Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

O οδυνηρός αποκλεισμός της Αγγλίας από την Γερμανία

Η κατάρα των χαμένων πέναλτι για την Αγγλία ξεκίνησε το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας όταν τα "λιοντάρια" αποκλείστηκαν από την Γερμανία.


Όταν η Αγγλία αντιμετώπισε την Γερμανία το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας βρίσκονταν 90 λεπτά μακριά από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν το σημαντικότερο παιχνίδι για την Αγγλία μετά τον τελικό του Μουντιάλ το 1966.

Η πορεία της μέχρι τον ημιτελικό δεν ήταν εύκολη. Προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλο της με αντιπάλους τις Ιρλανδία, Ολλανδία και Αίγυπτο αλλά στη νοκ άουτ φάση δύο φορές κινδύνευσε να αποκλειστεί.


Στην φάση των "16" με αντίπαλο το Βέλγιο, ο Ντέιβιντ Πλατ με γκολ στο 119' της παράτασης έδωσε την πρόκριση στην Αγγλία και ενώ οι Βέλγοι είχαν τρία δοκάρια. Στα προημιτελικά το Καμερούν του Ροζέ Μιλά, προηγήθηκε 2-1 και η Αγγλία γλύτωσε τον αποκλεισμό χάρις στο γκολ του Γκάρι Λίνεκερ επτά λεπτά πριν την λήξη της κανονικής διάρκειας του ματς. Η Αγγλία νίκησε 3-2 και ξεπέρασε το εμπόδιο της εκπλήξης του Μουντιάλ.

Ο ημιτελικός με την Γερμανία ήταν μία ακόμα κόντρα σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Οι Γερμανοί ήταν το φαβορί καθώς ήταν μία πολύ επιθετική ομάδα με σπουδαίους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της ενώ η Αγγλία, που επίσης διέθετε μία πλειάδα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, είχε βελτιωθεί σημαντικά κατά την διάρκεια της διοργάνωσης.

Οι παίκτες του εμβληματικού προπονητή Μπόμπι Ρόμπσον, ήταν αποφασισμένοι να μην χάσουν την ευκαιρία και να παίξουν στον τελικό για δεύτερη φορά στην ιστορία της Αγγλίας. Η τύχη τους γύρισε την πλάτη.

Το πρώτο ημίχρονο έληξε 0-0. Το σκορ άνοιξε για τους Γερμανούς στο 60', με εκτέλεση φάουλ, ο Αντρέας Μπρέμε. Δέκα λεπτά πριν την λήξη του ημιτελικού ο Γκάρι Λίνεκερ με ατομική προσπάθεια ισοφάρισε για την Αγγλία. Η πιο δυνατή στιγμή του αγώνα ήταν τα δάκρυα του Πολ Γκασκόιν, όταν αντίκρισε την κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Μπέρτχολντ και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό σε περίπτωση που η Αγγλία προκρίνονταν.

Στην παράταση ο Γουόντλ είχε δοκάρι ενώ ακυρώθηκε γκολ οφσάιντ του Ντέιβιντ Πλατ. Ο νικητής θα κρίνονταν στην διαδικασία των πέναλτι. Οι δύο ομάδες ευστόχησαν στα τρία πρώτα πέναλτι που χτύπησαν αλλά στο 4ο πέναλτι της Αγγλίας, ο Μπόντο Ίλγκνερ απέκρουσε το χτύπημα του Στιούαρτ Πιρς.

Ο Όλαφ Τον ευστόχησε στο επόμενο πέναλτι ενώ ο Κρις Γουόντλ δεν κατάφερε να συγκρατήσει την ψυχραιμία του στέλνοντας την μπάλα πάνω από την εστία του Ίλγκνερ. Η Αγγλία αποκλείστηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Είχε παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο και ο αποκλεισμός έδειχνε άδικος στα μάτια των παικτών της.

"Ο κόσμος κατέρρευσε μπροστά μου. Η επιστροφή μου προς το κέντρο του γηπέδου ήταν ένας εφιάλτης ενώ το πρώτο δάκρυ εμφανίστηκε στα μάτια μου", δήλωσε ο Στιούαρτ Πιρς.

Οι φίλαθλοι της Αγγλίας, παρά τον αποκλεισμό, αποθέωσαν τους διεθνείς κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα θεωρώντας πως είχαν πετύχει κάτι σπουδαίο κάνοντας τους υπερήφανους. Στην πραγματικότητα, οι Άγγλοι είχαν δώσει ένα παιχνίδι παραπάνω σε σύγκριση με το προηγούμενο Μουντιάλ αλλά το γεγονός ότι έπαιξαν καλά απέναντι στους Γερμανούς τους έκανε ήρωες στα μάτια του κόσμου. Η εθνική είχε κερδίσει ξανά την συμπάθεια των Άγγλων.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου