Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Παναθηναϊκός: Πενήντα χρόνια μοναδικός αήττητος

Πενήντα χρόνια μετά το 1964 και ο Παναθηναϊκός παραμένει η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει καταφέρει να κατακτήσει αήττητη το ελληνικό πρωτάθλημα.

Αν, τα τελευταία δυο-τρία χρόνια, υπάρχει ομάδα που να θεωρείται ικανή να πάρει αήττητη το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, αυτή είναι ο Ολυμπιακός. Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα τα καταφέρουν ούτε φέτος. Πέρσι, έχασαν το αήττητο στο επικό 3-0 του Παναθηναϊκού στο Φάληρο, φέτος, απώλεσαν νωρίς τις όποιες ελπίδες, αφού ηττήθηκαν στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο. Έτσι, ο Παναθηναϊκός παραμένει η μοναδική ομάδα που έχει πάρει το πρωτάθλημα χωρίς να ηττηθεί. Φέτος, αν υπάρχει ομάδα που να μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο είναι ο ΠΑΟΚ, ωστόσο, αυτό θα φανεί στην πορεία. Για την ώρα, μοναδικός αήττητος πρωταθλητής παραμένει ο Παναθηναϊκός…


Το επικό 1964…

Οι «πράσινοι» είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει καταφέρει να πάρει τον τίτλο του πρωταθλητή χωρίς να γνωρίσει την ήττα! Ήταν η περίοδος 1963-1964 όταν σε 30 αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός είχε 24 νίκες κι έξι ισοπαλίες, συγκεντρώνοντας 84 βαθμούς στο τέλος του «μαραθωνίου» που τον βρήκε για έβδομη φορά πρωταθλητή!



Προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν ο θρυλικός Στέφαν Μπόμπεκ, ο οποίος έφερε την ανανέωση στο «τριφύλλι» εκείνη την περίοδο, καθιέρωσε το 4-3-3 για τους «πράσινους» και ανέδειξε ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία με τον Παναθηναϊκό και γενικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να διατηρήσει το αήττητο εκείνης της χρονιάς με το τελευταίο παιχνίδι να είναι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κόντρα στον Ολυμπιακό!



Η φιέστα στο «Καραϊσκάκης»!

Το «Τριφύλλι» είχε νικήσει 4-0 τον ΠΑΟΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν, και στο φινάλε πήγαινε στο «αιώνιο ντέρμπι» όπου οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μοναδικό στόχο να σπάσουν το αήττητο της αρμάδας του Μπόμπεκ. Δεν τα κατάφεραν όμως και μάλιστα ηττήθηκαν αφού στο 54’ ο Πανάκης χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» όπως ήταν φυσικό πανηγύρισαν με την ψυχή τους αυτή την επιτυχία κι έκαναν γύρο θριάμβου μέσα στο «Καραϊσκάκης»…




Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού προχώρησαν σε μια σημαδιακή κίνηση για την εποχή εκείνη. Αφιέρωσαν το αήττητο πρωτάθλημα στη μνήμη του Γιώργου Καλαφάτη, του ανθρώπου που στις 3 Φεβρουαρίου 1908 είχε ιδρύσει τον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 1964.




Η σύνθεση του Παναθηναϊκού το 1964

Οικονομόπουλος, Βουτσαράς, Βόμβας, Καμάρας, Ανδρέου, Σ. Αγγελόπουλος, Τζουνάκος, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Πιτυχούτης, Σούρπης, Λουκανίδης, Παπουλίδης, Παναγιωτίδης, Χολέβας, Δομάζος, Παπαεμμανουήλ. Θεοφάνης, Τουμπέλης, Μπενάρδος, Σπετσαρίας, Φυλακούρης, Παπουτσάκης, Καραγιάννης, Πανάκης, Κομιανίδης, Μακρής, Δρακότας, Βασιλάκης, Ρεμούνδος, Κοζαδινός. Λάρδας, Μουσούλης








«Αήττητοι Πρωταθλητές»

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι, ο κόσμος αλλά και η διοίκηση του Παναθηναϊκού στην πρώτη εντός έδρας αναμέτρηση της ομάδας μετά το 3-0 στο Φάληρο επί του Ολυμπιακού, τίμησε όπως έπρεπε τους αήττητους πρωταθλητές. Η ΠΑΕ τίμησε την ομάδα του 1964 με βράβευση πριν από τον αγώνα με τον Άρη ενώ η Θύρα 13 είχε ετοιμάσει μια φανταστική χωρογραφία, αφιερωμένη στο «τριφύλλι» του Στέφαν Μπόμπεκ που δεν έφυγε ποτέ με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο.




















Αφιέρωμα στο αήττητο πρωτάθλημα του 1964





ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου