Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η καρδιά κανενός Παναθηναϊκού δεν το έχει ξεπεράσει

Σαν σήμερα το 1971 ο Παναθηναϊκός έφτανε στο έπος του Γουέμπλεϊ και το Sport24.gr σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ομάδα του Πούσκας. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τον τελικό με τον Άγιαξ.

Σαράντα τρία χρόνια έχουν περάσει μα η καρδιά κανενός Παναθηναϊκού δεν το έχει ξεπεράσει. Ο λόγος για την μαγική ημέρα, τις 2 Ιουνίου 1971, όπου το τριφύλλι βρέθηκε στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών γράφοντας την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

Οι πράσινοι μετά από μια εκπληκτική Ευρωπαϊκή πορεία διεκδίκησαν στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών τον τίτλο από την ομάδα του Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς και του Γιόχαν Κρόιφ αλλά και των υπόλοιπων αστέρων της εποχής αλλά δεν τα κατάφεραν.

Έχουν περάσει 43 χρόνια από τον τελικό του Γουέμπλεϊ και κάθε φορά στις 2 Ιουνίου το μυαλό κάθε Παναθηναϊκού γυρίζει το χρόνο πίσω στο μακρινό 1971 και τον τελικό κόντρα στον Άγιαξ. Σε ένα επίτευγμα που δεν έχει επαναληφθεί μετά από τόσα χρόνια και που καταδεικνύει την διαχρονική σημασία που έχει.

Το Sport24.gr με αφορμή τα 43 χρόνια από τον τελικό του Γουέμπλεϊ κάνει μια αναδρομή στον τελικό, την πορεία του Παναθηναϊκού αλλά και το τι έγραφε ο Ευρωπαϊκός Τύπος της εποχής.


 
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΆΓΙΑΞ-ΠΑΟ 2-0

Ο Άγγλος διαιτητής Τέιλορ, κρεοπώλης στο επάγγελμα, σφύριζε για τελευταία φορά στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης του 1971, στις 7μ.μ. ώρα Αγγλίας, με το τέλος της αναμέτρησης να βρίσκει τον Άγιαξ Πρωταθλητή Ευρώπης και τον Παναθηναϊκό στο… καναβάτσο, με τελικό σκορ 2-0 υπέρ των Ολλανδών.

Το Τριφύλλι το πάλεψε, αλλά η ποιότητα των ποδοσφαιριστών του Άγιαξ, το «τόταλ φούτμπολ» του Ρίνους Μίχελς, που θα κυριαρχούσε τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη, αλλά και ο παράγοντας τύχη, στέρησαν από τους πράσινους την ευκαιρία να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από το συγκεκριμένο ματς.


 
Οι Ολλανδοί μπήκαν αποφασισμένοι στον αγωνιστικό χώρο και ευτύχησαν να προηγηθούν μόλις στο 5’. Ο Κάιζερ μετά από ατομική προσπάθεια από αριστερά, επιχείρησε σέντρα προς την εστία του Οικονομόπουλου, με τον Βαν Ντάικ να πιάνει την κεφαλιά και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ.

Στη συνέχεια οι πράσινοι προσπάθησαν να αντιδράσουν και έφτασαν πολύ κοντά στην ισοφάριση στο 14’, όταν ο Βλάχος με μακρινή μπαλιά βρήκε το κεφάλι του Αντωνιάδη, όμως ο τελευταίος αστόχησε, στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα εκατοστά από το κάθετο δοκάρι του Στούι, που βρισκόταν εκτός θέσης. Όλα θα ήταν διαφορετικά, αν το Τριφύλλι έφερνε το παιχνίδι στα… ίσα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.


 
Μέχρι να λήξει πάντως το πρώτο ημίχρονο, ο Άγιαξ ήταν αυτός που είχε την υπεροχή και απείλησε την εστία του Παναθηναϊκού τουλάχιστον τρεις φορές. Στο 18’ η σέντρα-σουτ του Κάιζερ προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι του Οικονομόπουλου, ενώ στο 33’ ένα τάκλιν του Τομαρά σταμάτησε το σουτ του Κρόιφ, ο οποίος στο μεταξύ είχε καταφέρει να περάσει τρεις πράσινους.
Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού ήταν εκείνος που στάθηκε φύλακας-άγγελος της εστίας της ομάδας του και στο 38’, όταν απέκρουσε με υπερένταση το σουτ του Σβαρτ. Στο 43’ οι πράσινοι έφτασαν πολύ κοντά στην ισοφάριση, όταν ο Χάρης Γραμμός μετά από εξαιρετική ατομική ενέργεια, βρήκε μέσα στην περιοχή του Άγιαξ τον Καμάρα, όμως ο «πολέμαρχος» του Τριφυλλιού σούταρε πάνω από τα δοκάρια του Στούι.

Στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός της αναμέτρησης έπεσε αισθητά, με τον Άγιαξ να προσέχει περισσότερο τα «μετόπισθεν», καθώς ο Παναθηναϊκός έδειξε πως ήταν ικανός να κάνει τη… ζημιά, όταν οι παίκτες του βρίσκονταν στην επίθεση.



Μοναδική αξιόλογη στιγμή για τους πράσινους ένας συνδυασμός του Δομάζου με τον Φυλακούρη στο 49’, με τον τελευταίο όμως να μην προλαβαίνει την μπάλα, λόγω κακής συνεννόησης και να γίνει επικίνδυνος για την εστία του Στούι. Στο τελευταίο όμως δεκάλεπτο, οι παίκτες του Τριφυλλιού είχαν προωθηθεί στην επίθεση για την πολυπόθητη ισοφάριση. Σε μια αντεπίθεση των Ολλανδών, ο… γνωστός μας Άρι Χαάν (δούλεψε για ένα διάστημα προπονητής από τον ΠΑΟΚ), σούταρε διαγώνια, με την μπάλα να κοντράρει στο πόδι του Καψή, να παίρνει ύψος και να ξεγελά τον Οικονομόπουλο, για το 2-0.



Το χρονόμετρο έδειχνε το 87 λεπτό της αναμέτρησης. Αυτό ήταν. Όλα τελείωσαν. Ο Παναθηναϊκός άγγιξε… τον ουρανό, δεν κατάφερε όμως να τον φτάσει. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μειώνει διόλου το μέγεθος της επιτυχίας του. Αντίθετα αφήνει μία χρυσή υποθήκη για το μέλλον, την οποία ο Παναθηναϊκός καλείται να αξιοποιήσει και κάποια στιγμή να την αγγίξει πάλι και να την ξεπεράσει… Γιατί μόνος αυτός μπορεί…


 
Άγιαξ (Ρίνους Μίχελς)Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ, Χουλσόφ, Γκ. Μιούρεν, Νέσκεενς, Ραίντερς (46’ Μπάλεκνμπουργκ), Σβαρτ, (46’ Χααν), Βαν Ντάικ, Κρόιφ, Κάιζερ.

Παναθηναϊκός (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς, Βλάχος, Σούρπης, Καψής, Καμάρας, Γράμμος, Φυλακούρης, Ελευθεράκης, Δομάζος, Αντωνιάδης.



Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Βέβαια μέχρι να φτάσει ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Γουέμπλεϊ έκανε σπουδαίες εμφανίσεις και νίκες εντός και εκτός έδρας όπως το 5-0 επί της Ζενές Ες στην Λεωφόρο, η ισοπαλία με την Έβερτον εκτός έδρας αλλά και η ανατροπή του εις βάρος του σκορ στην Λεωφόρο με τον Ερυθρό Αστέρα.
Το Sport24.gr σας θυμίζει όλα τα παιχνίδια που έκαναν την Ελλάδα να βγει στους δρόμους για να γιορτάσει, να ριγήσει από συγκίνηση και να νιώσει υπερήφανη σε δύσκολες εποχές για την χώρα.



   
Α' Γύρος

Ζενές Ες- Παναθηναϊκός 1-2

Το πρώτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο κύπελλο Πρωταθλητριών δόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1970 στο Λουξεμβούργο, ενάντια στην πρωταθλήτρια της χώρας Ζένες Ες. Ήταν δεδομένο ότι το «τριφύλλι» ήταν ανώτερο από την αντίπαλο του και αυτό το απέδειξε με την επικράτηση του εκτός έδρας. Στο 6 λεπτό ο Αντώνης Αντωνιάδης άνοιξε το σκορ, για να ισοφαρίσει όμως ο Ντι Τζενόβα δύο λεπτά αργότερα. Οι «πράσινοι» έκαναν το 2-1 με τον Ελευθεράκη στο 35’, σκορ το οποίο θα ήταν και το τελικό. Διαιτήτευσε ο Μάσεμ (Γαλλίας).


Ζενές Ες: Ρ. Χόφμαν, Ζ. Χόφμαν, Σάουλ (75’ Ερ), Μοροκούτι, Ντραγκάβα, Σουλέρ (80’ Χασμάλα), Ντρούε, Αλαμάνο, Ντι Τζενόβα, Λάνγκερ, Μπαρτολόσι.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (86’ Καψής), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (80’ Δεληγιάννης).


Παναθηναϊκός- Ζενές Ες 5-0

Η ρεβάνς της Αθήνας στις 30 Σεπτεμβρίου, ήταν μια καθαρά τυπική διαδικασία για το «τριφύλλι». Μετά την εκτός έδρας νίκη του στο Λουξεμβούργο, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 5-0 στην Λεωφόρο την Ζένες Ες και πέρασε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Το 1-0 «έγραψε» ο Ελευθεράκης στο 17’ και ακολούθησε καρέ τερμάτων του Αντωνιάδη, αρχικά στο 27’, έπειτα στο 30’, στο 37’ και στο 58’. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Λεντόνι από τη Μάλτα.


Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (46’ Μητρόπουλος), Καμάρας, Σούρπης, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (46’ Γονιός).

Ζενές Ες: Ρ. Χόφμαν, Ζ. Χόφμαν, Σαούλ, Μοροκούτι, Ντα Γκράβα, Σουλέρ, Ντουέ, Αλαμάνο, Ντι Τζενόβα, Λάνγκερ, Μπαρτολόσι.

   

Β' Γύρος

Παναθηναϊκός- Σλόβαν Μπρατισλάβα 3-0

Στην β’ φάση του κυπέλλου Πρωταθλητριών, το «τριφύλλι» θα αντιμετώπιζε την Σλόβαν Μπρατισλάβα. Οι Τσεχοσλοβάκοι ήταν μια από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης, έχοντας κατακτήσει το κύπελλο Κυπελλούχων το 1969 και φάνταζαν ένα πολύ δύσκολο εμπόδια για το συγκρότημα του Πούσκας. Οι «πράσινοι» όμως είχαν αντίθετη άποψη και με επιβλητική εμφάνιση στην Λεωφόρο στις 21 Οκτωβρίου, έβαλαν βάσεις πρόκρισης επικρατώντας με 3-0. Σκόρερ χρήστηκαν οι Δομάζος (3’), Αντωνιάδης (55’) και Δεληγιάννης (87’). Διαιτήτευσε ο Μπαρμπουλέσκου (Ρουμανίας).

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Καμάρας, Σούρπης, Βλάχος, Δομάζος, Ελευθεράκης, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75’ Δεληγιάννης).

Σλόβαν: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Ζ. Σλοχά, Λ. Σλοχά, Χρίβλακ (46’ Σβέλιχ), Χριβλίτσακα, Ζ. Τσάπκοβιτς, Γ. Τσάπκοβιτς, Μόντερ (84’ Γιούρεν), Γιόκλ, Μέντβικ.



Σλόβαν Μπρατισλάβα- Παναθηναϊκός 2-1

Ο Παναθηναϊκός πήγαινε στον επαναληπτικό της Μπρατισλάβας στις 4 Νοεμβρίου με τον αέρα που του έδινε το 3-0 του πρώτου αγώνα. Η Σλόβαν έκανε μεγάλες προσπάθειες για να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 33’ με τον Μοντέρ, ωστόσο το γκολ της ισοφάρισης από τον Αντωνιάδη στο 52’, έβαλε… τέρμα στα όνειρα πρόκρισης των Τσεχοσλοβάκων. Οι τελευταίοι απλά πήραν την νίκη γοήτρου χάρη στο γκολ του Γ. Τσάπκοβιτς στο 58’. Διατήτευσε ο Λεβ (Σουηδία).

Σλόβαν: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Ζ. Σλόχα, Λ. Σλόχα, Χρίβλακ, Μέντβικ, Γιοκλ, Μόντερ, Γ. Τσάπκοβιτς, Ζ. Τσάπκοβιτς, Σβέλιχ.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Βλάχος, Καμάρας (46’ Μητρόπουλος), Σούρπης, Ελευθεράκης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καλλιγέρης (75’ Δεληγιάννης).


Φάση των "8"

Έβερτον- Παναθηναϊκός 1-1

Στον προημιτελικό τον Παναθηναϊκό περίμενε η πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον. Στις 9 Μαρτίου του 1971, το «τριφύλλι» βγήκε στον αγωνιστικό χώρο του Γκούντισον Παρκ αποφασισμένο να κάνει την έκπληξη. Οι Άγγλοι πίεζαν και είχαν δοκάρια με τον Ρόιλ στο 12’ και τον Τζόνσον στο 58’. Ωστόσο στο 81’, ο Αντωνιάδης μετά από πάσα του Γραμμού, έκανε το 0-1. Το διπλό ήταν προ των… πυλών, όμως ο Ανατολικογερμανός διαιτητής Γκλένκερ, δεν υπέδειξε καθαρό φάουλ του Ρόιλ στον Οικονομόπουλο και ο Τζόνσον ισοφάρισε σε 1-1…

Έβερτον: Ράνκιν, Ράιτ, Κένον, Χάρβεϊ, Κένταλ, Νιούτον, Μπολ, Χάσμπαντ (8’ Τζόνσον), Ρόιλ, Χαρστ, Μόρισεϊ.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καψής.



Παναθηναϊκός- Έβερτον 0-0

Το ματς της Αθήνας παρουσίαζε εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, που είχε αρχίσει να ασχολείται με τον Παναθηναϊκό. Στις 24 Μαρτίου του 1971, μια κατάμεστη Λεωφόρος υποδέχθηκε την Έβερτον. Το «τριφύλλι» δεν επέτρεψε στους Άγγλους να απειλήσουν την εστία του Οικονομόπουλου. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός είχε και δοκάρι με τον Δομάζο. Η αναμέτρηση έληξε 0-0 και η τετράδα είχε φτάσει… Διαιτήτευσε ο Γάλλος Ελιέ.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Αθανασόπουλος, Καψής, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Φυλακούρης, Δομάζος, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Έβερτον: Ράνκιν, Ράιτ, Νιούτον, Λεμπόν, Κένταλ, Χάρβεϊ, Γουίτλ, Μπολ, Ρόιλ, Χαρστ, Μόρισεϊ (74’ Τζόνσον).



Ημιτελικά

Ερυθρός Αστέρας- Παναθηναϊκός 4-1

Το βράδυ της 14 Απριλίου, ήταν με διαφορά το πλέον… εφιαλτικό για τον Παναθηναϊκό στην διοργάνωση. Το «τριφύλλι», πραγματοποιώντας την χειρότερη του εμφάνιση, ηττήθηκε με το βαρύ 4-1 από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Οι Σέρβοι προηγήθηκαν 3-0 με δύο γκολ του Όστοϊτς (14’, 47’) και ένα του Γιάνκοβιτς στο 39’. Ο Καμάρας στο 55’ είχε μειώσει προσωρινά, ήλθε όμως πάλι ο Όστοϊτς στο 68’ να σκορπίσει την απογοήτευση στους «πράσινους». Διαιτήτευσε ο Λίνεμαγερ από την Αυστρία.

Ερυθρός Αστέρας: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόβκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιανκοβιτς, Όστοϊτς, Φιλίποβιτς.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος (72’ Κωνσταντίνου), Τομαράς, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καψής.


Παναθηναϊκός- Ερυθρός Αστέρας 3-0

Η βαριά ήττα στον πρώτο αγώνα, αντικειμενικά δεν άφηνε πολλές ελπίδες στον Παναθηναϊκό για πρόκριση στον τελικό. Ωστόσο ο Φέρεντς Πούσκας, οι ποδοσφαιριστές του και οι οπαδοί του «τριφυλλιού» είχαν μεγάλη πίστη στην ανατροπή. Για αυτό και στις 28 Απριλίου, μια κατάμεστη Λεωφόρος και μια παθιασμένη ομάδα υποδέχτηκαν τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Αντωνιάδης με δύο τέρματα του (2’, 54’) άναψε την… φωτιά της πρόκρισης και ο Καμάρας στο 63’ την φούντωσε γράφοντας το 3-0! Όταν μάλιστα ο Κωνσταντίνου απέκρουσε την… βολίδα του Κάρασι, όλοι πια ήταν σίγουροι! Η πρόκριση στον τελικό του Γουέμπλεϊ είχε έλθει… Διαιτητής ήταν ο Ισπανός Ντε Μεντεβίλ.

Παναθηναϊκός: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Βλάχος, Καψής, Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης (89’ Χατζηανδρέου), Αντωνιάδης, Δομάζος, Καλλιγέρης (54’ Αθανασόπουλος).

Ερυθρός Αστέρας: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Κλενκόφσκι, Νόβκοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Παύλοβιτς, Γιάνκοβιτς, Κάρασι, Όστοϊτς, Ατσίμοβιτς, Φιλίπποβιτς.




ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό του Γουέμπλεϊ φυσικά και ήταν ένα ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα καθώς ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ενώ επίσης έκτοτε ποτέ ξανά άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει βρεθεί στον τελικό. Τόσο κοντά μόνο και πάλι το τριφύλλι είχε φτάσει όταν είχε αποκλειστεί στους τέσσερις του Champions League και πάλι από τον Άγιαξ όπως και από την Λίβπερουλ το 1985.

Ας δούμε όμως τι είχε γράψει ο ξένος τύπος για την παρουσία των πράσινων στον τελικό αλλά και την κατάκτηση του Κυπέλλου από τους Ολλανδούς.







   
"Εκίπ"

«Xωρίς να λάμψει στέφθηκε Πρωταθλητής Eυρώπης ο Άγιαξ. Tο ελληνικό θαύμα δεν έγινε, όμως οι Έλληνες δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους Oλλανδούς. Με το κεφάλι ψηλά έφυγε ο Παναθηναϊκός. Ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος πούλησε πολύ ακριβά το πετσί του. Οι Έλληνες μπορεί να μην πέτυχαν το θαύμα αλλά έκαναν του Ολλανδούς να τρέμουν μέχρι το τέλος του αγώνα.
Οι άσσοι του Φέρεντς Πούσκας εγκατέλειψαν το αυτοκρατορικό Γουέμπλεϊ όχι ατιμασμένοι, αλλά με τη συνείδησή τους ήσυχη ότι έδωσαν όλες τους δυνάμεις για να νικήσουν και έγραψαν ένα καινούργια χρυσό κεφάλαιο, που από πλευράς συγκινήσεων και ζωτικότητας, δεν υστερούσε σε τίποτα από τα προηγούμενα παιχνίδια τους που τους οδήγησαν σε πρωτόγνωρους θριάμβους. Μπορεί να μην κέρδισαν αλλά βγήκαν γιγαντωμένοι από αυτό το κύπελλο Ευρώπης. O Δομάζος θα μείνει με τη βεβαιότητα ότι γοήτευσε τους πάντες στο ναό του ποδοσφαίρου».


"Nτέιλι Μέιλ"

«O Άγιαξ σκαρφάλωσε στην κορυφή της Eυρώπης, αλλά ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα μείνει στη μνήμη μας».


"Kοριέρε Nτέλο Σπορτ"

«Συνεχίστηκε η κυριαρχία των Oλλανδών. Δεν άντεξαν οι πεισματάρηδες Έλληνες στην ανωτερότητα του Άγιαξ».


"Βελγικό Πρακτορείο"

«Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών νικητής αναδείχτηκε ο Άγιαξ παρουσία 100 χιλιάδων θεατών. Ο ολλανδικός σύλλογος χωρίς να είναι καλύτερος από τον Παναθηναϊκό κέρδισε 2-0 εκμεταλλευόμενος την καλή του τύχη. Ο Παναθηναϊκός χειροκροτήθηκε μετά το τέλος του αγώνα σαν να ήταν νικητής, γιατί έφερε στον ευρωπαϊκό στίβο το θρύλο, την εποποιία και τη φαντασία, σε αντίθεση με την ψυχρή λογική των Ολλανδών».


«Βήμα της Γενεύης»

"
Ο Παναθηναϊκός μια εκπληκτική ελληνική ομάδα ανήλθε στην κορυφή της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας, αφού αγωνίστηκε καλύτερα από τον Άγιαξ. Η ηθική νίκη ανήκει στους Έλληνες. Το δεύτερο γκολ των Ολλανδών ήταν τυχαίο και μάλιστα σε ένα σημείο που απειλούνται με την ισοφάριση. Σήμερα θαυμάζει κανείς πολύ περισσότερο τους ηττημένους από τους νικητές».


«Τάγκμπλατ Ζυρίχης»

"
Ο αγώνας απέδειξε ότι οι Έλληνες έφτασαν απόλυτα άξια στον τελικό».


«Λα Σουίς»

«Μετά τον Γιόχαν Κρόιφ η λάμπουσα προσωπικότητα του τελικού ήταν ο Δομάζος, ένας κοντόσωμος διεθνούς κλάσεως παίκτης. Η αντίληψή του τυγχάνει εξαιρετική και ο τρόπος παιχνιδιού του υποδειγματικός».


«Ζουρνάλ Ντο Μπραζίλ»

«Οι δύο ομάδες παρουσίασαν πλούσιο θέαμα μπροστά σε 100 χιλιάδες θεατές και εκατομμύρια άλλους, που τους έβλεπαν από την τηλεόραση. Νικητής αναδείχτηκε ο Άγιαξ χωρίς να είναι καλύτερος του αντιπάλου του Παναθηναϊκού, που έπαιξε ισάξια και θαυμάστηκε για την αρτιότητα που παρουσίασε ιδιαίτερα στη μεσαία γραμμή, όπου με επικεφαλής τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή της Ελλάδος που ακούει στο όνομα Δομάζος συντόνιζε όλο το παιχνίδι των Ελλήνων».



«Εφημερίδα της Λωζάνης»

«Ο Άγιαξ νίκησε χωρίς να πείσει έναν άτυχο Παναθηναϊκό».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου