Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Το άστρο του Μάριο Κέμπες έλαμψε στην Αργεντινή

Η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην χώρα της με βασικό επιθετικό τον Μάριο Κέμπες.


Με εξαίρεση τον Ντιέγκο Μαραντόνα κανείς άλλος παίκτης της Αργεντινής δεν έλαμψε περισσότερο από τον Μάριο Κέμπες. Η παρουσία του το 1978 στο Μουντιάλ της Αργεντινής ήταν καθοριστική. Σημείωσε έξι γκολ και οδήγησε την "αλμπισελέστε" στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.




"Εl Matador" όπως τον φώναζαν, πήρε μέρος σε τρία Μουντιάλ (1974, 1978, 1982). Η Αργεντινή καταποντίστηκε στη Γερμανία καθώς αποκλείστηκε από την πρώτη φάση και ο Κέμπες δεν σκόραρε.

Τρία χρόνια αργότερα πήγε στη Βαλένθια με μεταγραφή ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής και αφού πρώτα είχε γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ροζάριο Σεντράλ, καθώς έβαλε 100 γκολ σε μόλις δύο χρόνια.

Στο ισπανικό πρωτάθλημα ο Κέμπες συνέχισε να είναι παραγωγικός. Την πρώτη χρονιά έβαλε 24 γκολ και την δεύτερη 28. Και τις δύο χρονιές βγήκε πρώτος σκόρερ. Με την Βαλένθια κατέκτησε 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ και 1 κύπελλα Ισπανίας.

Τα στατιστικά του δεν άφησαν ασυγκίνητο τον ομοσπονδιακό προπονητή Λουίς Σεζάρ Μενότι, που τον κάλεσε στην εθνική ομάδα ενόψει του Μουντιάλ της Αργεντινής. "Είναι δυνατός, ικανός, ανοίγει χώρους και έχει δυνατό πόδι. Είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά", δήλωνε ο Μενότι για τον Κέμπες, που είχε ήδη γίνει γνωστός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ήταν ο μοναδικός παίκτης στην αποστολή της Αργεντινής που αγωνίζονταν στην Ευρώπη.

Στα δύο πρώτα ματς στο Μουντιάλ η Αργεντινή νίκησε την Ουγγαρία και την Γαλλία και παρά την ήττα από την Ιταλία προκρίθηκε στον επόμενο γύρο, χωρίς να σκοράρει ο Κέμπες.

Στο πρώτο παιχνίδι της 2ης φάσης η Αργεντινή νίκησε 2-0 την Πολωνία με σκόρερ τον Κέμπες. Το ντέρμπι του ομίλου με την Βραζιλία έληξε 0-0 και πλέον η πρόκριση στον τελικό θα παίζονταν στο παιχνίδι με το Περού. Η Αργεντινή έπρεπε να κερδίσει με τέσσερα γκολ διαφορά για να περάσει αυτή στην επόμενη φάση αντί της "σελεσάο".

Στον πιο αμφιλεγόμενο αγώνα σε τελική φάση Μουντιάλ η Αργεντινή νίκησε 6-0. Ο Κέμπες σημείωσε δύο γκολ αλλά το ματς πέρασε στην ιστορία για την επιρροή του δικτάτορα Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα στον αγώνα και γενικότερα στην διοργάνωση.

Η Αργεντινή προκρίθηκε στον τελικό και πλέον έμενε ένα ακόμα παιχνίδι για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στον τελικό αντιμετώπισε την Ολλανδία και η παρουσία του Κέμπες ήταν καταλυτική.

Άνοιξε το σκορ στο 37' και στο 104' της παράτασης έδωσε ξανά το προβάδισμα στην "αλμπισελέστε". Η Αργεντινή νίκησε 3-1 και κατέκτησε το τρόπαιο. Ο Μάριο Κέμπες σημείωσε έξι γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

"Το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν κάτι σπουδαίο για τον λαό της Αργεντινής. Έδωσε χαρά στις ζωές τους. Φόρεσα το 10 την φανέλα του Μαραντόνα ο οποίος έμεινε εκτός αποστολής. Βέβαια μετά έγινε ο σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία της Αργεντινής. Επίσης, έγινα ο δεύτερος παίκτης της Αργεντινής που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τον Γκιγιέρμο Στάμπιλε".

Ο Κέμπες είναι ένας θρύλος των παγκοσμίων κυπέλλων και ανταμείφθηκε με την κατάκτηση του τροπαίου. Αποτέλεσε κομμάτι τις ποδοσφαιρικής ιστορίας της Αργεντινής και εκπλήρωσε το όνειρο του όσο και των συμπατριωτών του.













ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου