Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Το γκολ του αιώνα!

Το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα στον αγώνα Αργεντινή - Αγγλία το 1986 στο Μουντιάλ του Μεξικού, χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων.


Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έχοντας βιώσει την απογοήτευση της απουσίας από το νικηφόρο για την Αργεντινή παγκόσμιο κύπελλο του 1978 αλλά και της αποτυχίας να αλλάξει την μοίρα της "αλμπισελέστε" τέσσερα χρόνια αργότερα στην Ισπανία, μετέτρεψε το Μουντιάλ του 1986 σε "οne man show".




Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του θεσμού ένας παίκτης δεν είχε μετατρέψει τη διοργάνωση σε προσωπική υπόθεση. Το "δεκάρι" της εθνικής Αργεντινής έβαλε πέντε γκολ ενώ πέντε από τα 14 συνολικά γκολ της ομάδας προήλθαν από δικές του ασίστ.

Το επικό παιχνίδι του εναντίον των Άγγλων είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον σπουδαίο - όσο και αυτοκαταστροφικό - Ντιεγκίτο. Στις 22 Ιουνίου 1986 στο στάδιο Αζτέκα, οι Αργεντίνοι αποφασίζουν να πάρουν ποδοσφαιρική ρεβάνς για την πολιτική και στρατιωτική ήττα στα Φόκλαντς και ο Μαραντόνα... εκτελεί.

Πρώτα στο 51' με το "χέρι του Θεού" και τρία λεπτά αργότερα με το προσωπικό του χαϊλάιτ όταν ξεκινώντας από τη σέντρα πέρασε τέσσερις αμυντικούς και τον Πίτερ Σϊλτον προτού σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.

Την επόμενη η "Equipe" κυκλοφορούσε περιγράφοντας τον επιτυχημένα ως "κατά το ήμισυ άγγελο και κατά το ήμισυ διάβολο". Οι ενέργειες του ανήκουν στην ανθολογία των κλασικών στιγμών των Μουντιάλ.

Στην αυτοβιογραφία του ο Μαραντόνα είχε γράψει για το γκολ του αιώνα: "Όποτε το βλέπω ξανά δεν μπορώ να το πιστέψω. Όχι επειδή σκόραρα αλλά γιατί φαίνεται απίθανο. Το φαντάζεσαι αλλά δεν πιστεύεις ότι μπορείς να το πετύχεις. Ήταν το γκολ της ζωής μου".





ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου