Το σύστημα της UEFA μοιάζει διάτρητο. Οι ομάδες «γκρινιάζουν», ο Τύπος διαμαρτύρεται και η διοργανώτρια αρχή κοιτάζει αλλού. Οχι πως μπορεί να κάνει και αλλιώς.
Το Τσάμπιονς Λιγκ έχει στηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε δεν παίρνει βελτίωση, τουλάχιστον σε αυτό το λεπτό σημείο.
Ο τρόπος διεξαγωγής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ είναι δεδομένος. Τα πριμ της νίκης και της ισοπαλίας ισχύουν σε όλες τις αγωνιστικές και δύσκολα μπορούν να τροποποιηθούν στην 6η και τελευταία αγωνιστική.Το Τσάμπιονς Λιγκ έχει στηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε δεν παίρνει βελτίωση, τουλάχιστον σε αυτό το λεπτό σημείο.
Το αναφέρουμε αυτό γιατί ως ιδέα... κυκλοφόρησε. Αλλά στην εφαρμογή της είναι απίθανη.
Συνήθως την πρόκριση έχουν εξασφαλίσει δυνατές ομάδες. Οπως, για παράδειγμα, η Αρσεναλ. Αν η UEFA «έταζε» πριμ νίκης στους Αγγλους, ακόμη και διπλάσιο (από 800.000, 1,6 εκατ. ευρώ), θα ήταν ικανό να δελεάσει μια ομάδα που απλά δεν τα έχει ανάγκη; Γιατί αν η UEFA πρόσφερε 15 εκατομμύρια, όλοι θα ήθελαν τη νίκη. Αλλά η διοργανώτρια μάλλον θα κατέληγε στο... ΔΝΤ!
Βέβαια, η λειτουργία του συστήματος της UEFA έχει τις δικές της δικλίδες. Σαν να λέμε ότι η ίδια δίνει στις ομάδες «παραθυράκια» και δικαίωμα να εμφανίζονται αδιάφορες.
Κατ' αρχάς, υπάρχει η περίφημη πεποίθηση ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να δίνουν ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Και οι ομάδες, πολύ απλά, τη δίνουν όταν έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση. Σίγουρα όχι νωρίτερα από την 4η αγωνιστική. Και συνήθως την τελευταία αγωνιστική ημέρα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Για παράδειγμα, η περίπτωση της Μπαρτσελόνα αποτελεί εξαίρεση. Αφού την Τρίτη χρησιμοποίησε την «Μπαρτσελόνα Γ» και κατάφερε να διαλύσει με 4-0 την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ.
Ενα ακόμη «παραθυράκι» που προσφέρεται είναι η «B list». Εκείνη που είναι ανεξάντλητη στη δήλωση ποδοσφαιριστών, σε αντίθεση με την αυστηρή 23άδα της βασικής λίστας. Οι περισσότεροι τη γεμίζουν με μπόλικα ονόματα, τα οποία και χρησιμοποιούν όταν το θεωρούν λογικό.
Και οποιαδήποτε αλλαγή στη «Β list» συγκρούεται υποχρεωτικά με την πρακτική της χρησιμοποίησης των νεαρών ποδοσφαιριστών.
Φαύλος κύκλος και ένα ερώτημα που δεν θα βρει ποτέ απάντηση και λύση...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου