Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Οι ξένοι ιδιοκτήτες δεν θέλουν υποβιβασμό!

Η Premier League θα αλλάξει για πάντα μορφή εάν γίνει αποδεκτό το αίτημα των μισών ομάδων της που ανήκουν σε ξένους ιδιοκτήτες!

Συγκεκριμένα, αρκετοί από τους ξένους επενδυτές θέλουν να καταργηθεί ο υποβιβασμός και ο προβιβασμός από την Premiership, όπως αποκάλυψε στο BBC o επικεφαλής του συνδέσμου προπονητών της Λίγκας (League Managers Association) Ρίτσαρντ Μπίβαν.

Αυτή την στιγμή δέκα από τις είκοσι ομάδες της Premier League έχουν ξένους μεγαλομετόχους και σε περίπτωση που και άλλες αγγλικές ομάδες περάσουν σε χέρια επενδυτών από το εξωτερικό, τότε δεν αποκλείεται το αίτημα τους να γίνει αποδεκτό! Ωστόσο ο Μπίβαν θεωρεί πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτή η ριζοσπαστική αλλαγή στο αρχαιότερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Μπίβαν δήλωσε: «Ελπίζουμε η έρευνα της κυβέρνησης να βοηθήσει την FA (Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) να θεσπίσει ένα πρόγραμμα αδειοδότησης για τους συλλόγους γιατί ήδη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ξένων μεγαλομετόχων ομάδων που μιλάνε για την κατάργηση του υποβιβασμού και τους προβιβασμού από την Premier League. Εάν υπάρξουν τέσσερις ή πέντε νέοι ξένοι ιδιοκτήτες τότε, αυτό μπορεί να γίνει».

Βάση του καταστατικού της Premier League, για να γίνουν αλλαγές στην μορφή του πρωταθλήματος απαιτείται η συγκατάθεση 14 από τις 20 ομάδες. Ο τελευταίος αγγλικός σύλλογος που πέρασε σε «ξένα» χέρια ήταν η Μπλάκμπερν πέρσι, την οποία αγόρασε ο ινδικός επιχειρηματικός όμιλος Venky's πέρσι.

Η αποκάλυψη του Μπίβαν, έγινε μια εβδομάδα μετά το αίτημα της κυβέρνησης να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Υπουργός Αθλητισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Χιού Ρόμπερτσον δήλωσε πως το σύστημα αδειοδότησης της FA θα αποτελέσει ασφαλιστική δικλείδα σε φαινόμενα οικονομικής κακοδιαχείρισης, φοροδιαφυγής και χρεοκοπίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ζήτησε νομοθεσία για την ρύθμιση των χρεών των συλλόγων και εκσυγχρονισμού του ΔΣ της FA. Να σημειωθεί πως την περασμένη Τετάρτη, ο managing director της Λίβερπουλ, Ιαν Αϊρε δήλωσε πως θέλει αναδιανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα υπέρ των μεγάλων συλλόγων.


Οι ομάδες της Premier League που ανήκουν σε ξένους επενδυτές

ΟΜΑΔΑΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ
Άστον ΒίλαΡάντι Λέρνερ (ΗΠΑ)
ΜπλάκμπερνVenky's (Ινδία)
ΤσέλσιΡόμαν Αμπράμοβιτς (Ρωσία)
ΦούλαμΜοχάμεντ Αλ Φαγέντ (Αίγυπτος)
ΛίβερπουλFenway Sports Group (ΗΠΑ)
Μάντσεστερ ΓιουάιτεντΟικογένεια Γκλέιζερ (ΗΠΑ)
Μάντσεστερ ΣίτιΣεΐχης Μανσούρ (Η.A.E)
ΣάντερλαντΈλις Σορτ (ΗΠΑ)
ΚΠΡΤόνι Φερνάντες (Μαλαισία)
ΆρσεναλΣταν Κρένκε* (ΗΠΑ)

*Ο Σταν Κρένκε κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Άρσεναλ



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου