Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Πόσο κοστίζουν τα φαβορί του Μουντιάλ;

Εκτός από τις γνωστές πλέον απώλειες του Μουντιάλ οι περισσότερες ομάδες ταξιδεύουν με όλα τους τα μεγάλα αστέρια στην αποστολή. Πως όμως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί αξίας παικτών και αποδόσεων των μπουκ για την πορεία των ομάδων στο παγκόσμιο Κύπελλο;

Παραδοσιακά το Μουντιάλ είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση Εθνικών Ομάδων στον κόσμο και ασφαλώς κάθε χώρα συμπεριλαμβάνει στην αποστολή της όλους τους μεγάλους αστέρες της ανεξάρτητα σε ποιο πρωτάθλημα αγωνίζονται. Πολλές φορές ο φαβοριτισμός ή το ανάποδο μιας ομάδας και οι προβλέψεις σχετικά με την πορεία της στον Παγκόσμιο Κύπελλο δεν συσχετίζεται με τις επιτυχίες της και την βαριά της φανέλα αλλά με την αξία των παικτών που απαρτίζουν το ρόστερ της.

Η σελίδα www.sportsonearth.com συγκέντρωσε τα νούμερα που αντικατοπτρίζουν την αξία του κάθε ένα από τους 24 παίκτες που απαρτίζουν την αποστολή μιας ομάδας και τα πρόσθεσε βγάζοντας την αξία κάθε χώρας βάση του transfermarkt, της πιο αναγνωρισμένης ιστοσελίδας που παρακολουθεί την διαμόρφωση της αξίας κάθε ποδοσφαιριστή στο παγκόσμιο χρηματιστήριο.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει συγκεντρωτικά τις αξίες όλων των φετινών μονομάχων του Μουντιάλ.




Φυσικά τα περισσότερα από τα στοιχεία του πίνακα δεν αποτελούν έκπληξη, 7 Ισπανοί παίκτες αξίζουν περισσότερο από ολόκληρη την ομάδα της Αυστραλίας ενώ αντίστοιχα αν προσθέσουμε τις 4 τελευταίες ομάδες, Αυστραλία, Ονδούρα, Ιράν και Κόστα Ρίκα μετά βίας φτάνουμε την αξία μόνο του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Οι τιμές του συγκεκριμένου πίνακα επιβεβαιώνονται χωρίς μεγάλες αποκλίσεις και στις τιμές των περισσότερων εταιριών για κατάκτηση του τουρνουά. Οι ομάδες με την υψηλότερη απόδοση είναι ακριβώς οι 4 τελευταίες του πίνακα που προαναφέρθηκαν. Αντίστοιχα οι 5 με τα ακριβότερα ρόστερ είναι και αυτές με τις χαμηλότερες επιδόσεις μόνο που οι τιμές τους έχουν διαφοροποιηθεί και από τον παράγοντα έδρα με την δεύτερη σε μπάτζετ Βραζιλία να προσφέρεται σαν πρώτο φαβορί και την 5η σε μπάτζετ Αργεντινή να προσφέρεται ως 2ο.

Επιπρόσθετα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως αυτές οι τιμές και αξίες παικτών και ομάδων κατανέμονται στα γκρουπ. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αθροιστικά την αξία κάθε ομίλου του παγκοσμίου Κυπέλλου.


Όπως αναμενόταν η παρουσία των Ισπανία και Ολλανδία στον Β όμιλο εκτινάσσει την τιμή του πάνω από τα 870 εκ. λίρες χάνοντας οριακά την 1η θέση που καταλήγει στον όμιλο G που είναι φυσικά ο όμιλος της Γερμανίας και της Πορτογαλίας. Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη η επιλογή των μπουκ να χρίσουν ως φαβορί αυτούς τους δύο ομίλους μαζί με τον όμιλο Α της Βραζιλίας ως τους υποψήφιους να σημειωθούν τα περισσότερα τέρματα της διοργάνωσης.

Στο άλλο άκρο η παρουσία ομάδων όπως η Ελλάδα, η Ακτή Ελεφαντοστού αλλά κυρίως η απουσία του Φαλκάο από την Κολομβία γκρέμισαν τον συγκεκριμένο όμιλο στην ουρά της σχετικής κατάταξης αξιών με 437 εκ. λίρες και κατ' επέκταση μια τεράστια απόδοση του 12,00 για να σημειωθούν εκεί τα περισσότερα τέρματα, διπλάσια σχεδόν από το 6,00 των γκρουπ Α, Β και G.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου