Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Η Πορτογαλία σπάει την παράδοση και κάνει εκλογές με μπάλα

Η Πορτογαλία εκλέγει νέα κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα "παγώσει" το πιο διάσημο άθλημα στον κόσμο. Το πρωί ψηφίζουμε, το βράδυ παίζουμε μπάλα. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247 για την "πρώτη φορά ποδόσφαιρο και εκλογές μαζί" α λα πορτογαλικά


Του Βασίλη Τεμπέλη


Πως θα φαινόταν αν την ημέρα των εκλογών ο Ολυμπιακός έπαιζε στη Ξάνθη, ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τον ΠΑΣ Γιάννινα και η ΑΕΚ δοκιμαζόταν στα Χανιά από τον Πλατανιά; Στην Πορτογαλία καιρού και θεσμών (ενδογενών κι εξωγενών) επιτρεπόντων το δοκιμάζουν για πρώτη φορά.

Η Πορτογαλία "σπάει" τη μακρά παράδοσή της να μη διεξάγονται ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις την ημέρα των εκλογών. Πόρτο, Μπενφίκα και Σπόρτινγκ (τουτέστιν οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας) παίζουν εκείνη τη μέρα, την 4η Οκτωβρίου.

Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα της Ιβηρικής, διεξάγονται ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις την ημέρα των εκλογών. Για όλα, όμως υπάρχει πρώτη φορά.

Έστω κι αν ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Καβάκο Σίλβα, εξέφρασε ρητώς την αντίθεσή του.

"Έμεινα έκπληκτος που έσπασε μία παράδοση που υποδείκνυε να μη διεξάγονται αγώνες ποδοσφαίρου, την ημέρα των εκλογών. Εγώ, ανακοινώνοντας τις εκλογές στις 22 Ιουλίου, σκέφτηκα ότι οι οργανώσεις του ποδοσφαίρου και οι ομάδες θα μπορούσαν να βρουν επαρκείς ημερομηνίες, ώστε αυτή η παράδοση να διατηρηθεί.

Μπορείτε να πάτε να δείτε ποδόσφαιρο, αλλά πριν ή μετά μην ξεχάσετε να ασκήσετε το δικαίωμά σας. Γιατί ο,τι συμβαίνει στη χώρα μας είναι πολύ, πολύ, σημαντικό. Γι' αυτό ανεξαρτήτως του ποδοσφαίρου ή οποιουδήποτε άλλου αθλήματος, μην ξεχάσετε να ψηφίσετε", δήλωσε από το Σετούμπαλ λίγες μέρες μετά την οριστικοποίηση της αγωνιστικής στην Primeira Liga.



Εκλογές "μνημονίου"

Οι εκλογές της Κυριακής θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας ή το νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα του Πέδρο Πάσος Κοέλιο όχι μόνο κάλυψε το χαμένο έδαφος από το κεντροαριστερό, αλλά ανέκτησε και το προβάδισμα.

Η κρίση χρέους στην Πορτογαλία δεν έχει ξεπεραστεί (παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα και γραφόμενα κατά καιρούς), η οικονομική προεκλογική ατζέντα "σφιχτή", οι προτεινόμενες "θυσίες" προκειμένου να βγει η χώρα από το τέλμα, συνεχείς και χωρίς τέλος.



Άρτος και θεάματα

Κι όμως τα exit polls θα συμπέσουν με την έξοδο της Μπενφίκα, στην οποία αγωνίζονται οι δύο Έλληνες, Ανδρέας Σάμαρης και Κώστας Μήτρογλου, στη νήσο του Ατλαντικού, Μαδέιρα, και με την Πόρτο να υποδέχεται την Μπελενένσες.

Η Σπόρτινγκ, ομάδα της πρωτεύουσας και τρίτη μεγαλύτερη σε δημοφιλία, αναμετράται αργότερα με την Γκιμαράες με... νέα κυβέρνηση.


Μερικοί ψήφισαν...

Η μία εκ των τριών ομάδων (Μπενφίκα) αγωνίζεται στη Νήσο Μαδέιρα με την Ουνιβερσιδάδ. Εάν ήταν δυνατός ο παραλληλισμός με την ελληνική ποδοσφαιρική και πολιτική πραγματικότητα, θα ήταν σαν να έπαιζαν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ στα Χανιά με τον Πλατανιά ή στη Λέσβο με την Καλλονή την ημέρα των εκλογών.

Ωστόσο, βρέθηκε τρόπος για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι Πορτογάλοι ποδοσφαιριστές της Μπενφίκα, ψήφισαν μεσοβδόμαδα. Όπως κι αυτοί της Γκιμαράες. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα, καθώς ο νόμος το προβλέπει στην Πορτογαλία σε περίπτωση σοβαρού επαγγελματικού κωλύματος.



"Νίπτω τας χείρας μου"

Ποια είναι, στ' αλήθεια, η στάση των δύο μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων και υποψήφιων πρωθυπουργών μπροστά σ' αυτό το νέο πείραμα; Επαναλαμβάνουμε, πρώτη φορά που διεξάγονται ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις την ημέρα των εκλογών στην Πορτογαλία.

Ο Αντόνιο Κόστα, επικεφαλής του PS (Κεντροαριστερό κόμμα) έκανε την κριτική του, μάλλον για να την... κάνει:

"Θα έλεγε ότι δεν είναι και τόσο δόκιμο να αναμίξουμε αυτά τα δύο γεγονότα. Δεν απαγορεύεται, αλλά δε συνίσταται"

Σε ακόμη πιο σαφή διπλωματικό μήκος κύματος κινήθηκε η στάση του πρώην πρωθυπουργού κι επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

"Δε θέλω να τοποθετηθώ, πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Ελπίζω η εκλογική διαδικασία να είναι όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται, γιατί αυτό θα είναι θετικό σημάδι για τη δημοκρατία μας".



Η άποψη του "ειδικού"

Το news247.gr μίλησε με τον Νταβίντ Περέιρα, δημοσιογράφο που εργάζεται στην πορτογαλική πρωτεύουσα, Λισαβόνα, και συγκεκριμένα στην εφημερίδα, "Α Bola".

Το ερώτημα είναι ποιος κερδίζει από όλη αυτή την ιστορία; Σε αθλητικό επίπεδο σίγουρα οι σύλλογοι: "Οι ομάδες δεν αντέδρασαν καθόλου. Και γιατί να αντιδράσουν; Αφού ήταν κάτι προς το συμφέρον τους. Πολλές έχουν ευρωπαϊκές διοργανώσεις δηλαδή κάθε δύο εβδομάδες εκτός από Σαββατοκύριακο, παίζουν και Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη. Μία αναβολή της αγωνιστικής, θα σήμαινε νέα μεσοβδόμαδη παρεμβολή αγωνιστικής. Στο καθαρό οικονομικό, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της θέασης, δηλαδή μείωση στον αριθμό των εισιτηρίων. Θα έχουν ψηφίσει, θα έχουν γυρίσει, θα μάθουν τα αποτελέσματα από το κινητό".

Εντύπωση, όπως και σε εμάς, προκάλεσε η ασθενής αντίδραση του πολιτικού κόσμου, εκτός του Καβάκο Σίλβα. Γιατί;

"Νομίζω ότι κανένα κόμμα δεν ήθελε να συμπέσουν η αγωνιστική με τις εκλογές. Αλλά από την άλλη, το ποδόσφαιρο επηρεάζει μάζες. Δεν μπορείς, με το αποτέλεσμα εξαιρετικά ρευστό, να πας κόντρα..."

Και η Αστυνομία γιατί δεν εμφανίζεται πουθενά; Δεν τη ρώτησε κανείς; Δεν υπάρχει φόβος; Μήπως ο πολιτισμός - ποδοσφαιρικός και πολιτικός - είναι αυτός που έδωσε την τελική συγκατάθεση;

"Η Αστυνομία, μπορεί να μη φαίνεται, αλλά έδωσε την τελική έγκριση. Εδώ στην Πορτογαλία, το ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπλέχτηκε με την πολιτική. Ποτέ δεν είχαμε επεισόδια σε εκλογές, μεταξύ οπαδών αντιπάλων κομμάτων. Αυτό είναι σίγουρο. Το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο, αλλά το γεγονός ότι και σ' αυτή την εκλογική διαδικασία θα πρυτανεύσει η ηρεμία, είναι βέβαιο", δηλώνει στο News247.gr ο Νταβίντ Περέιρα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου