Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

«Ποδοσφαιρικό κραχ» το Μουντιάλ στο Κατάρ;

Μετά το σκάνδαλο περί δωροδοκιών μελών της FIFA όσον αναφορά στην ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και τις δηλώσεις του Τέο Ζβάτσινγκερ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, πως το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών, ο Σεϊχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι με συνέντευξη του στο CNN δηλώνει σίγουρος πως θα είναι απολύτως επιτυχημένο και το Κατάρ θα είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα που θα το διοργανώσει.


Γράφει η Τόνια Γκόρου

Αντιμέτωποι με πολλούς «εφιάλτες» βρίσκονται οι γενναιόδωροι Καταριανοί, οι οποίοι πάντως υπόσχονται ότι διαθέτουν τα μέσα για να λύσουν τα όποια εμπόδια. Ο καιρός κάνει την μεγάλη ζημιά, με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Ο Σεϊχης δήλωσε πως «τα συστήματα air condition στα γήπεδα θα λειτουργούν 100% στο Παγκόσμιο Κύπελλο καθώς έχουμε την τεχνολογία εδώ και δέκα χρόνια και ήδη λειτουργεί αυτό το σύστημα σε ένα από τα γήπεδά μας». Για την σκέψη να μεταφερθεί για το φθινόπωρο η διοργάνωση απάντησε «εμείς είμαστε έτοιμοι να το διοργανώσουμε το καλοκαίρι. Οτιδήποτε αποφασίσει η FIFA, εμείς θα είμαστε έτοιμοι και για τα δυο».




Μοντέρνοι σκλάβοι
 

Οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων καταδεικνύουν το Κατάρ ως τον «απόλυτο εφιάλτη» για έναν εργαζόμενο. Μέχρι στιγμής πάνω από 1.200 εργαζόμενοι έχουν χάσει την ζωή τους. Πολλοί από αυτούς πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή αδυνατώντας να αντέξουν στις τραγικές συνθήκες εργασίας. «Ναι, είναι αλήθεια είχαμε προβλήματα, όμως τα λύνουμε και επιβάλλουμε τους νόμους. Αλλάζουμε τους νόμους και τους επιβάλλουμε. Σας το λέω, διότι είναι μεγάλο πλήγμα και για εμένα αυτό» δήλωσε σχετικά ο Σεϊχης.


Χαμάς, ISIS, Κατάρ και ποδόσφαιρο

Ερωτηθείς για το αν το Κατάρ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Χαμάς απάντησε «υποστηρίζουμε όλο το λαό της Παλαιστίνης. Πιστεύουμε ότι η Χαμάς είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του λαού της Παλαιστίνης. Σε σχέση με το παρελθόν, είναι πιο ρεαλιστική τώρα. Πιστεύουν στην ειρήνη και θέλουν ειρήνη. Αλλά πρέπει και η άλλη πλευρά να θέλει το ίδιο και να δει τα πράγματα με ρεαλισμό». Επιπλέον, υπερασπίστηκε την χώρα του απέναντι στις κατηγορίες ότι χρηματοδοτεί τρομοκράτες και τόνισε πως «στηρίζουμε τον αγώνα απέναντι στο ISIS, δεν χρηματοδοτούμε εξτρεμιστές».


60 φορές ακριβότερο το Μουντιάλ στο Κατάρ
 

Το Κατάρ με τους σημερινούς ρυθμούς και τις προβλέψεις για τα έξοδα της διοργάνωσης, θα αναγκαστεί να δαπανήσει έως και 60 φορές (!) περισσότερα χρήματα σε σχέση με όσα κόστισε το Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική. Οι οικονομικοί αναλυτές απαντούν ειρωνικά ότι το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται στον πληθωρισμό αλλά στα συστήματα ψύξης που θα εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι θερμοκρασίες.... ερήμου! Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση του Κατάρ υποχρεώθηκε να μειώσει τον αριθμό των γηπέδων που κατασκευάζει από τα 12 στα 8.

Ο Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι κλείνοντας την συνέντευξη του δήλωσε πως «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το Κατάρ έχει την υποδομή και θα προσφέρει ένα από τα καλύτερα Παγκόσμια Κύπελλα στην ιστορία. Είμαι σίγουρος γι' αυτό. Πολλοί δεν θέλουν να δεχτούν και να αντιληφθούν ότι μια μικρή χώρα, μουσουλμανική, μπορεί να τελέσει ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου