Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Αφιέρωμα στο ντέρμπι του Μάντσεστερ

Το μεγάλο ντέρμπι του Μάντσεστερ, ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και τη Σίτι, ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το ντέρμπι της πόλης του Μάντσεστερ έρχεται με του «πολίτες» να αμφισβητούν την κυριαρχία των μεγάλων τους αντιπάλων. Το ντέρμπι του Μάντσεστερ έχει αποκτήσει πρόσθετο ενδιαφέρον εφέτος, έπειτα από την πορεία των «πολιτών». Η Σίτι πάει στο «Ολντ Τράφορντ» για να το αλώσει, όπως έκανε το Φεβρούαριου του 2008.


Η αιτία της κόντρας

Η ιστορία ξεκινάει το 1881 στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων. Οταν όλα ήταν ακόμη ερασιτεχνικά. Όταν οι σύλλογοι δεν είχαν ακόμη τα σημερινά τους ονόματα. Ο χρόνος έφερε τις Γιουνάιτεντ και Σίτι δέσμιες σε μία αιώνια κόντρα, ανεξάρτητα από την εκάστοτε βαθμολογική τους θέση. Ο αγώνας τους θα ήταν ο αγώνας των κατοίκων του Μάντσεστερ και όχι μόνο! Μπορεί παγκοσμίως οι «κόκκινοι διάβολοι» να έχουν αναρίθμητους οπαδούς σε βαθμό που να μην χωράει σύγκριση με αυτούς της Σίτι, αλλά οι «πολίτες» κάνουν κουμάντο στην πόλη τους. Επιμένουν ότι μόνο η Σίτι εκπροσωπεί το Μάντσεστερ επειδή το «Ολντ Τράφορντ» είναι εκτός συνόρων της πόλης. Παράλληλα, τονίζουν όταν ρωτώνται ότι το 98% των οπαδών της Γιουνάιτεντ βρίσκεται εκτός Μάντσεστερ, σκορπισμένο στον υπόλοιπο κόσμο. Οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων» από την άλλη έχουν την πιο αποστομωτική απάντηση. Τα τρόπαια. Και εκεί αρχίζει η μάχη!



Μάχες που στιγμάτισαν

Το παιχνίδι άρχισε να γίνεται… προσωπικό από το 1970 και μετά. Πιο πριν, ήταν κόντρα οπαδών και ομάδων, τώρα και παικτών. Το μπλε και το κόκκινο δεν θα έμενε μόνο στη φανέλα, αλλά θα γινόταν τρόπος ζωής. Τον Δεκέμβριο του 1970 ο Τζορτζ Μπεστ έσπασε το πόδι του Γκλιν Πάρντοου με έναν τραυματισμό που παραλίγο να χρειαστεί να του ακρωτηριάσουν το πόδι για να ζήσει. Τελικά το γλίτωσε την τελευταία στιγμή. Το 1974 έμεινε στην ιστορία ως το «παιχνίδι Ντένις Λόου». Ο μεγάλος θρύλος της Γιουνάιτεντ (φωτό 1) είχε πάρει μεταγραφή μόλις το καλοκαίρι για τη μισητή Σίτι. Στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν οι «κόκκινοι διάβολοι» ήθελαν βαθμό ώστε με συνδυασμό αποτελεσμάτων να γλιτώσουν τον υποβιβασμό. Ο γεννημένος σκόρερ Λόου έκανε αυτό που ήξερε άριστα να κάνει, και μάλιστα δέκα λεπτά πριν από τη λήξη. Ηταν ένα τέρμα που έδινε τη νίκη στους «μπλε». Ο Λόου μόλις έβαλε το γκολ και κατάλαβε ότι ο ίδιος έριχνε την… οικογένειά του στη Β’
κατηγορία, έμοιαζε συντετριμμένος. Δεν πανηγύρισε στιγμή, έγινε αμέσως αλλαγή και ήταν το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του! Ακόμη το φέρει βαρέως σε δηλώσεις του, παρόλο που αποδείχτηκε ότι η Γιουνάιτεντ θα έπεφτε ακόμη και αν έπαιρνε τη νίκη.

Το 1998 ο Χάλαντ ανέτρεψε τον «μυθικό» Ρόι Κιν και βλέποντας τον Ιρλανδό τραυματισμένο να σφαδάζει πήγε από πάνω του και του φώναξε ότι έκανε θέατρο! Σε ποιον; Στον Κιν! Αυτό ήταν. Μπορεί να καθυστέρησε λίγα χρόνια, όμως ο Κιν είχε βάλει στο μυαλό του να του κόψει την μπάλα… χωρίς αστεία. Με ένα τάκλιν με τη σκάρα στο γόνατο, το 2001, οδήγησε σε μια σειρά τραυματισμών τον άτυχο Χάλαντ, που αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο έναν χρόνο αργότερα. Ο Κιν τιμωρήθηκε με κάποιες αγωνιστικές και κάποιο πρόστιμο. Εναν χρόνο αργότερα
αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του ότι το μαρκάρισμα ήταν εκδικητικό και επιτηδευμένο. Πέντε αγωνιστικές και 150.000 λίρες η νέα τιμωρία!



Στατιστικά

Η μεγαλύτερη νίκη ανήκει στην Σίτυ (6-1) το 1926 ενώ και οι δύο έχουν από μια νίκη με 5-0. Ιστορικό παραμένει ακόμα το παιχνίδι όπου ο Ντένις Λοου σκόραρε εις βάρος της Γιουνάιτετ και την έστειλε στην β' κατηγορία αφού είχε αγωνιστεί για 19 χρόνια με τους κόκκινους πριν! Η μεγαλύτερη προσεύλευση έγινε το 1948 όπου 78.000 άνθρωποι είδαν το παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου