Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Σύστημα Martingale

Το σύστημα Martingale είναι μία στρατηγική τοποθέτησης στοιχημάτων πολύ δημοφιλής στα καζίνο από τον 18ο αιώνα και έπειτα.

Η πιο διαδεδομένη και απλή μορφή αυτού του συστήματος έχει ως εξείς :


Ο παίκτης ποντάρει σε μία σταθερή απόδοση διπλασιασμού ένα μικρό ποσό σε σχέση με το συνολικό διαθέσιμο ποσό που έχει για ποντάρισμα. Παράδειγμα ο παίκτης έχει στη διάθεση του 200 ευρώ, ποντάρει 1 ευρώ στο over της Liverpool που του διπλασιάζει το ποντάρισμα. Αν κερδίσει συνεχίζει ποντάροντας πάλι 1 ευρώ σε απόδοση διπλασιασμού. Αν χάσει, διπλασιάζει το ποσό σε σχέση με την προηγούμενη φορά και ποντάρει 2 ευρώ πάλι σε απόδοση διπλασιασμού. Αυτό το κάνει ο παίκτης μέχρι να κερδίσει και με αυτό τον τρόπο θα έχει κέρδος και πάλι 1 ευρώ.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι ο παίκτης διπλασιάζει το ποντάρισμα του κάθε φορά που χάνει, έτσι μπορεί να καλύψει τα προηγούμενα χαμένα πονταρίσματα και επιπλέον έχει κέρδος το αρχικό του ποντάρισμα.

Ποιο απλά: ξεκινάμε ποντάροντας €1, χάνουμε 4 φορές στη σειρά και στο πέμπτο ποντάρισμα κερδίζουμε. Έτσι έχουμε χάσει €1+€2+€4+€8 = €15 στα πρώτα 4 χαμένα μας πονταρίσματα και κερδίσαμε €16 στο πέμπτο ποντάρισμα. Η ζημία καλύφθηκε και επιπλέον έχουμε καθαρό κέρδος €1.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να χάσουμε αρκετά στοιχήματα στη σειρά και να μη φτάνουν τα λεφτά μας να καλύψουμε το επόμενο ποντάρισμα ή ακόμα και να μην δέχεται η εταιρία τόσο μεγάλο ποντάρισμα.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παίκτες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα, δεν έχουν κανένα απολύτως μακροπρόθεσμο μαθηματικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον εντελώς τυχαίο στοιχηματισμό. Η προσωπική μας γνώμη είναι ότι το σύστημα Martingale λειτουργεί υπέρ των bookmakers για 2 λόγους :

1. Δέχονται πιο συχνά μεγαλύτερα στοιχήματα από παίκτες που θα έπαιζαν μικρότερα ποσά.
2. Οι bookmakers έχουν όρια πονταρίσματος που έχουν συσταθεί ειδικά για να σταματήσει το Martingale σύστημα από τους παίκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου