Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η επανάσταση των μικρών της Πρέμιερ λιγκ

Γιατί ο Ζοζέ Μουρίνιο είπε ότι το αγγλικό πρωτάθλημα είναι μια τρελή διοργάνωση


«Η Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι απλώς μια διαφορετική διοργάνωση, είναι μια τρελή διοργάνωση». Ο Ζοζέ Μουρίνιο κλήθηκε να σχολιάσει τις εκπλήξεις στις πέντε πρώτες αγωνιστικές του αγγλικού μαραθωνίου, έχοντας προηγηθεί η απίστευτη ανατροπή της Λέστερ σε βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ουσιαστικά αυτό ήταν το πλέον σοκαριστικό αποτέλεσμα για τους - σχεδόν μόνιμους - διεκδικητές του τίτλου. Είχε προηγηθεί η εντός έδρας ήττα της Μάντσεστερ Σίτι από τη Στόουκ, οι ήττες της Λίβερπουλ από την Αστον Βίλα και τη Γουέστ Χαμ, οι επίσης εντός έδρας ήττες της Τότεναμ από τη Γουέστ Μπρομ και της Εβερτον από την Κρίσταλ Πάλας.

Τι συμβαίνει λοιπόν στην Αγγλία; Αρχισαν οι «μικροί» την επανάστασή τους, κόντρα στα μεγάλα πορτοφόλια των ισχυρών; Διεκδικούν κάτι περισσότερο από την τεράστια οικονομική πίτα που μοιράζεται και της οποίας οι ίδιοι απολαμβάνουν ένα καλό κομμάτι κάθε χρόνο; Ο αγγλικός Τύπος είναι κατηγορηματικός. Οι αγγλικοί σύλλογοι δαπάνησαν σημαντικά ποσά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ποιοτικούς παίκτες. Ετσι ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος. Η αλήθεια είναι ότι ομάδες, όπως η Σαουθάμπτον για παράδειγμα, αντιμετωπίστηκαν αρχικά με δυσπιστία, εξαιτίας της παραχώρησης βασικών παικτών. Το ταμείο της Σαουθάμπτον γέμισε χρήματα και τα ποσά που επενδύθηκαν φαίνεται ότι πιάνουν τόπο. Εφυγε ο περυσινός πρώτος σκόρερ Ρίκι Λάμπερτ και στη θέση του ήρθε ο Γκρατσιάνο Πελέ από τη Φέγενορντ. Ο 28χρονος επιθετικός έχει ήδη πετύχει τρία γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ και ένα στο Λιγκ Καπ. Ο ολλανδός τεχνικός Ρόναλντ Κούμαν στην πρώτη του παρουσία στην Πρέμιερ Λιγκ έφερε στο «Σεντ Μέρι» και τον Τάντιτς από την Τβέντε.  



Οικονομική άνεση, απρόβλεπτα αποτελέσματα
Η αήττητη «αλεπού», η δεύτερη Αστον Βίλα και η γνωστή Σουόνσι


Ενα δεύτερο δυνατό παράδειγμα από τις «εξεγερμένες κομητείες» της Αγγλίας είναι η νεοφώτιστη Λέστερ. Οι «αλεπούδες», ταλαιπωρούν αφάνταστα τους... κυνηγούς που έρχονται στο σπίτι τους. Δεν είναι μόνο το εκπληκτικό 5-3 με ανατροπή επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και το γεγονός ότι στην έδρα της δεν ηττήθηκε από Αρσεναλ και Εβερτον. Ο προπονητής Νίγκελ Πίρσον έφερε τον έμπειρο αργεντινό μέσο Εσταμπάν Καμπιάσο αλλά και τον 27χρονο συμπατριώτη του Λεονάρντο Ουγιόα, δίνοντας 11,2 εκατ. ευρώ στην Μπράιτον, ποσό ρεκόρ για τον σύλλογο. Ο Ουγιόα έχει κλέψει την παράσταση, καθώς έχει ήδη πέντε γκολ και είναι δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Ντιέγκο Κόστα.

Αλλά και η Αστον Βίλα, που πέρασε πέρυσι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, εξασφαλίζοντας την παραμονή της σχεδόν την τελευταία στιγμή, δείχνει εφέτος ένα διαφορετικό και πιο ώριμο πρόσωπο με αποτέλεσμα να είναι στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας μαζί με τη Σαουθάμπτον. Καλό και το ξεκίνημα της Σουόνσι, μιας ομάδας που έτσι κι αλλιώς ξεχωρίζει τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας μεταξύ άλλων κατακτήσει και το Λιγκ Καπ.

Με όλες αυτές τις εκπλήξεις η Πρέμιερ Λιγκ θριαμβολογούσε στο Twitter: «Γι' αυτό είμαστε το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο». Ακολούθησε το... τρολάρισμα από τον λογαριασμό της Μπουντεσλίγκα: «Η Ντόρτμουντ έχασε, ενώ Μπάγερν και Σάλκε έμειναν στην ισοπαλία. Μη νιώθετε και τόσο ιδιαίτεροι!».

Ο αγγλικός Τύπος όταν προσπάθησε να δώσει εξήγηση για το γεγονός πως οι εκπλήξεις ως τώρα είναι αρκετά περισσότερες από άλλες χρονιές, κατέληξε στο ότι βασικό ρόλο έπαιξε η οικονομική άνεση με την οποία κινήθηκαν όλοι οι σύλλογοι. Φυσικά δεν αναφέρονται στις ακριβοπληρωμένες μεταγραφές των Ντι Μαρία, Φαλκάο, Ντιέγκο Κόστα, Σάντσες, Φάμπρεγας, Μπαλοτέλι, αλλά στις υπόλοιπες ομάδες. 

Οι περισσότερες ομάδες αυτής της κατηγορίας έκαναν την υπέρβαση. Μία τουλάχιστον μεταγραφή σε κάθε σύλλογο ανήλθε σε ποσό ρεκόρ στην ιστορία του. Η Κρίσταλ Πάλας δαπάνησε 7 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του σκωτσέζου μέσου Τζέιμς Μακ Αρθρουρ από τη Γουίγκαν. Ποσό-ρεκόρ στην ιστορία της Εβερτον είναι και τα 35 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην Τσέλσι για τον 21χρονο επιθετικό Ρομέλου Λουκάκου.

Η Γουέστ Χαμ δαπάνησε 15 εκατ. ευρώ για τον επιθετικό Ενερ Βαλέντσια που είδαμε στο Μουντιάλ με τον Ισημερινό, ενώ έπεισε Μαρσέιγ και Μπαρτσελόνα να παραχωρήσουν με τη μορφή δανεισμού τους Αμαλφιτανό και Αλεξ Σονγκ. Η παρουσία ποιοτικών παικτών συνεπάγεται μεγάλη τηλεθέαση, υψηλά τηλεοπτικά συμβόλαια και βέβαια χορηγούς που προσφέρουν τεράστια ποσά για να διαφημιστούν στις φανέλες των συλλόγων.    

Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ δαπάνησαν περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στη μεταγραφική περίοδο, η ισπανική Λίγκα 540 εκατ., στην Ιταλία οι σύλλογοι ξόδεψαν 330 εκατ., ενώ ο τζίρος στη Γερμανία ήταν 320 εκατ. ευρώ.   

Την τελευταία δεκαετία η μάχη όχι μόνο για τον τίτλο, αλλά γενικότερα για την είσοδο στην τετράδα που οδηγεί στη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, είναι συνήθως μεταξύ των ίδιων ομάδων: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Αρσεναλ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μόνιμη θέση στην τετράδα «κρατάει» η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία όπως είναι γνωστό έχει κατακτήσει και δύο τίτλους.



Οι εκπλήξεις
Τα καλά πλασαρίσματα


Λίγες φορές σημειώθηκαν εκπλήξεις στην Πρέμιερ Λιγκ. Την περίοδο 2004-2005 η Εβερτον άφησε εκτός τετράδας την τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ, η οποία αναγκάστηκε να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ από τον πρώτο προκριματικό γύρο και ύστερα από την απόφαση της UEFA.

Την περίοδο 2009-2010 είναι η σειρά της Τότεναμ να μπει στην τετράδα, αφήνοντας έξω και πάλι τη Λίβερπουλ. Η Τότεναμ επανέλαβε την επιτυχία της το 2011-2012. Παράλληλα είχαμε χρονιές που άλλες ομάδες είχαν καλά πλασαρίσματα και εξασφάλιζαν συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Την περίοδο 2003-2004 ήταν οι Νιούκαστλ (5η) και Αστον Βίλα (6η), ενώ δύο χρόνια αργότερα θέση στο τότε Κύπελλο UEFA εξασφάλισε η Μπλάκμπερν. Τα επόμενα χρόνια σχεδόν μόνιμη παρουσία στην εξάδα έχουν η Εβερτον και η Τότεναμ.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου