Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Η σερβική απάντηση στις χουντικές φήμες

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ερυθρού Αστέρα, Ζόραν Φιλίποβιτς και Μιλοβάν Τζόριτς, σχολίασαν με τον δικό τους τρόπο τα σενάρια της εποχής για το... ξεπούλημα της πρόκρισης απέναντι στον Παναθηναϊκό.


Ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου, η εφημερίδα "Έθνος" έφερε στην επιφάνεια ένα παλιό έγγραφο από την εποχή της Χούντας, το οποίο αποδείκνυε με ποιο τρόπο κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες για την πρόκριση του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα στη ρεβάνς του ημιτελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ταξίδεψε" μέχρι τη Σερβία και αρκετά μέσα ενημέρωσης της χώρας το αναπαρήγαγαν, μαζί με τους μύθους της εποχής για την εξαγορά του 3-0 από τη Δικτατορία των συνταγματαρχών.

Παράλληλα, ορισμένοι από τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Ερυθρού Αστέρα, οι οποίοι έπαιξαν στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, σχολίασαν τις ιστορίες που δημιουργήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

Ένας από αυτούς είναι ο Ζόραν Φιλίποβιτς, ο οποίος ήταν ο βασικός επιθετικός της σερβικής ομάδας εκείνη την εποχή και είχε αγωνιστεί τόσο στο Βελιγράδι, όσο και στην Αθήνα.

Ο 61χρονος, σήμερα, προπονητής, μίλησε στη σερβική εφημερίδα "novosti" και ήταν δηκτικός με όσους αναπαραγάγουν την ιστορία του... πουλήματος. Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως "μαλ...ιες" τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς.

"Αυτά είναι μ@λ@κιες και δεν ξέρω για ποιο λόγο έχουν αποκτήσει βαρύτητα διάφορες ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ξέρω ότι σε κανέναν από τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι παίξαμε σε εκείνο το παιχνίδι, δεν μας ζητήθηκε να κάτσουμε να χάσουμε από τον Παναθηναϊκό. Η νίκη των Ελλήνων με τρία γκολ ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, από αυτές που συμβαίνουν στα γήπεδα όλου του κόσμου" τόνισε ο Φιλίποβιτς στο ξέσπασμα του.

Έπειτα, αιτιολόγησε γιατί κανείς από την ομάδα δεν θα πουλούσε την πρόκριση για τα χρήματα: "Η ευκαιρία να παίξουμε σε έναν τελικό ίσως να ήταν η μοναδική στην καριέρα μας και η δόξα που θα κερδίζαμε από την πρόκριση δεν έφτανε να ξεπληρωθεί με τα χρήματα που λέγονται (σ.σ. από τα 3 εκατομμύρια δραχμές που γράφτηκαν). Το να μιλάμε για ζήτημα κέρδους είναι απλά αστείο".

Λιγότερο καυστικός αλλά εξίσου απόλυτος ότι δεν υπήρξε χρηματισμός ήταν ο παλαίμαχος αμυντικός του Ερυθρού Αστέρα, Μιλοβάν Τζόριτς, σε δηλώσεις του στη σερβική ιστοσελίδα "Kurir".

Επίσης μέλος της ενδεκάδας στα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, ήταν κατηγορηματικά σίγουρος για την απάντηση στην ερώτηση εάν ξέρει για συμπαίκτες του ή για διοικούντες που να είχαν χρηματιστεί και την εξέφρασε με βεβαιότητα...

"Υπεύθυνα σας λέω ότι κανένας από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας δεν συμμετείχε σε κανενός είδους απάτη και είμαι πεπεισμένος ότι κανένας από την διοίκηση δεν είχε δεχτεί χρήματα για να μας οδηγήσει στην ήττα. Έχετε γνωρίσει εκείνους τους ανθρώπους; Θα γελούσαν εάν οι Έλληνες έβαζαν μπροστά τους 100.000 δολάρια για να κάτσουμε να χάσουμε και θα τους έβαζαν στοίχημα 1 εκατομμύριο ότι θα προκρινόμασταν. Τόσο σίγουροι ήμασταν για την πρόκριση, ούτε ένας δεν αμφέβαλε. Στο Βελιγράδι έπρεπε να είχαμε νικήσει 8-1 αντί για 4-1" υπογράμμισε με έμφαση ο Τζόριτς...




ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

"Η Χούντα ήθελε να μας εκμεταλλευτεί"

Απόρρητο έγγραφο για το ΠΑΟ - Ερ. Αστέρας




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου