δύο απ' αυτά μάλιστα σημείωσε εντυπωσιακές νίκες με σκορ 7-2 και 6-1 εντός και εκτός έδρας αντίστοιχα.

Από το 1884 και μετά, όπου το αγγλικό πρωτάθλημα πήρε σάρκα και οστά, οι μάχες τους άρχισαν να αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η αναμέτρηση του 1928 βρήκε τους Σκωτσέζους νικητές με σκορ 5-1 μέσα στο «Γουέμπλεϊ», μια νίκη, η οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα πολύ ψηλά στη λίστα των αναμνήσεων στις κόντρες των δύο ομάδων.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Αγγλία είχε ορισμένους χαρισματικούς ποδοσφαιριστές και το 1961 έφτασε στο εκπληκτικό 9-3 επί των Σκωτσέζων, το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Οι Σκωτσέζοι απάντησαν με τρεις συνεχόμενες νίκες, μία εξ'αυτών με δραματικό τρόπο όμως λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, η Αγγλία πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και επικράτησε 4-3 της Σκωτίας στο «Χάμπτεν Παρκ».

Όταν η Αγγλία πανηγύρισε την κατάκτηση του Μουντιάλ το 1966, η Σκωτία είχε βρει ένα έξτρα κίνητρο. Το να επικρατήσει την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, μόλις λίγους μήνες μετά την επιτυχία της και ενώ παρέμενε επί 19 ματς αήττητοι, θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της απέναντι στην αιώνια αντίπαλο. Το κατάφερε και μάλιστα εκτός έδρας, έχοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο τη φουρνιά που το 1967 θα οδηγούσε την Σέλτικ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, η Σκωτία του Κένι Νταλγκλίς επικράτησε 2-1 της Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ» και με τη λήξη της αναμέτρησης, ο κόσμος πανηγύρισε μέσα στον αγωνιστικό χώρο μαζί με τους παίκτες.




Η αναμέτρηση των δυο ομάδων το 1989 αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για να γραφτεί μια ακόμη όμορφη ιστορία. Ο Στιβ Μπουλ προερχόταν από δύο μεγάλες σεζόν στη Γουλβς σκοράροντας περισσότερα από 50 γκολ και πανηγύρισε με την ομάδα του δύο ανόδους. Κλήθηκε στην Εθνική και σκόραρε στο ντεμπούτο του. Παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός παίκτης που σκόραρε για την Αγγλία ενώ δεν αγωνιζόταν στη μεγάλη κατηγορία.




Το σπουδαιότερο ματς των δύο ομάδων διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996. Εκεί όπου ο διάσημος Γιούρι Γκέλερ ισχυρίζεται ότι έπαιξε το δικό του καθοριστικό ρόλο στη νίκη της Αγγλίας με σκορ 2-0. Δευτερόλεπτα πριν το εντυπωσιακό δεύτερο γκολ των Άγγλων από τον Πολ Γκασκόιν, οι Σκωτσέζοι κέρδισαν πέναλτι. Ο Γκάρι ΜακΆλιστερ ανέλαβε την εκτέλεση αλλά ο Σίμαν τον νίκησε. Ο Γκέλερ ισχυρίστηκε ότι, παρακολουθώντας το παιχνίδι, επηρέασε την μπάλα. Αλήθεια ή ψέματα, οι Άγγλοι τον πίστεψαν και τον λάτρεψαν!




Οι δύο ομάδες διεκδίκησαν την πρόκρισή τους στο EURO 2000 στις Κάτω Χώρες. Οδηγήθηκαν σε πλέι οφ. Οι Σκωτσέζοι επικράτησαν 1-0 στον επαναληπτικό του «Γουέμπλεϊ» όμως οι Άγγλοι με τη φουρνιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε φουλ φόρμα είχαν περάσει από τη Σκωτία νικώντας 2-0 στο πρώτο παιχνίδι χάρη σε δύο τέρματα του Πολ Σκόουλς.




Από τότε πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια για να βρεθούν ξανά. Ποτέ άλλοτε δεν είχε περάσει τόσο μεγάλο διάστημα για να κοντραριστούν στο γήπεδο Αγγλία και Σκωτία. Τον Αύγουστο του 2013, η Σκωτία προηγήθηκε 2-1 όμως οι Άγγλοι γύρισαν το ματς σε 3-2 με τον Ρίκι Λάμπερτ να σκοράρει στο ντεμπούτο του και μάλιστα στην πρώτη του επαφή με την μπάλα. Είπαμε, αυτό το ζευγάρι τα τελευταία 142 χρόνια δημιουργεί τις πιο όμορφες ποδοσφαιρικές ιστορίες...





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου