Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ο "αγώνας του αιώνα"

Στο Μουντιάλ του Μεξικού, το 1970, ο ημιτελικός Δ. Γερμανία - Ιταλία ήταν ο πιο δραματικός αγώνας της διοργάνωσης. Χαρακτηρίστηκε ως ο "αγώνας του αιώνα".


Η Δ. Γερμανία αντιμετώπισε την Ιταλία το 1970 στα ημιτελικά του Μουντιάλ στο Μεξικό έχοντας έμπειρους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν μόλις 25 ετών αλλά καταξιωμένος με την εθνική ομάδα.

Αρχηγός ήταν ο Ούβε Ζέλερ, που θα έπαιζε για τελευταία φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ενώ ο επιθετικός της Μπάγερν Γκερντ Μίλερ, έδειχνε ασταμάτητος καθώς είχε βάλει 7 γκολ στα τρία πρώτα παιχνίδια της Δ. Γερμανίας στον όμιλο με αντιπάλους τις Βουλγαρία, Μαρόκο και Περού.


Στον προημιτελικό η Δ. Γερμανία πήρε τη ρεβάνς από την Αγγλία για τον χαμένο τελικό του 1966, που παρότι είχε καλύτερα ομάδα σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια νωρίτερα, οι παίκτες του Αλφ Ράμσεϊ δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις κλιματολογικές συνθήκες και αποκλείστηκαν από τα "πάντσερ" χάνοντας 3-2 στην παράταση.

Από την άλλη η Ιταλία δεν είχε καλές παρουσίες σε Μουντιάλ για πολλά χρόνια. Στο Μεξικό ο προπονητής Φερούτσιο Βαλκαρέτζι, είχε δημιουργήσει μία συμπαγή ομάδα στηριζόμενη στο περίφημο "κατενάτσιο". Στο κέντρο δέσποζε η μορφή του Τζάνι Ριβέρα, του καλύτερου Ευρωπαίου παίκτη το 1969 και στην επίθεση κυριαρχούσε η εμβληματική προσωπικότητα του πρώτου σκόρερ στην εθνική Ιταλίας και της Κάλιαρι μέχρι σήμερα Τζίτζι Ρίβα.

Η πρόκριση ως πρώτη από τον όμιλο ήρθε με απόλυτη προσήλωση των παικτών στο πλάνο του Βαλκαρέτζι ακολουθώντας αμυντική τακτική, καθώς νίκησαν 1-0 τη Σουηδία και μέτρησαν δύο ισοπαλίες 0-0 με τις Ουρουγουάη και Ισραήλ.

Στα προημιτελικά έδειξαν ότι δεν διέθεταν μόνο καλή άμυνα αλλά και εξαιρετική επίθεση συντρίβοντας την διοργανώτρια χώρα με 4-1. Κόντρα στο Μεξικό έδειξαν ότι ήταν σε άριστη αγωνιστική κατάσταση και έτοιμη να αντιμετωπίσουν την Δ. Γερμανία στο στάδιο Αζτέκα μπροστά σε 102.000 θεατές!

Ο ημιτελικός ξεκίνησε ιδανικά για την Ιταλία που προηγήθηκε μόλις στο 8' με τον Μπονισένια. Με το προβάδισμα στο σκορ η "σκουάντρα ατζούρα" έδωσε χώρο στους Γερμανούς που έχασαν ευκαιρίες αλλά δεν μπορούσαν να ισοφαρίσουν. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα έπαιξε με δεμένο το χέρι λόγω τραυματισμού, αρνούμενος να γίνει αλλαγή.

Η τύχη τους ευνόησε στο τελευταίο λεπτό του αγώνα όταν τα "πάντσερ" ισοφάρισαν με τον Σνέλινγκερ. Αυτό που έγινε στη παράταση δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μόλις τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη ο Γκερντ Μίλερ, εκμεταλλεύτηκε το λάθος στην άμυνα των Ιταλών και σκόραρε.

Η Ιταλία έπρεπε να βγει μπροστά και ισοφάρισε στο 98' με τον Μπούργκνιτς και μάλιστα προηγήθηκε με τον Ρίβα στο 104'. Ηταν η σειρά της Δ. Γερμανίας να αναζητήσει την ισοφάριση και το πέτυχε χάρις και πάλι στον Γκερντ Μίλερ.

Σε λιγότερο από ένα λεπτό και χωρίς οι Γερμανοί να ακουμπήσουν την μπάλα ο Τζάνι Ριβέρα έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην Ιταλία και παράλληλα τη νίκη με 4-3 σε ένα τρελό ματς. Μετά από 2 ώρες και κάτω από τον καυτό ήλιο του Μεξικού οι παίκτες των δύο ομάδων τελείωσαν το παιχνίδι σχεδόν εξουθενωμένοι, ακουμπώντας ο ένας στο πλευρό του άλλου.

Δεν είχε σημασία ποιος είχε κερδίσει. Οι φίλαθλοι είχαν το προνόμιο να γίνουν μάρτυρες ενός αξέχαστου ημιτελικού. Τον "αγώνα του αιώνα".






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου