Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η ιστορία και η εξέλιξη του σήματος της Νάπολι

Ο Τζόρτζο Ασκαρέλι, Ναπολιτάνος επιχειρηματίας και πρόεδρος του συλλόγου Foot-Ball Club Internazionale-Naples ιδρύει την 1η Αυγούστου 1926 την Associazione Calcio Napoli, αναλαμβάνοντας και την προεδρία της. Η Internaples με τη σειρά της ήταν αποτέλεσμα της συγχώνευσης των συλλόγων Naples Foot-Ball Club και Unione Sportiva Internazionale Napoli. Ο σύλλογος λαμβάνει τη σημερινή του ονομασία Societa Sportiva Calcio Napoli το 1964.

Στις 30 Ιουλίου 2004 δικαστήριο της Νάπολη κηρύσσει την χρεωκοπία της Societa Sportiva Calcio Napoli. Τις επόμενες εβδομάδες ο παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις λαμβάνει τον αθλητικό τίτλο και εγγράφει την ομάδα με την ονομασία Napoli Soccer στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας. Ανακτά δε, την αρχική ονομασία του συλλόγου, Societa Sportiva Calcio Napoli, στις 24 Μαίου του 2006.

Από την στιγμή της ίδρυσης του συλλόγου το 1926 υιοθετήθηκε ως επίσημο χρώμα το μπλε ως αναφορά στο χρώμα του Βασιλικού Οίκου των Βουρβόνων της Νάπολης.

Το εν λόγω χρώμα επιλέχτηκε για να τιμήσει την ιστορία της πόλης και εκείνη της γαλλικής δυναστείας των Βουρβόνων -βασίλεψε από το 1589 ως τη Γαλλική Επανάσταση και από την πτώση του Ναπολέοντα ως το τέλος της μοναρχίας το 1848 και είχε Βασιλείς στους θρόνους της Πάρμα, της Νάπολης, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Υπό τη βασιλεία των Βουρβόνων δε, η Νάπολη εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις ολόκληρης της Ευρώπης μαζί με το Παρίσι και το Λονδίνο.

Το σήμα της Νάπολι άλλαξε αρκετές φορές με το πέρασμα των ετών. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στις πολλές μετονομασίες του συλλόγου κατά τη διάρκεια της ιστορίας του. Ολα, όμως, τα λογότυπά του με εξαίρεση το πρώτο βασίζονται στο ίδιο μοτίβο, οβάλ, με το μονόγραμμα, το μπλε χρώμα ενώ κάποια έφεραν και την πλήρη ονομασία της ομάδας. Το πρώτο αντίθετα κυριαρχείται από την εικόνα ενός αλόγου, ζώο το οποίο ήταν το σύμβολο του Βασιλείου της Νάπολης και το σύμβολο του Βασιλείου των Δύο Σικελιών.

Μεταξύ του 1282 και του 1816 η Νάπολη ήταν πρωτεύουσα ενός βασιλείου που έφερε το όνομά της – Βασίλειο της Νάπολης. Τότε, σε ένωση με τη Σικελία, έγινε πρωτεύουσα των Δύο Σικελιών μέχρι την ενοποίηση της Ιταλίας το 1861.

Το άλογο συνδεόταν με την πόλη από την αρχαιότητα. Υποδείκνυε το περήφανο ορμητικό, ανυπότακτο και ελεύθερο πνεύμα μιας πόλης που ανέκαθεν υπήρξε στόχος των εισβολέων για την ομορφιά της, την σημαντικότητά της και την θέση της στη Μεσόγειο.

Το τελευταίο σήμα της ομάδας της Νάπολι δημιουργήθηκε το 2006 με την επανάκτηση του ονόματος Societa Sportiva Calcio Napoli. Βασίζεται δε, και αυτό στην ίδια φιλοσοφία με τα προηγούμενα, ένα λευκό «N» στο κέντρο χωρίς άλλα γράμματα και λέξεις και στο σύνολό του ενισχυμένο με αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου και με εφέ φωτισμού.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου