Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Δίνουν και τα κρατικά λαχεία σε ιδιώτες - Ξαναγυρίζει το «Ξυστό»

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία εκχώρησης των κρατικών λαχείων (Λαϊκό, Εθνικό, Πρωτοχρονιάτικο κ.λπ.) σε ιδιώτες, ενώ το κερασάκι στην τούρτα θα είναι η επαναφορά του Ξυστό από τον πλειοδότη του διαγωνισμού.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το οποίο θα λάβει τη σχετική απόφαση ενδεχομένως και αύριο- θα υλοποιήσει μια από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την Τρόικα καθώς στα 'έσοδα έχει συνυπολογιστεί το ποσό των 650 εκατομμυρίων ευρώ από τη σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής τα καθαρά κέρδη από τα κρατικά λαχεία ανέρχονται στο ποσό των 82,2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αλλά όπως επισημαίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα καθαρά κέρδη εξανεμίζονται από τις λειτουργικές και άλλες ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας του Οργανισμού.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο διαγωνισμός θα πρέπει να αναμένεται είτε στο τέλος της εβδομάδας που ξεκινά, είτε στις αρχές της επομένης. Θα περιλάβει όλα τα λαχεία που διαχειρίζεται η Διεύθυνση των Κρατικών Λαχείων του υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης μιας άδειας «Ξυστού Λαχείου». Ειδικότερα στην εταιρεία που θα εκχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων, θα εισφερθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Ειδικού Κρατικού (πρωτοχρονιάτικο), του Εθνικού, του Λαϊκού και του Στεγαστικού Λαχείου.

Ακόμη, στην πλειοδότρια εταιρεία θα εισφερθεί και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του έγχαρτου Ξυστού Λαχείου, ενώ υπό εξέταση παραμένει αν θα εισφερθεί και το δικαίωμα εκμετάλλευσης ενός ηλεκτρονικού «Ξυστού Λαχείου».

Οι αποφάσεις αυτές, όπως επίσης και ο χρόνος ισχύος της σύμβασης παραχώρησης που θα υπογραφεί, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως σε ό,τι αφορά τον χρόνο ισχύος της σύμβασης παραχώρησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μεταξύ 10 και 12 έτη.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα συνολικά έσοδα των κρατικών λαχείων (Κρατικό, Εθνικό, Λαϊκό) ανήλθαν σε 347,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 82,2 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των διανεμόμενων κερδών στους παίκτες, τα έξοδα παραγωγής, τις προμήθειες των πρακτόρων κ.λπ.

Η αγορά των κρατικών λαχείων συρρικνώνεται καθώς το 2009 οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 420 εκατ. ευρώ και το 2008 σε 430 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναμένουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η αγορά τους θεωρείται υπανάπτυκτη.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου