Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Όταν οι Ιρλανδοί σόκαραν τους Άγγλους

Ήταν 12 Ιουνίου 1988, όταν το Έιρε σόκαρε τους... ψηλομύτες Άγγλους, στην πρεμιέρα του σε Euro.



Η νίκη με 1-0 επί της Αγγλίας είχε ιστορική σημασία για προφανείς λόγους. Κανείς δεν την περίμενε, μια και οι Ιρλανδοί ήταν πρωτάρηδες σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης, άσχετα αν είχαν στις τάξεις τους τη μισή Λίβερπουλ -η οποία δεν είχε, φυσικά, καμία σχέση με τη σημερινή.


Παίκτης της Λίβερπουλ, μάλιστα, πέτυχε και το γκολ της νίκης. Ήταν ο Ρέι Χάουτον, ο οποίος με ωραία κεφαλιά στο 6ο λεπτό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πίτερ Σίλτον και άφησε άναυδους τους Άγγλους. Παρά τις προσπάθειες των "λιονταριών", ειδικά στην επανάληψη, οι Ιρλανδοί κράτησαν το πολύτιμο 1-0 με ήρωα τον τερματοφύλακά τους, Πάκι Μπόνερ.

Ως συνήθως, οι Άγγλοι κατέβηκαν και σε εκείνη τη διοργάνωση με μια υπέρμετρη αισιοδοξία ότι θα έβαζαν τέλος στην κακοδαιμονία που τους κυνηγάε στις μεγάλες διοργανώσεις. Νωρίς-νωρίς, όμως, ήρθε η απότομη προσγείωση και τα "χαστούκια" που ακολούθησαν από Ολλανδία και Σοβιετική Ένωση, τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στο Νησί με άδεια χέρια.



Αγγλία - Έιρε 0-1
(6' Χάουτον)

Αγγλία (Μπόμπι Ρόμπσον): Σίλτον, Στίβενς, Σάνσομ, Γουέμπ (60' Χοντλ), Ράιτ, Άνταμς, Ρόμπσον, Γουόντλ, Μπίρντσλι (82' Χέιτλι), Λίνεκερ, Μπαρνς.

Έιρε (Τζάκι Τσάρλτον): Μπόνερ, Μόρις, Μακ Κάρθι, Μοράν, Χιούτον, Χάουτον, Μακ Γκραθ, Γουίλαν, Γκάλβιν (76' Σίντι), Στέιπλετον (63' Κουίν), Ολντριτζ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου